URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Februarie 2010, 08:37

Orădenii, somaţi de Primărie să-şi repare faţadele clădirilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria face apel la orădeni să ia măsuri de reabilitare a faţadelor clădirilor. "Ca urmare a diferenţelor mari de temperatură din acest sezon, o serie de imobile vechi din municipiul Oradea prezintă degradări ale faţadelor, care pot pune în pericol siguranţa trecătorilor prin desprinderea unor bucăţi de tencuială", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Reprezentanţii municipalităţii reamintesc că potrivit Regulamentului de întreţinere a faţadelor imobilelor aprobat prin Hotărârea de Consiliu Local 973 din 2004 „proprietarii imobilelor, persoane fizice sau juridice sunt obligaţi să asigure starea corespunzătoare a faţadelor prin întreţinerea suporturilor de finisaje şi ale detaliilor de faţadă (inclusiv la balcoane, console, ancadramente, decoraţiuni), înlocuiri de tâmplărie în cazul deteriorării acestora".

Normativul mai obligă proprietarii clădirilor la întreţinerea curentă a învelitorii prin înlocuirea elementelor degradate, dar şi întreţinerea, repararea şi înlocuirea elementelor compromise ale structurii suport a învelitorii, precum şi întreţinerea şi consolidarea sistemului structural pentru evitarea pericolelor publice. Orădenii care nu se vor conforma regulamentului riscă amezi între 200 şi 2.500 lei.

Corso-ul în plasă

Pentru a evita accidentele, Primăria a montat deja plase de protecţie la imobilele la care este coproprietar. Printre acestea se numără clădirea din Piaţa Unirii nr. 7, Palatul Apollo din strada Republicii nr. 12 şi Palatul Stern din strada Republicii nr. 10.

În paralel, municipalitatea a sesizat Inspectoratul Teritorial în Construcţii cu privire la starea avansată de degradare a imobilelor din strada Vasile Alecsandri nr. 21 şi nr. 8, Hotel Parc din strada Republicii nr. 5, Palatul Poynar din strada Nicolae Grigorescu nr.6, şi Palatul Ullman din strada Mihai Viteazul nr. 2. Pentru aceste clădiri inspectoratul urmează să stabilească măsurile de conservare care se impun şi termenele de execuţie a lucrărilor.

În paralel, la cererea conducerii Primăriei, Poliţia Comunitară Oradea pregăteşte o acţiune de informare a cetăţenilor cu privire la respectarea Hotărârii de Consiliul Local 1.027 din 2009 privind Regulamentul pentru instituirea taxei speciale pentru reabilitarea faţadelor clădirilor monument istoric.

În prima fază a acestei acţiuni se vor împărţi notificări, urmând ca în cazul nerespectării măsurilor care se impun să fie aplicate sancţiuni contravenţionale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON