URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 28 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Afirmația ar putea să pară scandaloasă, însă chiar cred - și încerc să și argumentez - că bihorenii, cel puțin, au cu cine vota. Da, ofertele de candidaturi, și pentru Parlament, și pentru Președinție, sunt pestrițe tare, dar însăși varietatea lor face imposibil ca alegătorilor să nu le fie pe plac una sau alta dintre ele.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Octombrie 2024, 13:27

Păduri migratoare: Primăria Oradea vrea să mute Zoo în pădurea Nojorid și începe negocierile pentru amplasament

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Strămutarea Grădinii Zoologice din Oradea în Nojorid pentru a face loc viitorului stadion cu 16.000 de locuri în strada Făgărașului a fost bătută în cuie.

Primarul orașului, Florin Birta, a renunțat să mai insiste pentru mutarea Zoo în Băile Felix, din cauza opoziției omologului său din Sânmartin, Cristian Laza, și vrea să profite de avantajele date de amenajarea Inelului Metropolitan care va lega inclusiv Băile Felix de Nojorid.

Drumul trece pe la marginea unei păduri cu o suprafață de 70 hectare împărțită în trei de un composesorat al locuitorilor din comună, administrația locală din Nojorid și Regia Națională a Pădurilor Romsilva.

Birta și-a programat discuții cu reprezentanții composesoratului, care deține chiar porțiunea dinspre șosea, în încercarea de a concesiona amplasamentul.

În cazul în care negocierile se vor împotmoli la preț, Primăria Oradea a inițiat deja discuții pentru un schimb de amplasamente cu Romsilva. Orașul ar urma să renunțe, în eventualul schimb, la pădurea pe care o deține la Săldăbagiu, mai greu accesibilă, pentru a o primi o bucată din cea de la Nojorid, în plină câmpie.

Că poate, după ani de tărăgănare, investiția va merge mai ușor...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Solutie!
Se poate muta la Birtin!Acolo putem vedea si elefantul atotstiutor betonator demolator!
Postat 27 Octombrie 2024, 10:23 de grigore
KP
La Sanmartin e primar PZD, logic ca e împotriva a orice face Bolojan, a fost si împotriva centurii.
Postat 26 Octombrie 2024, 22:17 de Sandu2100
întrebare
De ce se insistă cu mutarea zoo? În afară de faptul că terenul trebuie să rămână parc prin testament, evident că țăranii PMO nu țin cont, era de o mie de ori mai simplu sa facă stadionul afară din oraș fără tot felul de invenții cu schimbări de teren. Se știe că acești țărani n-au fost la zoo never, nici ca și copii cu atât mai puțin acum. Ei nu înțeleg utilitatea unui zoo cât mai accesibil, fără mașină, pentru cât mai mulți oameni. La fel au procedat și cu transportul public pe care l-au distrus complet, ei neavând nevoie de el, circulând in neștire cu mașina prin noile șanțuri, tuneluri și parcări. Spor, totul pentru țăranii din echipa câștigătoare.
Postat 26 Octombrie 2024, 15:52 de m70
parc parca
proprietarul terenului unde se afla zoo parca a lasat prin testament ca locul sa fie pe veci parc? "Rhedey Lajos, fost locotenent în armata habsburgică, care a trăit la Oradea între anii 1791-1819. Aici contele a ridicat și o capelă unde a zidit monumentul funerar al căpitanului cetății orădene, Rhedey Ferenc, care a trăit în secolul al XVII-lea iar mai apoi, în 1804, anul în care soția sa a trecut la cele veșnice, contele a donat orașului terenul și capela. El a cerut în schimb ca în interiorul acesteia să se odihnească pentru totdeauna trupul iubitei sale soții." adica nu se va mai respecta dorinta donatorului?adica iar profanati morminte ca si in cazul cimitirului Olosig?
Postat 26 Octombrie 2024, 15:25 de florea
La Sânmartin, în pădurea Felix nu s-a putut, că au gândit relocarea cu fundul.
Practic, prosperul oraș Oradea nu va mai avea ZOO. Edilii liberali vor să o desființeze cu totul, invocând că dau toate animalele comunei Nojorid, cu banii de relocare atașați demersului. Ordinăria birtiheză n-are limite. Vor "neterminații" să nu mai cheltuie nimic pe bucuria unor orădeni, iubitori de animale ... oferind terenul "dezvotărilor" imobiliare. Apropo ... conform ultimelor rapoarte ale Comisiei Europene în materie de schimbări climatice, construcțiile noi participă în proporție de 35% din totalul observațiilor, la poluarea și vicierea climei pe planetă.
Postat 26 Octombrie 2024, 14:49 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5955 RON
  • 1 EUR = 4.9732 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON