URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 12 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Octombrie 2024, 16:16

Pacienți torturați cu electroșocuri, la Spitalul de Psihiatrie din Ștei. Procurorii au deschis dosar penal

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spitalul de Psihiatrie Ștei, unde sunt internați peste 300 de pacienți, se confruntă cu acuzații foarte grave.

Potrivit unui raport făcut de un organism independent, Consiliul de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, și dezvăluit de Observator, bolnavii au fost torturați cu un aparat de electroșocuri, sunt ținuți în condiții mizere și au primit mâncare expirată.

„Tratați” cu electroșocuri

„Din cadrul discuţiilor cu pacienţii, echipa de monitorizare a reţinut că aceştia sunt bătuţi, agresaţi fizic şi verbal, ameninţaţi şi electrocutaţi cu aparat de electroşocuri, aparat care a fost găsit în salonul nr.1, etaj 2 al secţiei 1 Psihiatrie, bărbaţi, care era folosit de personalul angajat al spitalului", se arată în raportul citat de Observator.

Mai mult, autorii raportului spun că au identificat pacienți cu semne pe corpuri de la aparatul de electroșocuri, informații pe care le-au transmis și oamenilor legii. Pe 17 septembrie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș a deschis un dosar penal în care cercetează, in rem, deci nu asupra vreunei persoane deocamdată, cinci infracțiuni de loviri sau alte violențe.

Managerul spitalului, Horia Miara, a declarat pentru Observator că aparatul de electroșocuri a fost dus în unitate de un angajat. „Cel care a adus aparatul în spital a declarat că l-a adus pentru a-l folosi ca lanternă, pentru că el avea şi un dispozitiv care avea şi lanternă. Sunt cinci pacienţi asupra cărora au fost găsite echimoze şi vânătăi", a spus Miara.

Condiții precare

Pe lângă terorizarea pacienților cu electroșocuri, reprezentanții Consiliului de Monitorizare au făcut și alte acuzații privind Spitalul din Ștei, arătând că au găsit condiții mizere în saloane, unde pacienții erau ținuți în paturi fără saltele sau fără lenjerie, deși asemenea obiecte există în magazia unității medicale, dar și alimente expirate, motiv pentru care au anunțat și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, care a amendat spitalul cu 25.000 de lei.

Acuzațiile grave nu se termină: când reporterii Observator au mers la Spitalul din Ștei, în curtea unității angajații dădeau foc saltelelor vechi, ca să-și ascundă urmele, ceea ce a și declanșat alarma de incendiu.

Totuși, Miara a negat că pacienții ar fi ținuți în condiții improprii: „Toate saloanele spitalului sunt echipate corespunzător, toate au paturi. V-aş invita să vedeţi, dacă doriţi, pentru că lucrurile au luat o turnură nedorită şi până la urmă este important ca adevărul să iasă la iveală”.

Pe lângă ancheta penală, în spital a demarat acum o anchetă internă. În plus, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că va trimite un control în unitatea medicală din Ștei. Observator mai notează însă că DSP Bihor a făcut un control în Spitalul de Psihiatrie chiar cu trei zile înainte de vizita Consiliului de Monitorizare și n-a fost găsită nicio neregulă.

Vezi aici materialul realizat de redacția Observator!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Riscantă formulare
"Torturat cu electroșocuri" este o formulare riscantă, iar procurorii se bagă iar în meducină, cum au făcut la spitalul Pantelimon. Din câte știu electroșocurile sunt procedee folosite în astfel de spitale. Dar, probabil, procurorii or fi studiat la facultate alte proceduri.
Postat 12 Octombrie 2024, 17:58 de marginan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON