URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Iunie 2023, 14:20

Organele unui băiețel de 4 ani intrat în moarte cerebrală la Oradea ajută alți copii bolnavi să aibă o viață mai bună

Organele unui băiețel de 4 ani intrat în moarte cerebrală la Oradea ajută alți copii bolnavi să aibă o viață mai bună (Foto: Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un băiețel de numai patru ani din Satu Mare, ajuns în moarte cerebrală în urma unui accident grav de circulație, a devenit donator, familia sa îndurerată fiind de acord să-i fie prelevate rinichii, ficatul și corneea. Transplanturile ulterioare i-au ajutat sau chiar salvat pe doi copii și pe un adolescent.

Micuțul a fost internat în stare gravă pe 11 iunie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor, după un teribil accident de circulație, iar prelevarea ficatului, rinichilor şi corneei a avut loc în noaptea de 14 spre 15 iunie, după ce copilul a intrat în moarte cerebrală.

O informare despre această procedură rară de prelevare a organelor de la un minor a fost transmisă vineri de biroul de presă al unității medicale din Oradea.

„Profesionalismul şi efortul echipelor medicale implicate au făcut posibil transplantul de rinichi la doi pacienţi minori de 11, respectiv 17 ani, în cadrul Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca. La Bucureşti, o fetiţă de 12 ani a beneficiat de asemenea de transplant (n.r. - de ficat). Aceasta are o evoluţie favorabilă şi este internată la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «Grigore Alexandrescu»", se arată în comunicat.

Echipa medicală din Oradea a fost compusă din dr. Ştefan Pataki, care a fost responsabil cu menţinerea pacientului în condiţii fiziologice, dr. Simona Mîrţ, dr. Larisa Vărăşteanu, dr. Sorin Haidu, as. Emese Szabo, as. Andreea Nan, as. Otto Gergely şi as. Petru Cotrău.

„Mulţumim familiei zdrobite de durere pentru gestul care a făcut posibilă salvarea a trei copilaşi", a spus dr. Carmen Pantiş, coordonatoarea programului de transplant în Bihor, potrivit comunicatului.

În urmă cu o săptămână, un băiețel de șapte ani din Paleu a ajuns donator. Acesta a fost dus la spital în comă după ce a fost victima unui accident provocat de un orădean de 19 ani în Săldăbagiu de Munte. Când copilul a fost declarat în moarte cerebrală, familia a fost de acord să-i doneze ficatul și rinichii. Transplanturile au salvat alți pacienți din țară, printre care un copil de 12 ani.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON