URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 August 2021, 09:44

Oraşul nostru, muzeul nostru

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Există, în revendicarea din titlu, o formă tandră de luare în posesie, care ascunde tensiunea fără de care niciun spaţiu locuit, nicio instituţie nu-şi află rosturile. Trăind multă vreme într-un loc, ajungi să îl simţi ca pe ceva al tău, după cum, prin straturi invizibile, dar trainice, oraşul însuşi nu doar că te cucereşte, ci ajunge să te provoace aproape organic, să te lege de el, să te deţină şi el pe tine.

Oradea, prin toate clădirile ei, are o frumuseţe aparte: îţi dezvăluie şi rigori occidentale, dar şi mistere orientale, e marcată de rămăşiţe uitate de vremuri, dar şi de omogenităţi născute din spiritus loci. E un oraş pe care nu ai cum să nu îl iubeşti şi căruia, după zeci de ani, nu ai cum să nu simţi că îi aparţii. Frumuseţea din orădeni are multe de preluat din frumuseţea clădirilor, după cum şi noi transmitem din frumuseţea noastră oraşului pe care îl locuim.

Imaginea - nu doar sentimentală - a Oradiei e dată de contopirea, într-un binecuvântat creuzet, a locuitorilor ei, a clădirilor, a peisajelor urbane şi a spiritualităţii ei. Un punct nodal, o marcă a oraşului l-a reprezentat şi îl va reprezenta Muzeul Ţării Crişurilor. Aşa cum oraşul este al nostru, şi Muzeul este al nostru.

În timp, nu am avut cum să nu desluşesc legătura lăuntrică, corespondenţa afectivă dintre orădeni şi Muzeu. Legătura aceasta e una dintre cele mai importante care se poate naşte la nivel civic. Sunt instituţii ale unui oraş care, în timp, se transformă în "edificii afective". E zona cea mai adâncă şi cea mai tainică până la care poate răzbate o izbândă culturală. Pentru această uniune, la care trebuie să aderăm cu toţii, am trudit cât am condus destinele Muzeului şi sunt convins că îi vor pricepe însemnătatea, întărind-o, şi cei care îmi vor urma.

Nu poţi gândi Oradea fără Biserica cu Lună ori Palatul Moskovits, în lipsa Pasajului Vulturul Negru sau în absenţa Muzeului Ţării Crişurilor. De aceea suntem cu toţii datori tuturor acestor teritorii de afecţiune: să nu le lăsăm să se împuţineze, ori - mai rău - să dispară în voia sorţii, orice nume vremelnic ar purta această soartă.

Pierderea acestei legături afective dintre Oradea şi locuitorii săi, dintre Muzeu şi orădeni, nu ne-o va ierta nimeni, niciodată: pervertindu-ne pe noi pervertim, inevitabil, şi frumuseţea acestui oraş pe care nu ai cum să nu-l iubeşti.

Aurel Chiriac
fost director
Muzeul Ţării Crişurilor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Pt. toti idi*tii, de la mic la mare!
A.T.- Primăria Oradea obligă proprietarii imobilelor Art Nouveau să le reabiliteze, chiar sub sancţiunea executării. Aţi mai regăsit acest exemplu? T.H.E. - Nu. În general, clădirile Art Nouveau sunt restaurate cu ajutor financiar de la stat, ajutor care este însoţit de o exigenţă uriaşă în calitatea lucrărilor. A.T.- Dacă aţi fi primar în Oradea, ce schimbări aţi face urgent? T.H.E.- M-aş asigura că există preocupare să păstrăm elementele originale. Nimeni nu vine la Oradea să vadă ceva nou, toată lumea vrea să vadă martorii trecutului. https://www.ebihoreanul.ro/stiri/primarul-elvetian-theo-huguenin-elie-ne-da-sfaturi-interesante-in-oradea-lumea-vrea-sa-vada-martorii-trecutului-149034.html
Postat 20 August 2021, 08:17 de pinonel
daca ati fi avut grija de personalul calificat....
Dar n-ati avut. Ati facut ca si doamna de la Biblioteca, ati actionat fara onoare. Stiati ca nu va puteti salva, insa ati preferat sa faceti orice compromis pentru o sansa de 0,0000000000000000001%. Ati lasat pe toti dinozaurii politruci si ati lasat sa pierdeti personalul tanar, energic, muncitor. Asa ca, de ce va mai milogiti?
Postat 17 August 2021, 11:06 de sasi
n-a ști nimeni că m-am dus, numai or vedea că nu-s!
Frumusețea orașului nostru ni se dezvăluie mai ales după ce clădirile vechi au fost renovate cu forța, împotriva voinței proprietarilor lor care nu voiau să plătească din buzunarul lor nimic așteptând bani din alte părți! Viața și pulsul orașului mai așteaptă încă să apară, pentru că acestea sunt date de activitatea culturală, de artiști, de efervescența activității studențești și de afluența turiștilor atrași de cultura, artă și studenția care sunt admirabile, dar lipsesc cu desăvârșire... Muzeele poate vor avea incredibila idee să organizeze împreună cu inspectoratul școlar un program prin care să aducă copiii din tot Bihorul în vizite, în loc să stea cu sălile goale și cu două expoziții pe an la care să vină câte un vizitator rătăcit care căuta de fapt autogara ca să ia autobusul de Felix. Lumea se schimbă în jurul nostru, iar noi avem instituții și șefi de instituțiiu depășiți de evenimente și incapabili să priceapă ce se petrece!
Postat 17 August 2021, 10:17 de decalog
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON