Episcopia Ortodoxă e în fierbere. Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, i-a transmis la sfârşitul lunii trecute episcopului Sofronie Drincec o anonimă în care e acuzat de nereguli grave.
Ţinută la sertar pentru a nu provoca tulburare, jalba confirmă, cu exemple concrete, toate zvonurile despre neregulile din Episcopie, de la tolerarea în slujbe a unor preoţi divorţaţi până la atribuirea parohiilor pe bază de pile şi şpăgi...
"Înalt Preasfinţite..."
PS Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei, şi-a aniversat săptămâna trecută împlinirea celor 48 de ani de viaţă zâmbind cu subînţeles. Copleşit cu atenţii de preoţi veniţi din toate colţurile Eparhiei, chiriarhul nu şi-a putut scoate din minte că unul dintre ai săi îl toarnă la superiori.
Printr-un gest de bunăvoinţă, ca mulţumire pentru căldura cu care a fost primit în Oradea la Sinodul Mitropolitan din septembrie, Înalt Preasfinţitul Laurenţiu Streza (foto), mitropolitul Ardealului, i-a transmis în urmă cu două săptămâni lui Sofronie o plângere primită din Bihor. Scrisă la calculator, fără diacritice, cu greşeli ortografice şi litere lipsă, jalba nu e deloc măgulitoare!
Ţinută la secret, pentru a nu da apă la moară contestatarilor Bisericii, într-o vreme în care generaţia Facebook cere în stradă secularizarea societăţii, scrisoarea a "transpirat" doar datorită faptului că, pentru a se răzbuna, episcopul nu s-a putut abţine să n-o aducă la cunoştinţa celor încondeiaţi. Poate află cine i-a turnat...
Ţintă: divorţaţii!
La nici două săptămâni după ce ortodocşii din Marghita au fost la un pas de revoltă, auzind că doi dintre preoţii lor vor fi retraşi de la slujire deoarece sunt divorţaţi, autorul anonimei, care se prezintă ca un "fost corist din Marghita", îl acuză pe episcop că îi ţine în funcţii pe pile. "La Marghita - doi preoţi slujitori divorţaţi şi recăsătoriţi, unul dintre ei fost diacon al episcopului Sofronie, celălalt preot la Catedrală având parohia Chioag, şi-a dat demisia şi a venit la Marghita divorţat şi recăsătorit cu o şefă de bordel", se arată în scrisoare.
Autorul face trimitere la preotul Dan Gal (foto), de la Parohia Marghita I, un credincios al episcopului căzut în dizgraţie şi izgonit în judeţ, divorţat după certuri ireconciliabile cu fosta consoartă, şi la Bodgan Pop, fiul fostului protopop de Marghita, Aurel Pop, care, părăsit de soţie, a păstrat copilul în grija sa.
Adevărul este că episcopul plănuia concedierea lor, pentru a vacanta două posturi de oraş, dar a renunţat să convoace Consistoriul de teama unui scandal cu enoriaşii. "Oamenii au fost foarte porniţi, au adunat semnături. Abia i-am oprit să nu facă scandal. Cei doi sunt preoţi deosebiţi, iar credincioşii îi iubesc", povesteşte viceprimarul de Marghita, Ioan Lazăr.
Deşi despre ambii preoţi se spune că sunt recăsătoriţi, lucru incompatibil cu canoanele BOR, viceprimarul, despre care se zvoneşte chiar că ar fi năşit unul din cupluri, neagă vehement. "La noi la Primărie nu s-a căsătorit niciunul", zice el. Iar Episcopia nu are cum dovedi că s-au căsătorit altundeva în ţară...
Cu exemple...
Deşi Sfântul Sinod a dispus încă din februarie 2010 retragerea de la slujire a preoţilor divorţaţi şi rămaşi singuri ori recăsătoriţi după divorţ sau văduvie, episcopul Sofronie a pus în aplicare hotărârea abia de curând. Toamna aceasta, a încercat să-l scoată de la slujire pe fostul preot din Ciumeghiu, Ioan Baidoc, care nu doar că şi-a amânat divorţul până în iunie, când a ieşit la pensie, tocmai ca să nu poată fi răspopit, dar s-a şi recăsătorit în secret după o lună. "Păcatul" îl face incompatibil cu actul de slujire, în condiţiile în care preoţii pensionaţi pot sluji în continuare dacă le permit titularii parohiilor.
Pe lista celor luaţi la ochi de Sofronie se mai numără părintele Eugen Firezar de la Hidişelu de Dobreşti, scos din parohie până îşi rezolvă problemele de familie, Gabriel Iakab (foto), preot misionar în Beiuş, care riscă să treacă în "civilie", la fel precum colegul său Iulius Pituţ, căruia deja i s-a desfăcut contractul de muncă. Nu de alta, dar Episcopia are nevoie de noi locuri vacante, iar autorul anonimei explică şi de ce....
Pe pile şi spagă
Având în vedere "producţia" mare a facultăţilor de Teologie şi, implicit, cererea mare de parohii din partea absolvenţilor, atribuirea către aceştia a puţinelor posturi vacante se face pe pile şi şpăgi ori prin concursuri aranjate. Clevetitorii spun că preţul unei parohii începe de la câteva mii de euro, atunci când beneficiarul are pile, şi urcă la zeci de mii de euro când solicitantul vine din afara cercului de apropiaţi al episcopului.
Mercurialul primează, deci, în faţa competenţei. "La parohia Peştiş a fost pus preot prin numire, fără concurs, Alexandru Bădilă, nepotul stareţei Mina de la Mănăstirea Sfintei Cruci (fabrica de bani), care fiind la Taina Sfântului Maslu nu a putut să găsească Sfintele Evanghelii la ce pagină sunt", spune reclamantul. Explicaţia e simplă: "Cum să nu fie promovat dacă a adus toate maşinile de lux la Episcopie?".
La fel, autorul susţine că parohia Voivozi, care va fi vacantată anul viitor, a fost deja promisă unui apropiat al episcopului, iar oamenii lui Sofronie îşi permit să ţină parohii cu două sate, cum ar cazul preotului de la Cuzap, care slujeşte şi în Pădurea Neagră, în timp ce alţi preoţi mor de foame.
Pe lista pârâţilor se mai numără, printre alţii, preotul din Şerghiş (comuna Vârciorog), Teodor Florian Mălan, despre care se spune că ar fi pierdut 90% din credincioşi în favoarea penticostalilor, şi preotul din Margine (comuna Abram), Nicolae Vasile Vesa, catalogat drept "analfabet şi gramat", pus fără concurs, prin numire de la Protopopiatul Marghita.
Călugăr cu SUV
Cel mai înfierat este însă arhimandritul Mihail Tărău (foto), exarhul mănăstirilor din Bihor, văzut în Eparhie ca mâna dreaptă a episcopului Sofronie. Stareţul Mănăstirii Izbuc e acuzat că vinde parohiile pe bani celor care dau mai mult, printr-un sistem complicat care implică intermediari şi donaţii mascate. "Din două-trei parohii şi-a luat un jeep de 65.000 de euro", scrie reclamantul, făcând trimitere la SUV-ul Hyundai Veracruz cu dotări de top pe care Mihail l-a cumpărat recent, în ciuda modestiei la care jurământul de sărăcie obligă orice călugăr. Stareţul mai este acuzat de impostură fiindcă ar fi avansat în grad împăunându-se cu lucrări teologice scrise de alţii şi că marginalizează preoţii vrednici, dar "neplătitori".
În ciuda acuzaţiilor grave aduse conducerii Episcopiei, scrisoarea va avea, însă, cu totul alt efect decât cel scontat. Pricina? Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, a trimis-o tocmai pârâtului, ca să ştie că are o "cârtiţă", iar Sofronie a transmis-o şi el săptămâna trecută tocmai celor acuzaţi, ca să afle "turnătorul". Aşa că acesta, dacă va fi descoperit, va afla curând ce înseamnă "mila şi îndurarea" unui Preasfinţit părinte episcop...
SUSPECTUL
"Un om de valoare"
Urmărirea persoanei care a trimis jalba pe adresa mitropolitului Ardealului a început încă a doua zi după ce Streza i-a trimis-o lui Sofronie.
Chiriarhul îl bănuieşte pe preotul Radu Sabău din Voivozi de Şimian, singurul dat ca exemplu pozitiv în toată scrisoarea, autorul acuzând marginalizarea unor "oameni de valoare cum este părintele Radu Sabău care i-a făcut şi lucrări lui Mihail". Sabău, care a participat degeaba la mai multe concursuri pentru obţinerea unei parohii mai mari, este singurul prezentat în culori măgulitoare, motiv suficient să fie luat la ochi de şefi. Şi în niciun caz nu pentru avansare!
BIHOREANUL a încercat să ia legătura cu preotul, dar de la izbucnirea scandalului acesta are telefonul închis. De altfel, majoritatea împricinaţilor nu îndrăznesc să spună niciun cuvânt, iar protopopul de Marghita, Călin Cotrău, a refuzat să confirme până şi scandalul legat de cei doi preoţi divorţaţi. "Sunaţi la Episcopie. Nu ştiu nimic", a spus el laconic.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.