Viaţa i-a tratat fără milă: s-au trezit orfani, au fost bătuţi şi înfometaţi, majoritatea au rămas cu sechele pe viaţă. Iar când statul a intervenit să-i ocrotească, situaţia lor s-a înrăutăţit şi mai tare!
În loc să fie părintele lor spiritual, Sorin Groza, fostul şef al Centrului de Plasament nr. 2, s-a dovedit un individ nepăsător, care, în loc să-i ajute să îşi rezolve problemele, le-a ascuns, făcând totul pentru a le muşamaliza, numai ca să-şi păstreze funcţia. Sex în grup, dispariţii subite, nopţi petrecute prin canale cu boschetarii, bătăi - sunt realităţile din viaţa copiilor din centru! În loc să fie sancţionat aspru pentru aceste nereguli, Groza s-a ales doar diminuarea cu 5% a salariului şi a fost "pedepsit" cu mutarea tot pe o funcţie de şef, la alt centru de plasament. Şi a avut şi tupeul să-i dea în judecată pe cei care l-au menajat!
Accident "banal"
Situaţia de la Centrul de Plasament nr. 2 (CP2) poate că nu ar fi ieşit la iveală dacă, pe 14 octombrie 2009, un accident aparent banal prezentat de BIHOREANUL nu ar fi fost observat de unul dintre angajaţii Inspecţiei Sociale din cadrul Inspectoratului Social Regional Nord Vest, instituţie desfiinţată între timp.
Pe strada Tudor Vladimirescu din Oradea, un copil de 12 ani fusese lovit de un Logan (foto). Martorii povesteau că victima, un băieţel de la un centru de plasament, se juca cu un prieten pe trotuar: "S-au prostit şi s-au împins în mijlocul drumului. Atunci a venit o Dacie şi l-a lovit pe unul dintre ei". Copilul de 12 ani a ajuns la Spitalul Municipal, cu lovituri la cap şi la picior. Celălalt, care avea 11 ani, a fugit de la locul accidentului, speriat de ce i se întâmplase prietenului, dar şi de faptul că nu spusese nimănui de "acasă" că pleacă. Ulterior a fost internat şi el.
Inspecţia Socială s-a sesizat şi a demarat o anchetă pentru a răspunde la întrebarea: cum au putut copiii să ajungă singuri în stradă şi din neglijenţa cui?
Dispariţii subite
La momentul controlului, desfăşurat în perioada 19-21 octombrie 2009, în CP2 erau sub observaţie 85 de persoane, dintre care 55 de minori. Fiecare avea o problemă: ba a fost abuzat sexual, ba abandonat de familie, ba n-a reuşit nicicum să se integreze în societate, ba avea un handicap. Centrul e în aceeaşi curte cu sediul DGASPC, de pe strada Feldioarei, chiar sub ochii conducerii instituţiei, deci ar fi trebuit să fie un model pentru toate celelalte centre din judeţ. N-a fost nici pe departe aşa.
Inspectorii au constatat dezinteresul şefilor CP2 încă de la intrare. Portarii nici măcar nu se aflau în post, astfel că oricine putea pleca din instituţie după bunul plac. În plus, la studierea actelor şi în urma interviurilor cu beneficiarii centrului şi cu angajaţii, inspectorii au constatat că în ce priveşte rapoartele şi evidenţele "internaţilor" în CP2 era o debandadă totală. Accidentul în care au fost implicaţi cei doi minori, de pildă, nici nu s-a regăsit în dosarele lor personale, cum trebuia, ci doar în Registrul de evenimente deosebite. Şi nu era singura dovadă de nepăsare.
Pe lângă că nu fusese demarată nicio cercetare disciplinară, ca să se stabilească un vinovat şi în ce împrejurări au fugit copiii, inspectorii sociali au constatat că băiatul de 12 ani lovit de maşină nici nu se afla la prima abatere, căci fugise de 4 ori în ultimele 6 luni! Mergând mai departe, s-a descoperit că alţi copii fugeau din centru în "gaşcă", dar şi tinerii de peste 18 ani o mai zbugheau. "Copiii au declarat că, atunci când fug din centru, obişnuiesc să cerşească pentru a obţine bani, iar noaptea o petrec în compania altor persoane fără adăpost", se notează în raport.
Inspectorii au reţinut că şeful de atunci al centrului, Sorin Groza (fiul şi în acelaşi timp subalternul directorului adjunct al DGASPC, PDL-istul Ioan Groza), care la nivel răspundea de toată activitatea CP2 şi era obligat să vegheze la bunul mers al lucrurilor, dar mai ales la integritatea şi siguranţa copiilor, nu a făcut demersurile necesare pentru a asigura paza şi protecţia celor instituţionalizaţi. Nu existau nici rapoarte de evaluare a motivelor dezertării sau acte privind măsurile de reintegrare în centru. Cu toate că era un fenomen, nu existau stipulate nici măcar măsuri de prevenire a situaţiilor de fugă!
În numele tatălui...
Dar hârţogăriile sunt nimicuri faţă de modul în care erau trataţi copiii în CP2. Deşi părea că poveştile despre orfane care se prostituau chiar în faţa instituţiei sau despre grupuri de homosexuali care perverteau copiii din centru sunt legende, descoperirile făcute demonstrează că erau cât se poate de adevărate. Şi asta "graţie" neglijenţei autorităţilor...
În timpul anchetei, inspectorii sociali au fost sesizaţi că, pe 11 septembrie 2009, cinci minori au încins o partidă de sex în grup în ciuperca din curtea instituţiei, eveniment păstrat, desigur, sub secret. Chestionat, Sorin Groza s-a "scos" atunci spunând că nu ştia de incident. La data producerii lui, susţinea el, era în concediu. Asta, în ciuda faptului că atât o parte dintre angajaţi, cât şi copiii interogaţi arătau că i-a luat la rost chiar a doua zi de la producerea evenimentului. "Au fost chemaţi toţi copiii şi educatorii de pe tură la domnul Groza Sorin în birou", declara un copil, la fel ca unii angajaţi.
Groza, însă, a ţinut-o cu tupeu pe-a lui: "Portarul din ziua incidentului mi-a adus la cunoştinţă că ar fi fost doar un joc de copii, de aceea am şi întrebat asistentele medicale despre această situaţie, iar ele nu ştiau, dar îmi spuseseră că ar fi imposibil pentru că fetele implicate, cât şi altele, au fost duse la controlul periodic în data de 13 septembrie 2009 la doctor ginecolog Pop Maria, care nu ar fi confirmat vreun contact sexual", s-a spălat el pe mâini, acuzând, în schimb, că se vrea decredibilizarea lui prin declaraţii mincinoase.
Şeful de la CP2 nu a demarat din nou nicio anchetă şi nici nu a informat oficial conducerea DGASPC. Nici nu prea avea de ce s-o facă, doar avea cine să-i ţină spatele. Nu de alta, dar şeful era chiar tatăl lui! Iar Ioan Groza, care răspunde de copiii din custodia DGASPC, şi-a notat fiul vreme de cinci ani cu calificativul "foarte bine"! Cum s-ar zice, problemele se rezolvau "în familie".
Sex ascuns şi bătăi
Că Sorin Groza minţea cu neruşinare o dovedesc şi alte descoperiri făcute de inspectorii sociali, mai grave! Angajaţii au declarat că toate aceste abuzuri se ştiau, dar au refuzat să le anunţe superiorilor din Direcţie, la presiunile coordonatorului de centru, deşi erau obligaţi, legal, să o facă! "Am hotărât să nu anunţăm pe nimeni pentru că nu putem trece de hotărârea şefului centrului. Au existat şi altă dată abuzuri sexuale şi nu am avut voie să anunţăm pe nimeni. În 2007 K.P. a recunoscut că a abuzat pe P.A., dar nu i s-a luat declaraţie", afirma unul dintre angajaţi.
"Nu putem trece de decizia şefului de centru, având în vedere situaţiile anterioare de abuz fizic sau sexual petrecute în instituţie, în care nu s-au luat măsuri şi s-a cerut de şeful centrului să se păstreze confidenţialitatea", declara un alt angajat. Oamenii explicau că Groza i-ar fi şi ameninţat: "Că dacă nu respectăm ce ne cere el, are puterea de a ne redistribui la alte servicii. Pentru a nu-mi pierde locul de muncă, am decis să respect deciziile şefului de centru".
Declarat, dar neprobat
Inspectorii sociali au concluzionat că aspectele de la CP2 sunt extrem de serioase, fiindcă muşamalizarea situaţiilor punea în pericol inclusiv viaţa copiilor din centru. Comisia a înaintat încă de la sfârşitul anului trecut raportul către Poliţie şi Consiliul Judeţean, cerând anchetarea cazului, dar concluziile cercetărilor nu se ştiu nici până azi! Tăcerea a fost încurajată şi de faptul că, între timp, Inspectoratul Social s-a desfiinţat.
În interiorul DGASPC, trei comisii au demarat anchete, concluzionând însă - cum altfel? - că, în pofida faptului că au existat declaraţii acuzatoare ale angajaţilor şi ale copiilor, faptele relatate "nu au putut fi probate". Ei au stabilit doar că Groza "nu şi-a respectat atribuţiile din fişa postului, nu a asigurat cum trebuie standardele minime obligatorii privind serviciile sociale în sistemul de protecţie de stat şi a încălcat metodologia de organizare şi funcţionare a CP2".
În ciuda aspectelor grave relatate în raportul inspectorilor sociali, sancţiunile au fost numai de formă. Conform directorului DGASPC Bihor, Szarka Arpad, doar opt oameni, instructori, educatori, asistenţi sociali care lucrau la CP2, au fost sancţionaţi cu avertisment, iar şeful centrului a fost pedepsit cu tăierea a 5% din salariu pentru două luni. Tot ca "sancţiune" Groza junior a fost mutat şef peste Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Adulţilor!
Ancheta "îmbunată"
Indulgenţa pedepsei nu trebuie să mire ţinând cont de faptul că printre membrii comisiilor de anchetă s-au numărat şi specialişti care erau, prin prisma funcţiilor deţinute, subalterni ai tatălui celui vizat, Sorin Groza. Ca de exemplu Mirela Abrudan, şefa Serviciului de îngrijire de Tip Rezidenţial, Dana Mierluţ, şef Serviciu Rezidenţial Copii, Delia Negruţ, şefa Centrului pentru Copii Delicvenţi, ori Roxana Ojică, şefa Serviciului pentru Copii ai Străzii.
"Comisiile au fost formate din psihologi, sociologi, jurişti... S-au făcut cercetări, iar aspectele semnalate de Inspecţia Socială nu s-au confirmat, din lipsă de probe. Unii erau în subordinea domnului Groza, alţii nu. Am căutat ca aceste comisii să fie imparţiale şi sunt convins că oamenii au fost echidistanţi", a declarat BIHOREANULUI, managerul DGASPC Bihor, Szarka Arpad (foto), încurcat că trebuie să vorbească de nepotismul colegilor de coaliţie. De altfel, el a şi refuzat să arate rapoartele care îl cercetau pe Groza, pe motiv că "sunt acte personale" şi nici nu vrea să intre în conflict cu adjunctul său pedelist!
Deşi cercetările l-au "albit" pe Sorin Groza, Szarka recunoaşte, pe bâlbâite şi fără să detalieze, că situaţia "de dinainte" a centrului impunea o schimbare, dar, culmea, tot el recunoaşte că pedepsirea vinovatului principal nu a fost o prioritate. "Nu mi-am pus problema să îl sancţionez drastic pe domnul Groza, ci să schimbăm lucrurile acolo. Am luat măsurile de rigoare şi am pus accent pe educaţie şi pe evenimentele culturale", afirmă el, susţinând că toţi angajaţii centrului au fost schimbaţi pe alte funcţii. "Acum, să ştiţi că alta e situaţia, lucrurile merg bine şi chiar am demarat un program de reabilitare al centrului care se numeşte "Primăvara CP2"...", se apără el.
Tupeu de şef!
Contactat de BIHOREANUL, fostul şef al CP2 a susţinut că nimic din raportul Inspecţiei Sociale nu este adevărat, că nu a interzis niciodată angajaţilor să vorbească şi că nici nu a muşamalizat faptele din interiorul instituţiei. La fel cum le spunea inspectorilor sociali, afirmă că sexul în grup a fost "doar o joacă" şi că - şocant - nimeni nu e vinovat nici pentru dezertarea copiilor!
"Aşa sunt obişnuiţi, să trăiască pe străzi, pentru că de acolo vin. Întotdeauna au fugit copii din centrele de plasament şi vor mai fugi, pentru că sunt persoane fără familii, sunt obişnuiţi să trăiască pe străzi. Am anunţat de fiecare dată când a fost ceva, iar situaţiile copiilor erau bine consemnate în dosarele lor şi în registre, s-a făcut şi consiliere psihologică. S-au luat toate măsurile care trebuiau. Sunt cu sufletul împăcat că am procedat bine", susţine Groza (foto).
Ironia sorţii este că, deşi UDMR-istul Szarka l-a menajat vizibil pe ex-şeful CP2, ca nu cumva să-şi deranjeze aliaţii de la guvernare, Sorin Groza nu se dă în spate să îl acuze tocmai pe el pentru că ar fi vrut să îl mazilească. "Eu intuiesc că totul a fost doar o înscenare politică, menită să mă dea jos. Eu nu sunt membru al vreunui partid, dar uitaţi-vă cine a venit în locul meu şef de centru. Kovert Robert are aceeaşi culoare politică cu domnul manager, UDMR", a spus Groza.
Tânărul nu vede o problemă din faptul că l-au anchetat oamenii tatălui său şi pretinde că nu a fost menajat. Dimpotrivă, "anchetatorii" l-ar fi discriminat "pedepsindu-l" cu diminuarea salariului pe două luni, cu 5%. "Consider că decizia nu este dreaptă, pentru că nu am fost vinovat. În plus, am fost singurul sancţionat atât de drastic", se victimizează Groza, susţinând că, în afară de el, doar doi, şi nu opt oameni, au fost sancţionaţi, şi aceia cu mustrare. Întrebat cât de tare l-a durut diminuarea din salariu, Groza s-a eschivat: "Calculaţi cât a venit asta, din 13-14 milioane..."
Oricum ar fi, raportul Inspecţiei Sociale denunţă lucruri extrem de grave, ce dovedesc că oamenii cu vocaţie, care se dedică muncii lor, au dispărut cu totul de la conducerea instituţiilor publice. Locul lor a fost luat de politruci lipsiţi nu numai de cunoştinţe, dar şi de moralitate, care populează schemele numai cu neamuri şi amici de la partid. Până la urmă, cei care suferă sunt tot copiii. Micuţii instituţionalizaţi, bătuţi oricum de soartă, cad pradă neglijenţei şi nu e de mirare că îşi formează deprinderi nesănătoase. Păi cum ar putea cei de la cârma instituţiei să le fie o a doua familie, când au ei propriile lor familii, numeroase şi cu pretenţii de îndestulare?
PENTRU UNII MUMĂ...
Pentru alţii ciumă
Sancţiunea aplicată lui Sorin Groza de comisiile DGASPC e cu atât mai ciudată cu cât anul trecut, în vară, la centrul de tip familial "Casa Noastră", din subordinea aceleiaşi instituţii, trei persoane s-au ales cu contractul de muncă desfăcut, tot în urma unui raport al Inspecţiei Sociale. Ancheta dovedea că "părinţii sociali" Adriana Şorca, educator specializat, şi Ioan Şorca, instructor de educaţie, obişnuiau să bată şi să maltrateze copiii din centru, în toate dormitoarele găsindu-se cozi de mătură, bâte, chiar cuţite de vânătoare, şi alcool în frigiderele copiilor.
Copiii erau bătuţi mereu, nu exista nicio măsură de integrare socială, legăturile cu familiile lor nu existau, iar situaţia lor şcolară a fost lăsată de izbelişte. Totodată, micuţii cu afecţiuni psihice, care aveau nevoie de medicamente, nu le primeau din neglijenţa angajaţilor, care uitau să le cumpere, iar bolile lor se agravau.
"În acest caz, aspectele semnalate au fost grave, drept pentru care, împreună cu comisia de anchetă, am decis să desfacem contractele de muncă la trei persoane, părinţilor sociali şi coordonatoarei centrului, Micloş Nicoleta. Nici aceste aspecte sesizate de noi nu au putut fi probate, ne-au dat în judecată, iar fiecare ne cere daune morale de 50.000 de lei", se plânge directorul DGASPC, Szarka Arpad. La Poliţie, cazul s-a finalizat prin neînceperea urmăririi penale, deoarece nici aici faptele nu au putut fi dovedite.
CLANUL GROZA
Pile, Cunoştinţe, Relaţii
BIHOREANUL a mai prezentat în câteva rânduri modul în care clanul Groza, al cărui "cap" este adjunctul DGASPC, şi-a infiltrat în instituţie rudele, cunoştinţele şi amantele, fapt pentru care neregulile se perpetuează în Direcţia devenită feuda unor familii care îşi oferă protecţie şi îşi muşamalizează reciproc neregulile.
Pe vremea când Ioan Groza (foto) era directorul general, pe lângă faptul că şi-a pus fiul şef al CP2, a făcut-o pe propria amantă - Alina Pop - şefă peste alte câteva centre, deşi până în acel moment femeia, mai tânără decât el cu 20 de ani, nu fusese decât o simplă infirmieră.
Un alt clan de la DGASPC o are ca vârf de lance pe directoarea economică Eliana Cosman, care este şefa propriului soţ, acesta conducând Serviciul Transporturi, unde deconta reparaţii auto şi consumuri de carburanţi fictive, în timp ce pe asistenţii care au muncă de teren îi pune să meargă pe jos. Aceeaşi Cosman şi-a pus şi fratele la Serviciul Informatică.
Alina Ţica, ajunsă directoare adjunctă tot pe filieră PDL, ca şi Groza, şi-a pus finul, pe Darius Marcu, la şefia Biroului Juridic. Ţica a îndrăznit să transforme un apartament social donat instituţiei de o companie privată în loc de amor pentru sine şi pentru iubitul ei. În urma dezvăluirii făcute de BIHOREANUL, Ţica a fost destituită din funcţia de adjunct, ca în prezent să fie, culmea ironiei, şefa Serviciului Abuzuri.
Angajaţi ai DGASPC Bihor susţin că, aşa cum şeful CP2 e protejat de tatăl său, Sorin Groza are, la rându-i, propriii protejaţi. Şi-a angajat de pildă, în instituţie, finii de cununie, pe Adrian şi Laura Groze, el promovat educator, deşi nu ştie să scrie bine şi nu face temele cu copiii, ci stă cu ei la ţigări, iar ea încadrată psihopedagog de dimineaţa, când copiii nu sunt în centru, ci la şcoală.
RECIDIVIST
Bătaie în curtea şcolii
Printre aspectele tratate cu indulgenţă de comisiile DGASPC s-a numărat şi cazul unui băiat rănit în timpul unui meci de fotbal din curtea CP2, prezentat anul trecut de BIHOREANUL. "Combatantul" i-a aplicat unui coleg care îl faultase o serie năprasnică de pumni şi picioare, iar pentru că loviturile au depăşit limita unei simple încăierări, tânărul lovit, Gabriel Olah, a chemat Poliţia, pentru a face o plângere împotriva agresorului, Rudolf Magyari.
A doua zi dimineaţă nu-şi mai putea mişca gura, aşa că s-a internat la Clinica de Stomatologie a Spitalului Judeţean, unde a fost diagnosticat cu fractură de mandibulă. Şi acest incident a fost trecut sub tăcere de Sorin Groza, care, la rândul său fiind anunţat cu întârziere, a "omis" să informeze conducerea Direcţiei.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.