URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Februarie 2021, 14:16

Orădenii de la blocuri nu vor contracte noi cu RER, aşa că primarul Birta îi cheamă la întâlniri: „Trebuie să ne schimbăm atitudinea faţă de deşeuri” (VIDEO)

Orădenii sunt sceptici în ceea ce priveşte noile reguli de colectare a deşeurilor din Oradea şi, mai ales, de taxare a acestui serviciu.

După aproape trei luni de când RER Vest a demarat activitatea de semnare a noilor contracte de salubrizare - necesare pentru că de acum înainte toţi locuitorii oraşului vor trebui să colecteze deşeurile în trei fracţii (reciclabile, reziduale şi biodegradabile) şi pentru că nu vor mai plăti un tarif pe persoană, ci pe volumul de deşeuri aruncate - doar jumătate dintre orădenii care stau la case au semnat documentele, iar asociaţiile de proprietari refuză în masă acest pas, dovadă că doar 7 din cele peste 900 de asociaţii au contractat serviciile de salubritate.

În acest context, primarul Florin Birta a anunţat că va organiza întâlniri cu toţi preşedinţii de asociaţii, pentru a le explica noile tarife şi noile reguli.

7 din 900

Într-o conferinţă de presă susţinută joi, Birta a anunţat că RER Vest, operator câştigător al licitaţiei organizate de Primărie anul trecut, a încheiat până acum 10.100 de contracte individuale (case), din totalul de 20.432 de gospodării din oraş, dar poate număra pe degetele de la mâini contractele semnate de asociaţiile de proprietari.

"O problemă majoră o reprezintă contractele încheiate cu asociaţiile de proprietari din Oradea, pentru că în acest moment, din cele aproximativ 900 de asociaţii, operatorul de salubritate a încheiat doar 7 contracte. Motivele sunt diverse, de la motivaţia că salubritatea va fi mult mai scumpă, că nu se cunoaşte bine conţinutul noului contract", a declarat Birta.

Explicaţii de la primar

Drept urmare, în perioada următoare, respectând măsuri anti-Covid-19, Primăria şi RER Vest vor invita la discuţii preşedinţii de asociaţii. "Eu mă voi duce la cât mai multe întâlniri voi putea, pentru a explica ce înseamnă dacă nu vom colecta selectiv. Cred că într-o lună de zile, cu întâlniri în funcţie de cum ne permite legea, vom reuşi să convingem preşedinţii de asociaţii de proprietari să încheie aceste contracte", a declarat primarul Oradiei.

Concomitent, Primăria va prelungi cu încă o lună perioada de mobilizare pentru RER, până la 1 aprilie 2021. Asta înseamnă că tot de atunci vor intra în vigoare noile reguli şi tarife.

Birta a mai spus că, dacă orădenii vor continua să refuze să semneze contractele cu RER Vest, Primăria ar putea introduce o taxă specială de salubritate, în valoare de 20 lei lunar, pe care o va plăti fiecare cetăţean care nu este clientul operatorului de salubritate. Edilul a menţionat însă că această taxă este o soluţie de avarie, pe care nu o doreşte.

Întrebat de BIHOREANUL dacă nu cumva nivelul redus al acestei taxe îi va determina pe orădeni să refuze contractele cu RER, Birta a spus doar că mizează pe simţul civic şi responsabil al locuitorilor oraşului.

Obiective neatinse

În conferinţa de presă, primarul a explicat şi de ce este nevoie de tot acest "deranj" din salubritate, arătând că, din 2017 încoace, fiecare oraş din România trebuie să reducă procentual cantitatea de deşeuri depozitate la halda de gunoaie, obiectiv care se atinge doar prin reciclare şi valorificarea resturilor.

"Asta înseamnă că, dacă în 2016, un exemplu, am fi depus 100 de tone de deşeuri, în 2017 trebuia să depunem cu 25% mai puţin, adică 75 de tone, în 2018 cu 35% mai puţin decât cele 75 de tone şi tot aşa", a declarat Birta.

Oradea nu şi-a atins niciodată obiectivul şi, pentru fiecare tonă de deşeuri, a plătit 50 de lei către Administraţia Fondului de Mediu. Pentru anul 2017, amenda a fost de 549.641 lei, pentru 2018 de 667.575 lei, pentru anul 2019 s-a dublat, la 1.225.669 lei, iar pentru anul trecut, când obiectivul de reducere era de 60%, a urcat la suma record de 1.835.578 lei.

Contribuţii AFM

Scumpele gunoaie!

Pe lângă aceste sume colosale, orădenii au plătit, în tariful de salubritate, şi aşa-numita taxă de economie circulară, care, în ultimii patru ani, a însumat peste 24,5 milioane de lei.

Concluzia? Pentru că n-a reciclat destul, din 2017 încoace, Oradea a plătit către AFM în total 28,9 milioane de lei, echivalentul a 5,9 milioane de euro! În medie, fiecare orădean a scos din buzunar 130 de lei, din acest motiv.

"În patru ani de zile am fi putut cumpăra cu aceşti bani trei tramvaie Astra, precum cele care circulă azi în Oradea, şi cred că transportul în comun ar fi fost mult mai bun", a declarat Florin Birta.

În acest context, este importat ca orădenii să colecteze deşeurile în trei fracţii, separând deşeurile biodegradabile, care apoi vor deveni compost la Eco Bihor. "A venit momentul ca şi noi, ca alte ţări, să facem ceva în ceea ce înseamnă reciclarea. Trebuie să ne schimbăm fiecare dintre noi atitudinea şi preocupările faţă de deşeuri. Reciclarea începe de la locul generării deşeurilor, din bucătărie, din casă, din apartament, din curte, de la magazin", a declarat Birta.

Separat e mai ieftin!

Primarul a explicat şi că, de fapt, costul pe persoană din salubritate a fost înlocuit cu unul pe volumul de deşeuri, conform principiului prevăzut de legislaţia în vigoare "plăteşti cât arunci".

Orădenii care locuiesc la casă primesc pubele negre, pentru deşeuri reziduale, şi maro, pentru biodegradabile, de 60 litri, 120 l sau 240 l. În funcţie de cât de des le vor scoate în stradă, pentru a fi golite de utilajele RER Vest, orădenii vor plăti facturi de salubritate mai mici sau mai mari, înregistrarea ridicărilor făcându-se automat, cu ajutorul unor cipuri montate pe fiecare pubelă.

O golire a unei pubele de culoare neagră de 60 l costă 6,3 lei, iar pentru una maro similară 3,7 lei. Cum biodeşeurile sunt semnificativ mai ieftine, cu cât vor separa deşeurile mai riguros, orădenii vor plăti mai puţin.

Simulare factură RER

Sacii galbeni, înlocuiţi cu pubele

Birta a mai spus că are o soluţie şi pentru o problemă reclamată de orădeni, mai precis costul fix, de 19,2 lei pe lună, pentru colectarea reciclabilelor. Indiferent de cât de mulţi saci galbeni aruncă, orădenii plătesc acelaşi preţ, ceea ce contravine principiului "plăteşti cât arunci".

"Suntem în discuţii avansate cu cei de la RER, să dăm pubele şi pentru acest deşeu reciclabil, care să fie cipate şi să avem posibilitatea să plătim o singură dată pe lună, dacă nu producem mai multe deşeuri", a declarat Birta.

Acesta a spus că RER va urma să pună cipuri pubelelor vechi, colectate de la orădeni, şi să le redistribuie cetăţenilor, pentru colectarea reciclabilelor.

Simulare de factură

Birta a prezentat şi simulări ale facturilor pentru asociaţiile de proprietari, arătând că, la frecvenţa colectării deşeurilor de acum (în medie, 17,3 ridicări pe lună), o asociaţie care are un container negru de 1,1 mc pentru rezidual, unul similar galben şi o pubelă de 0,24 mc pentru biodegradabil, ar ajunge să plătească o factură de 3.187 lei.

Cu titlul de exemplu, Birta a împărţit factura la 200 de locatari, care înseamnă un preţ de 15,9 lei pe persoană, nu cu mult mai mare decât actualul tarif, de 11,6 lei, în contextul în care colectarea se va face în mai multe fracţii.

"Practic, la blocuri colectarea se va face în patru fracţii, pentru că au fost amplasate şi pubele pentru sticle", a declarat primarul. Pentru sticle, însă, orădenii nu vor plăti niciun leu, fiind o cheltuială lăsată în sarcina RER Vest.

Simulare factură

Va urma...

Birta a admis, însă, că distribuirea unei facturi în mod egal între locatari înseamnă că, de fapt, orădenii de la bloc nu vor plăti pentru cantitatea de deşeuri produsă de fiecare apartament în parte, ci pentru cantitatea de deşeuri totală a asociaţiei. Acest lucru se va schimba, însă.

"Este o etapă intermediară, pentru că trebuie să găsim anumite modalităţi prin care să implementăm acest principiu la fiecare locuinţă de bloc. Gândim o soluţie prin care fiecare apartament să aibă trei saci de culori diferite ori trei pubele mici, cu un cip pe ele, şi atunci când mergi la ţarc, să poţi să deschizi ţarcul cu cipul de la pubelă sau scanarea codului de pe sac. Sistemul te recunoaşte şi ştie cine a aruncat deşeuri şi ce fel de deşeuri", a explicat Birta.

Cel mai probabil, Primăria va propune modificarea regulamentului de salubrizare cu aceste schimbări până în luna iunie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
Birocratizarea gunoiului
E vai s-amar ce idei avem, cât costa un sistem de monitorizare deșeuri? Merita investitia? (cipuri, saci cu cod)? Ce sunt aberațiile astea, sunteți sănătoși la cap? E vai de p... noastră, avem canale prin asfalt din 10 în 10 metri și noi vedem deșeuri selective coduri cipuri. Bai tata dacă nu e educație nu e. Ce faci la bloc? Dai amenda la asociație ca nu selectează colectiv, da ce plm, asociația duce gunoiul? Dacă eu pun gunoiul selectiv și vecinului sau chiriasului i se rupe de ce sa plătesc și eu parte din amenda? Sunt oameni sa tot selecteze pe ele ca doar este munca în folosul comunității destulă de făcut. S-a făcut un mare kakat din gunoi. Vai de capul nostru de nație de prosti.
Postat 24 Februarie 2021, 23:42 de Marcelo1989
Ne asteapta ciuma dupa colt
Intalnirile cu presedintii de asociatii trebuiau organizate inainte de a se aplica noile reguli si tarife. Nu poti obliga pe nimeni sa semneze un contract caci altfel nu se mai numeste contract. RER crede ca detine monopol pe piata, insa daca se rascoala oradenii, o sa dea ciuma in noi asa cum a fost si la englezi in anul 1348.
Postat 20 Februarie 2021, 11:33 de franciscb
Sa facem si noi niste calcule
Oradea are 200.000 locuitori.Majoritatea stau la bloc.La bloc platesti 12lei/persoana/luna taxa gunoi.Facem o medie cu cei de la case si rurunjim la 10 lei/pers/luna.Pe an rezulta 200.000x10x12=24.000.000 lei. Noi toti platim gunoiul la rer 24 milioane pe an.Bun pina aci.Mergem mai departe: Oradea incaseaza din taxa de parcare cca 17 milioane lei [https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/oradea-locul-trei-pe-tara-la-venituri-din-parcari-3030051/ ] [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/efectele-pandemiei-veniturile-din-parcari-au-scazut-in-premiera-in-oradea-cu-peste-385000-euro-161611.html ].Ati remarcat ca suntem pe locul 3 pe tara,dupa bucuresti cu 25mil si cluj cu 23mil. Mai departe.„Anul 2019 a fost un an plin pentru ADP Oradea. Mă refer atât la activităţile pe care le-am desfăşurat, cât şi la rezultatele pe care le-am obţinut. Rezultatele economico – financiare sunt cele mai bune de la înfiinţarea societăţii. La aquapark, faţă de anul trecut, veniturile noastre au crescut cu peste 26%. Profitul pentru aquapark a ajuns în 2019 la 2,5 milioane de euro. Cifra de afaceri este de peste 5 milioane de euro. Ne străduim în fiecare lună să aducem ceva nou, dar în primul rând să îmbunătăţim condiţiile pe care le oferim”, a subliniat directorul general al ADP Oradea.Profit 2019, 2.5mil€x5=12.5mil lei.Concluzie: veniturile orasului din parcari+aquapark acopera taxa de gunoi a cetatenilor pe tot anul. Si nu mai trebuie d-l Birta sa se intilneasca cu nimeni,decit doar cu conducerea rer.Are banii in buzunar,sa se ocupe dumnealui de gunoi,conform mandatului ce l-a primit de la oradeni in toamna.Spor la treaba
Postat 20 Februarie 2021, 07:53 de excalibur
Ce fracții ?
Eu stau la casă. Săptămâna trecută am semnat contractul, ieri mi-au adus pubelele. Până la urmă, sticla, hârtia și plasticele se colectează împreună la fel ca până acum. Diferența îi că mi-au dat o pubelă separat pentru resturi vegetale, mucuri de țigară și tampoane ! În casă nu se fumează, resturi vegetale de 3 ori pe an, deci îmi este foarte de folos. Pubela cu gunoiul menajer se va goli la fel ca până acum, o dată pe săptămână. În schimb factura va fi dublu față de cât am plătit până acum. Așa oricine face afaceri când dubleze prețul de la o lună la alta. Nu există concurență, ăsta e monopol rer ! Pot pune ce preț vor.
Postat 20 Februarie 2021, 05:46 de Vio_427
Vise placute
Ce saci cu cipuri, cand usa tarcului e deschisa aproape in permanenta? Asta e situatia cu tarcul asociatiei noastre de ani de zile. Usa aia e mai tot timpul deschisa fiindca lacatul e stricat sau lipseste cu desavarsire. Despre ce vorbim? Ma bucur sa vad ca asociatiile de proprietari n-au muscat-o. E clar ca treaba asta nu e gandita si in interesul locuitorilor orasului. Si sa platim mai mult pentru ridicarea gunoilui, si sa tinem in apartamente de bloc nu stiu cate fractii pana cand vom putea iesi cu ele sa le golim, etc. etc. V-ati gasit cu ce sa ne mai scoateti peri albi acum - cu gunoiul. Hai sictir!
Postat 19 Februarie 2021, 18:51 de v0id
Unde sunt iglu-urile din oras???
Aprilie 2019: [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/fara-igluuri-in-aceasta-saptamana-vor-disparea-toate-containerele-tip-clopot-de-pe-strazile-din-oradea-148599.html ]...Containerele care arată ca nişte igluuri au fost amplasate pe străzile din oraş în aprilie 2012, toate cele 650 de recipiente fiind DONATE de Eco-Rom Ambalaje, un ONG fondat de mai multe companii care vând produse ambalate...Înţelegerea între ONG şi Primărie a fost simplă: Eco-Rom a furnizat containerele în trei culori (pentru colectarea separată a hârtiei, plasticelor şi sticlelor) şi s-a obligat să plătească operatorului de salubritate, RER Vest, transportul deşeurilor din aceste recipiente către Eco Bihor. La schimb, când le preda companiilor specializate în reciclare, Eco Bihor menţiona că sunt ambalaje colectate pentru Eco-Rom. În plus, aceste deşeuri au "cântărit" şi la rata anuală de reciclare a oraşului...În ultimul an, însă, înţelegerea n-a mai funcţionat ca pe roate. Eco-Rom Ambalaje a intrat în insolvenţă şi a încetat să mai plătească transportul deşeurilor, astfel că acest serviciu a fost susţinut financiar exclusiv de RER Vest...Chiar dacă igluurile sunt folosite de orădeni, Primăria nu poate plăti un serviciu făcut de RER Vest pentru o altă entitate. Prin urmare, la comanda municipalităţii, operatorul de salubritate ridică toate cele 650 de containere din oraş. &&& Se ridica ceata de pe gunoi (dupa gunoi?) &&& Vestea bună este, însă, că ele vor fi înlocuite. "În perioada următoare, Primăria va lansa licitaţia pentru achiziţia de noi containere, similare", a declarat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei.
Postat 19 Februarie 2021, 12:55 de excalibur
bine zis
Primarul a cuvantat corect: Trebuie să ne schimbăm atitudinea faţă de deşeuri ! Doar ca de data asta, la alegerile viitoare, vom fi noi care vom decide cine este gunoi. Deja se umple sacul: cineva din primarie a uitat sa includa si sticla la licitatia pt gunoi si acum primaria, adica noi, va plati recipiente si servicii suplimentare; cineva din primarie a uitat sa bifeze o licitatie internationala si acum primaria, adica noi, va plati 81 milioane lei din finantarile europene pt ca nu au respectat regulile. Dar totusi cine plateste? Macar a fost dat cineva afara sau dimpotriva, a fost promovat ?! Ni se spune ca vom plati in functie de cat gunoi aruncam. Fals. Daca cineva este plecat o luna in concediu, este obligat sa plateasca RER 19,22 lei. Pt ce? Scoateti taxa pe reciclabile si dati-le mijloacele necesare (de exemplu tomberoane adecvate) daca vreti sa incurajati oamenii sa recicleze, nu incercati sa ii aburiti ca pzd-ul. Incep sa inteleg de ce vrea udmr-ul asa mult Bihorul, iar bolojan nu ii vrea. Au afaceri grase in care este implicata primaria ...
Postat 19 Februarie 2021, 12:38 de oradea_mea_si_a_ta
PMO este în parteneriat public-privat cu Keviep (groapa ecologică) și ...
... are 16,66% din activele RER Vest SA, fiind acționar cu reprezentare în Consiliul de Administrație al acestui operator de salubritate care lucrează la nivelul a 50% din județul Bihor !?! Keviep SA, deținut de gașca ungară care susține UDMR Bihor, este și unicul acționar al AVE Bihor care e prezentă în restul de 50% din județ ... astfel că cele două companii, cea germană și cea ungară, operează la nivelul celor 101 localități ale Bihorului !?! Așadar, prin acțonariatul ei și prin parteneriatul deținut, Primăria Oradea are tot interesul să-și aducă la buget niște bani ce-i revin constant. Așa că, orădenii (dar și bihorenii) trebuie să știe că aprox. 2,5 lei din tariful gunoiului colectat se duce în bugetul orașului. Este o formă de creștere a taxelor și impozitelor locale, nedeclarat de către edili și chiar ascuns locuitorilor ... pentru că tot prețul de care vorbește primarul include și creșterea aferentă de vreo 20%, ce se va vărsa pentru susținerea salariilor angajaților primăriei !?!
Postat 19 Februarie 2021, 12:05 de CrisDumi
Domnule Primar
In numele dreptului de a avea acces la informatii de interes public, va RUGAM (puteam scrie va SOMAM) sa faceti publice urmatoarele: structura de incasari a societatii RER VEST SA .De aici [ https://www.risco.ro/verifica-firma/rer-vest-cui-8309690 ],putem afla cifra de afaceri respectiv profitul societatii pe anii trecuti:2019 (50.534.342/3.599.667 profit), 2018(55.330.604/4.063.675 profit) ,2017 (47.967.538/6.838.961 profit ). Cifra de afaceri este suma veniturilor incasate de firma.Banuim ca e vorba de: sume incasate de la cetatenii urbei (case+blocuri), sume incasate de la PMO pentru salubritatea orasului, sume incasate de la firme pentru colectarea gunoiului/deseuri. Ne intereseaza cit din cei 50 milioane o reprezinta aportul cetatenilor pasnici.Dupa aceea vrem sa vedem daca aceasta suma nu poate fi absorbita de bugetul orasului,manageriat de dvs. acuma,respectiv domnul bolojan inainte vreme, care a afirmat ,de exemplu,pentru 2020,un buget de 1.8 mld. lei ("Bugetul oraşului se ridică anul acesta la 1,8 miliarde lei şi este cu 30% mai mare decât bugetul pe anul trecut", a declarat viceprimarul Florin Birta (foto). Potrivit edilului, banii oraşului vor fi alocaţi în proporţie de 56% pe cheltuielile de funcţionare ale oraşului, de la finanţarea aparatului administrativ, până la costurile cu salubritatea sau iluminatul public, iar diferenţa de 43% va rezervată investiţiilor.)[]https://www.ebihoreanul.ro/stiri/oradea-va-avea-anul-acesta-un-buget-de-18-miliarde-lei-cu-30-peste-cel-din-2019-154032.html . 56% din 1.800.000.000 reprezinta cca 1.000.000 lei. Concluzie: cifra de afaceri a RER este 5% din bugetul orasului. Ocupati-va dvs de colectarea gunoiului si plata acestuia catre rer,in contul taxelor si impozitelor pe care vi le platim, si mai lasati-ne in pace cu fractii,contracte,saci,cipuri...avem si noi cite ceva de facut...care mai avem.Intretinerea la un apartament cu 3-4 persoane oscileaza 600-800 lei pe ianuarie,iar unii nu prea mai au locuri de munca,poate va informeaza d-ul bekesi de la AJOFM.
Postat 19 Februarie 2021, 08:59 de excalibur
sefi de scara si colectarea selectiva
De exemplu in blocul unde stau, teoretic avem camere de supravegheat. Insa nu sunt pornite. Iar unii vecini in continuare arunca cum vor. Vezi flacoane pline cu aer, reciclabile murdare, polistirol de la ambalaje, cutii de cartoane nedezansamblate... sa nu vorbim de electrice/electronice care ajung tot in acele tomberoane (cat timp ai sute de puncte de colecatre gratuite!). Voi plati cat trebuie, insa nu-mi convine sa platesc si din cauza vecinilor preistorici.
Postat 19 Februarie 2021, 07:20 de sasi
Dragi conducatori ai urbei
V-am votat liberalilor, facetiva treaba de liberali adevarati nu copiati minciunile si practicile comuniste. Unde va este crezul politic istoric? Se intorc stramosii liberali in pamant cu fata in jos cand vad ce se intampla peste tot si in toate domeniile. Va faceti de ras. "Noi cu cine votam?"
Postat 19 Februarie 2021, 03:13 de scarbit
Problema se va rezolva singura prin concurenta
Da-ti drumul mai multor firme sa colecteze. A fost frauda la licitatie. RER sa inbogatit pe spinarea oradenilor. Acum zece ani nu aveau sediu, nu aveau utilaje... Dece nu a facut primaria asta, sa fi fost banii nostrii in utilaje pentru primarie? Singura solutie colectarea sa o faca mai multe firme CONCURENTA DOMNILOR LIBERALI NU HOTIE PSD ista. Ca la butelii vorba unui predecesor. NU LICITATIE TRUCATA LASATI OAMENII SA DECIDA CU CINE FAC CONTRACT Se va regla singur pretul nu il va vota o haita de oameni lingai si incompetenti sau corupti sau cum or fi ei.
Postat 19 Februarie 2021, 03:08 de scarbit
Pana la discutii
Sa va purtati exemar, sper ca nu aveti voi nevoie sa vina primaria sa va spuna sa selectati, ca doar voi le stiti pe toate.
Postat 18 Februarie 2021, 22:33 de Sandu2100
discutii
Interesant eu cand aud de discutii ...e vorba doar de vorbe. Nu se intampla nimic. Daca sunt discutii, rezultatul ar trebui sa fie un acord comun nu un pumn in gura. Cine e de vina ca nu s-a indeplinit ceea ce era de indeplinit??? Daca se vor mari tarifele asta nu inseamna ca se va indeplini, inseamna doar ca unii vor castiga mai mult. Haideti sa dam frau concurentei, va garantez ca se schimba placa. Scapam de arogante si vom fi si contactati prin telefon/sms sa anuntam cand avem gunoi ca vin ei special si il preiau. Sa ne aducem aminte de perioada BUTELIILOR. Eu un singur lucru nu inteleg....rog o discutie pe aceasta tema, de ce trebuie sa facem burta mare unei firme care cand s-a afisat prima data nu a avut nici macar parc auto ca lumea, acum masini noi. Asa si eu stiu. Pariu?
Postat 18 Februarie 2021, 21:47 de Christa
Banii sau viata!
Domnul primar sa nu uite sa controleze si caloriferele oradenilor evazionisti, dupa ce rezolva problema gunoiului.Se mai string si de acolo ceva bani: https://www.ebihoreanul.ro/stiri/caloriferul-la-control-peste-14200-de-oradeni-care-si-au-declarat-casele-fara-instalatii-vor-fi-verificati-149466.html
Postat 18 Februarie 2021, 21:21 de excalibur
gogosi, gogosele, minciunele...
dom' premar ne prezinta un tabelas de unde aflam ca platim deseurile reciclabile in functie de numarul de ridicari! doar ca asta este o minciuna sfruntata pentru ca rer mi-a bagat chiar azi sub nas un contract in care ar trebui platesc maxim, indiferent de nr de ridicari! Ne mai linistim, ca va discuta dom' premar cu rer sa puna cipuri pubelelor pentru reciclabile! va multumim pt acest mare favor, dar poate era indicat sa faceti asta de la inceput! sau mai bine sa le spuneti rerului ca sunt unii de la o firma, hamburger, care-ti dau bani pe reciclabilele din plastic si hartie! a! era sa uit! sa stiti ca nici oradenii de la case, nu doar cei de la bloc, nu sunt de acord cu aceste contracte abuzive, chiar daca anuntati triumfal ca au fost semnate 10100 contracte din 20432 de gospodarii, adica mai putin de jumatate! de fapt, mai mult de jumatate dintre cei care locuiesc la case nu au semnat(si bine au facut)! chestie de perspectiva a paharului! asa ca dom' premar va trebui sa discutati si cu acesti concetateni, nu numai cu cei de la bloc! asta daca nu le demolati casele ca sa instalati pubele!
Postat 18 Februarie 2021, 21:02 de tititeasca
"Plătești cât arunci" doar dacă ...
