URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Iulie 2021, 12:21

Ordonanţa anti-urşi, aprobată: Animalele pot fi împuşcate, dacă sunt agresive

Ordonanţa anti-urşi, aprobată: Animalele pot fi împuşcate, dacă sunt agresive sursa foto: https://cubocanciiprinromania.ro/
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă care permite intervenţia imediată pentru urşii care ameninţă oamenii.

O comisie locală, condusă de primar, va decide în fiecare situaţie cum anume se va elimina pericolul, adică dacă ursul va fi alungat, tranchilizat sau omorât, după cum a explicat ulterior ministrul Mediului, Tanczos Barna.

„Conform actului normativ, în cadrul fiecărei unități administrativ teritoriale se va constitui o echipă de intervenție imediată care este condusă de primar sau de viceprimar. Ei sunt cei care, conform legii, în baza expertizei profesionale, decid asupra modului de intervenție imediată care poate fi de trei tipuri: alungarea, tranchilizarea și relocarea, eutanasierea sau împușcarea ursului. Sunt ferm convins că nu noi din București trebuie să decidem care este ursul de care se teme o localitate întreagă, ci tocmai din aceste considerente am descentralizat procedura decizională: primarul sau viceprimarul, cunoscând circumstanțele locale, analizând expertiza profesională și gradul de risc, va decide prin ce mijloc să fie îndepărtat ursul", a scris ministrul, pe Facebook.

Pe de altă parte, premierul Florin Cîţu a anunţat că Ministerul Mediului trebuie să prezinte cât mai repede o strategie pe termen lung cu privire la controlarea populaţiei de urşi. 

Ce prevede ordonanța

Ordonanța adoptată miercuri de Guvern reglementează modalitățile de intervenție în cazul urșilor care ajung în localități, iar prezența acestora va fi semnalată la numărul unic de urgență 112 de către orice persoană.

Nivelul de risc, în funcție de comportamentul animalului, este clasificat astfel: nivel de risc redus, adică animalul a fost observat ocazional în intravilan, se retrage la observarea oamenilor (50-100 m); nivel de risc mediu (animalul nu se retrage la observarea oamenilor (50-100 m), animalul surprins/alungat lansează un atac fals, animalul a fost observat repetat în intravilan, nu este oprit de măsuri de protecţie existente, se hrăneşte cu gunoaie în prezenţa oamenilor); nivel de risc mare (animalul se află prins într-o capcană neautorizată, animalul surprins/alungat lansează un atac, intră în gospodării şi nu se retrage în prezenţa omului, nu se retrage când este alungat, devine agresiv în urma administrării substanțelor tranchilizante, atacă omul în zona locuită, atacă animale domestice în intravilan). 

Documentul mai prevede că intervenţia se va face gradual, începând cu metoda îndepărtării, iar eutanasierea sau împuşcarea animalului se face doar dacă celelalte intervenţii nu dau rezultate ori dacă siguranţa cetăţenilor sau a bunurilor de orice fel este pusă în pericol. 

România are cea mai mare populaţie de urşi bruni din Europa, estimată de autorităţi la circa 6.000 de exemplare.

Citeşte aici proiectul Ordonanţei de Urgenţă, aşa cum a fost supus dezbaterii publice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
legi bune trec cu vederea, pentru ca par normalitate
bravos guvernului liberal pentru o lege buna: Nu stie un secretar de stat din minister din capitala, care nu a vazut un urs in viata lui, dar care vede doar lobby din presa si de la greenpiece care e situatia reala din comuna sau oraselul din carpati. Descentralizarea e buna, si nu e nici un atentat la disparitia speciei dat fiind ca interventia e graduala cu eutanasierea in ultima instanta.
Postat 22 Iulie 2021, 17:26 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON