URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Aprilie 2024, 11:19

Ori sac, ori pubelă! Ca să evite amenzile, orădenii trebuie să opteze pentru un singur fel de colectare a deșeurilor reciclabile

Ori sac, ori pubelă! Ca să evite amenzile, orădenii trebuie să opteze pentru un singur fel de colectare a deșeurilor reciclabile DOUĂ FRACȚII, O SINGURĂ OPȚIUNE. Dacă preferă să arunce plasticul și metalele în pubele, orădenii trebuie să facă la fel și cu deșeurile din carton și hârtie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din 18 martie, Oradea are un nou Regulament de salubrizare care prevestește și controale în pubelele cetățenilor, un motiv în plus ca orădenii să se informeze că fac totul ca la carte...

RER Vest le dă câteva sfaturi clienților, ca să se asigure că nu vor primi amenzi.

Tarife diferite

Pentru colectarea deșeurilor reciclabile, orădenii care locuiesc la case pot opta fie pentru saci, fie pentru pubele. Asta înseamnă că, dacă au ales să arunce plasticul și metalele în saci galbeni, tot în saci, dar albaștri, trebuie să depună hârtiile și cartoanele. Regula e aceeași și pentru cei care au optat pentru pubela galbenă, doar că acum ei trebuie să scoată în fața casei și o pubelă albastră, pe care, însă, o vor achiziționa pe cheltuiala lor.

Această obligație derivă dintr-o alta instituită de regulament, și anume că orădenii plătesc tarife diferite pentru fiecare fracție de deșeuri. La facturare, RER Vest poate ține cont de o singură formă de colectare, fie prin saci, fie prin pubele. Din același motiv, operatorul de salubritate nici nu vinde saci galbeni sau albaștri clienților care au încheiate contracte de ridicare a deșeurilor din pubele.

Cei care au pubele pentru deșeuri din plastic și metal, dar scot hârtiile și cartoanele în saci sau vrac, riscă amenzi din partea Poliției Locale pentru depozitare ilegală de deșeuri.

Avantaje și dezavantaje

Orădenii care vor să renunțe la colectarea în saci a tuturor deșeurilor reciclabile pot opta pentru colectarea din pubelă, cu un simplu drum la RER Vest. Operatorul le recomandă acestor clienți să își cumpere din comerț pubele colorate, albastre și galbene, pentru a deosebi mai ușor fracțiile reciclabile. Pubelele trebuie duse apoi la sediul firmei de salubritate, pentru instalarea microcipurilor cu numere unice de identificare. 

Diferența între cele două variante ține de modul de facturare: cei care optează pentru pubele plătesc de fiecare dată când acestea sunt golite (de exemplu, 8 lei pentru o pubelă de 120 litri), iar dacă nu le scot deloc în fața casei, nu au nimic de achitat. În schimb, cei care aleg varianta colectării reciclabilelor în saci, plătesc lunar o sumă fixă (21 lei) și au dreptul să scoată în fața casei oricât de mulți saci plini.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nerusinare
Asa va comportati voi cu clientii ????? Ii puneti pe drumuri , in loc sa veniti voi in inpampinarea doleantelor clientilor ??? In economia de piata "clientul nostru =stapanul nostru " , la voi e invers ? RUSINE sa va fie
Postat 12 Aprilie 2024, 10:58 de Rusine
Și marmota.....
Deci hârtiile vor merge pe foc sau o dată la 3 luni la centrul de colectare. Vizionați pe YouTube cât de poluant și ineficient economic e reciclarea- Even Greenpeace Says “Most Plastic Simply Cannot Be Recycled.” https://youtu.be/NLkfpjJoNkA?si=68GnmS1KaSvKjtgh
Postat 12 Aprilie 2024, 08:53 de CivisUlpianum
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON