URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Noiembrie 2018, 11:40

Orice decizie privind bunurile comunităţii se ia numai cu majoritate de 2/3. Decizie importantă a Curţii de Apel Bucureşti

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 22 noiembrie a.c., Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat o decizie foarte importantă cu privire la modul în care se poate dispune de bunurile şi de banii publici.

În concret, instanţa a admis recursul unui partid politic şi a anulat definitiv 20 de hotărâri ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti prin care s-au înfiinţat tot atâtea societăţi ce urmau să gestioneze un uriaş "patrimoniu" public.

Problema care a făcut obiectul litigiului a fost dacă o hotărâre prin care se înfinţează o societate în urma asocierii între oraş şi o altă societate este o "hotărâre privind patrimoniul", care trebuie adoptată cu 2/3 din numărul consilierilor în funcţie, sau o hotărâre privind "asocierea cu alte persoane juridice", în cazul căreia era necesară o majoritate de numai 50% plus unu din numărul consilierilor.

Dezbaterile au fost la cel mai înalt nivel juridic, fiind depuse la dosar nu mai puţin de patru opinii legale, de la unii dintre cei mai respectaţi profesori din ţară (trei de la Universitatea din Bucureşti şi unul de la Universitatea de Vest din Timişoara), două fiind într-un sens şi două în sens contrar.

În final, cred că instanţa a adoptat soluţia corectă, care ne spune, în esenţă, că orice hotărâre care implică transfer de bunuri, în orice formă, trebuie luată doar cu majoritate calificată de 2/3, deoarece voinţa legiuitorului a fost în sensul de a proteja patrimoniul oraşelor/comunelor prin asigurarea acestei majorităţi pentru orice act ce implică transferuri patrimoniale, tocmai pentru ca majorităţi politice fragile să nu poată dispune după bunul plac de patrimoniul unei unităţi administrative. În sens contrar, practic, orice primar şi o majoritate de conjunctură ar putea face ce doresc cu patrimoniul comunităţii, ai cărui vremelnici administratori sunt.

Chiar dacă hotărârea nu are efect obligatoriu în alte situaţii, fiind doar o decizie "de speţă", importanţa litigiului în care a fost pronunţată îi conferă o "greutate" aparte, fiind, în opinia mea, un semn de normalitate în societatea românească de astăzi.

Urmează să vedem dacă această hotărâre va fi şi respectată de cei cărora li se adresează în mod direct, deoarece continuarea procedurilor judiciare pentru punerea ei în executare va genera pagube care, finalmente, vor fi suportate tot din buzunarul contribuabilului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Nenea,
nu era nimic de demonstrat ! Orice dobitoc ales si nu numit trebuie sa stie ,,Legea administratiei publice'' care spune clar ca,,orice hotarare (lege) cu privire la PATRIMONIU se ia cu DOUA TREIMI din NUMARUL TOTAL AL CONSILIERILOR (alesilor).
Postat 28 Noiembrie 2018, 16:59 de nealiniat
Pinonel
Aste le negociază guvernul, apoi primarul. In cazul BMW , nu a făcut nimic guvernul penal
Postat 27 Noiembrie 2018, 17:15 de Sandu1206
Ai 2/3, ce mai astepti, primare?!
De la licitatia pt. cet II te-ai retras, ok, nu te-au lasat miticii! Desi s-a vandut la 1/10 din valoarea de piata!!!! Pe aia de la Mercedes i-ai ratat, pe altii i-a luat Sebesul (SEBESUL!!!! ala de Alba), Sibiul, etc, etc. Urmarea a fost ca an de an ne-ai impovarat cu biruri si taxe tot mai mari. Cand ai fost ales am platit impozit 120 de lei, anul asta am platit 480 de lei, desi nimic nu s-a schimbat in declaratia de impunere. Acum citesc ca primarul de la Iasi a anuntat ca este gata sa doteze pe cei de la Volkswagen cu 20 de ha. Eu sa fiu primarul unei resedinte de judet din vestul tarii si sa-mi traga presul unul de la Iasi (N-am nimic cu Iasul! Doar ca pana acolo sunt 550 de km, drumuri romanesti, nu autostrada!), cand ungurii mi-au adus autostrazile la usa, m-as lasa de primarie! P.S. Astept postacii, sandel, tiga*ul cimpoi, etc! Dati-i bice, daca vreti sa va dea ceva prin gura seful, ca tot e aici luna cadourilor!
Postat 27 Noiembrie 2018, 16:06 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON