URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 25 APRILIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cât de mult suntem noi iubiți de autoritățile centrale, Bihorul ar putea liniștit să-și declare autonomia. Avem în lucru o autostradă care nu se mai termină, iar ministrul Transporturilor își permite să nu dea ordin de începere a lucrărilor la un tronson, numai pentru că are niște polițe de plătit unui constructor. Despre linia ferată Oradea - Cluj, și implicit spre București, ce să mai zicem? Specialiștii au arătat că gradul de realizare a investiției de 2 miliarde de euro este ceva mai mare decât o alcoolemie de Vaslui.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea arată bine, nu doar în comparație cu alte surate românești, ci și cu orașe de talia ei din Vest. În multe locuri chiar superb, binemeritându-și magnetismul din clipurile turistice și „nielcoșagul” cu care unii localnici o laudă pe rețelele sociale. Baiu-i purtarea altora dintre cei care o locuiesc.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Printre multiplele modificări aduse legislației rutiere la mijlocul anului 2024, printr-o ordonanță de urgență, se regăsește și nou introdusa instituție de relocare a vehiculului în cazuri speciale. Practic, relocarea înseamnă mutarea temporară a unui vehicul într-un alt loc, în situația în care aceasta este necesară, chiar dacă șoferul respectiv a respectat toate prevederile legale cu privire la parcare sau staționare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Aprilie 2011, 15:29

Ordonanţa preşedinţială - remedii juridice pentru situaţii urgente

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întrucât săptămâna trecută nu a apărut nimic nou în peisajul juridic (legi sau decizii de interes public), voi prezenta o instituţie juridică extrem de importantă denumită ordonanţă preşedinţială.

În concret este vorba de o procedură judecătorească rapidă prin intermediul căreia se pot încuviinţa de către instanţă măsuri pentru o perioadă determinată, de regulă până la soluţionarea definitivă a procesului. Potrivit art. 581 din Codul de procedură civilă, instanţa va putea să ordone măsuri vremelnice în cazuri grabnice, pentru păstrarea unui drept care s-ar păgubi prin întârziere, pentru prevenirea unei pagube iminente şi care nu s-ar putea repara, precum şi pentru înlăturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executări.

Aşadar, ordonanţa preşedinţială este o procedură rapidă, prin care partea care îndeplineşte condiţiile legale poate obţine o hotărâre provizorie, prin care să îşi păstreze un drept sau să îşi prevină o pagubă până la soluţionarea pe fond a litigiului de drept comun. Deşi codul de procedură civilă nu prevede expres, practica instanţelor este în sensul în care cererea de ordonanţă preşedinţială este inadmisibilă în situaţia în care nu se face dovada că ar fi fost pornit un proces. Hotărârea pronunţată în procedura ordonanţei preşedinţiale produce efecte doar până la pronunţarea hotărârii pe calea dreptului comun şi nu se bucură de autoritate de lucru judecat. De asemenea, măsurile solicitate prin ordonanţă nu pot prejudicia fondul cauzei. Ca atare, instanţa, în această procedură specială, verifică dacă aparenţa dreptului este sau nu în favoarea reclamantului. De aceea, judecătorul va face doar un examen sumar al cauzei.

Instanţa se pronunţă printr-o sentinţă denumită şi ordonanţă preşedinţială, care trebuie să cuprindă toate elementele unei hotărâri judecătoreşti. Spre deosebire de alte hotărâri judecătoreşti, sentinţa pronunţată în ordonanţa preşedinţială este executorie, adică poate fi pusă de îndată în executare efectivă. Termenele sunt mult mai scurte, iar hotărârea pronunţată poate fi atacată în termen de 5 zile de la pronunţare în cazul în care s-a dat citarea părţilor şi 5 zile de la comunicare dacă s-a dat fără citarea părţilor.

Avocat dr. Mircea Ursuţa, e-mail: m_ursuta@yahoo.com, web: www.ursuta.ro, telefon: 0722-511.476

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3734 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON