Din 18 martie, Oradea are un nou Regulament de salubrizare care prevestește și controale în pubelele cetățenilor, un motiv în plus ca orădenii să se informeze că fac totul ca la carte...
RER Vest le dă câteva sfaturi clienților, ca să se asigure că nu vor primi amenzi.
Tarife diferite
Pentru colectarea deșeurilor reciclabile, orădenii care locuiesc la case pot opta fie pentru saci, fie pentru pubele. Asta înseamnă că, dacă au ales să arunce plasticul și metalele în saci galbeni, tot în saci, dar albaștri, trebuie să depună hârtiile și cartoanele. Regula e aceeași și pentru cei care au optat pentru pubela galbenă, doar că acum ei trebuie să scoată în fața casei și o pubelă albastră, pe care, însă, o vor achiziționa pe cheltuiala lor.
Această obligație derivă dintr-o alta instituită de regulament, și anume că orădenii plătesc tarife diferite pentru fiecare fracție de deșeuri. La facturare, RER Vest poate ține cont de o singură formă de colectare, fie prin saci, fie prin pubele. Din același motiv, operatorul de salubritate nici nu vinde saci galbeni sau albaștri clienților care au încheiate contracte de ridicare a deșeurilor din pubele.
Cei care au pubele pentru deșeuri din plastic și metal, dar scot hârtiile și cartoanele în saci sau vrac, riscă amenzi din partea Poliției Locale pentru depozitare ilegală de deșeuri.
Avantaje și dezavantaje
Orădenii care vor să renunțe la colectarea în saci a tuturor deșeurilor reciclabile pot opta pentru colectarea din pubelă, cu un simplu drum la RER Vest. Operatorul le recomandă acestor clienți să își cumpere din comerț pubele colorate, albastre și galbene, pentru a deosebi mai ușor fracțiile reciclabile. Pubelele trebuie duse apoi la sediul firmei de salubritate, pentru instalarea microcipurilor cu numere unice de identificare.
Diferența între cele două variante ține de modul de facturare: cei care optează pentru pubele plătesc de fiecare dată când acestea sunt golite (de exemplu, 8 lei pentru o pubelă de 120 litri), iar dacă nu le scot deloc în fața casei, nu au nimic de achitat. În schimb, cei care aleg varianta colectării reciclabilelor în saci, plătesc lunar o sumă fixă (21 lei) și au dreptul să scoată în fața casei oricât de mulți saci plini.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.