... 1). Deșeurile se colectează separat, pe fracții ca o condiție obligatorie de sprijin din partea oamenilor la protejarea mediului ... 2). La greutate, în singura unitate de măsură recunoscută de toți, adică la kilogram, posibilitate simplă care se asigură la nivelul cântarului atașat "mașinii de gunoi" !?! La case în mod individual, iar la bloc prin tabelul de distribuție al asociației, pe baza criteriilor de departajare convenite cu locatarii, după număr persoane că-i mai simplu și după tipul locuirii !?! Restul e poveste de adormit copiii ... și creștere de tarif în mod abuziv.
Postat 18 Februarie 2021, 19:50 de CrisDumi
!?
“Birta a anunţat că RER Vest, operator câştigător al licitaţiei organizate de Primărie anul trecut”, asta-i epocala! cine ar fi trebuit sa castige, Urbana, desfiintata in primul mandat de ilustrul predecesor, eliminand astfel orice urma de concurenta?!
Postat 18 Februarie 2021, 18:15 de User anonimizat
Asta ne ia de prosti?!
1. Am fost marti la primaria Sanmartin pt. eliberarea unui certificat fiscal. Paranteza: il puteam plati online (10 lei, auzi birtinezule? auzi birtasule? ZECE LEI, eliberat pe loc) dar nu-l puteam primi online. Ajuns la primarie, lume,lume. Ma incolonez si astept. Plateau oamenii de o anumita varsta impozitele. Caz real: pt. 7000 de mp teren arabil intravilan in zona de case/intre case 29 de lei!!!! Ridicarea gunoiului menajer 5,80 lei/persoana pe o luna!!!! Asta in conditiile in care Sanmartinul e la 5 km(cel mai aproapiat punct) de Oradea. De Cordau, Haieu sau Rontau nu mai zic. 2. De ce sa platesc pt. reciclabile in loc sa primesc bani?! Caz real: la Penny se primesc 30 de bani pt. o doza de 0,33/0,5. Nu mai spun ca Bede plateste pt. hartie! Etc, etc. Locuiesc la casa, dar nu voi semna contractul, cel putin nu in forma ,,negociata" de primarie! Si mai bine: imi mut domiciliul in Sanmartin si ma fac taran ca ma costa prea mult domnia/prostia de a fi oradean. Si inca ceva: orice ar zice gasca din primarie, ei nu pot negocia contractul pe care-l incheie cetatenii/asociatiile in nume propriu! Juristii stiu ce zic.
Postat 18 Februarie 2021, 17:07 de pinonel
taxare reciclabile?!?!
in loc sa incurajeze colectartea reciclabilelor se gandesc sa o taxeze suplimentar? pai cum contravine princicpiului platesti cat arunci daca aceste deseuri sunt reciclabile?!?! ele reprezinta venit pentru operator, nu cost!!! tocmai, ar trebui ca cei ce predau mai multe reciclabile sa fie "recompensati" cu discount-uri la factura - sa vezi atunci colectare
Postat 18 Februarie 2021, 16:58 de danzigk
Halucinez,deci exist
Cum se justifica insuccesul colectarii in oradea si taxele si amenzile aplicate orasului in conditiile in care avem depozitul Ecobihor din 2004 [Societatea S.C. ECO BIHOR SRL din Oradea a fost înfiinţată de către KEVIEP Kft Ungaria la începutul anului 2004, desfăşurându-şi activitatea, pe baza contractului de parteneriat public privat încheiat între Consiliul Local Oradea şi KEVIEP Kft în anul 2003 . Conform acestui parteneriat toate deşurile generate la nivel judetean atat de la populaţie cat şi de la instituţii publice sunt transportate la ECO BIHOR unde ele sunt tratate, reciclate sau depozitate controlat în mod ecologic.S.C. ECO BIHOR SRL exploatează şi administrează pe o perioadă de 20 de ani depozitul ecologic de deşeuri judeţean din ORADEA, staţia de sortare a deşeurilor reciclabile, staţia de compost pentru deşeuri vegetale si statia de tratare mecano-biologica a deseurilor menajere si asimilabile.] Cum se descurca Clujul, cu pata-rat,teleormanul,bucurestiul?? Povestea asta cu gunoiul e o treaba groasa. RERul a cistigat licitatia gunoiului oradean, avind concurent Polaris constanta,careia i-au pus bete in roate in cirdasie cu PMO :„Admite plângerile formulate de petenţii Municipiul Oradea şi RER Vest S.A., în contradictoriu cu intimatele S.C. Polaris Mediu S.R.L. şi S.C. Polaris M Holding S.R.L" { https://www.ebihoreanul.ro/stiri/out-definitiv-constantenii-de-la-polaris-eliminati-din-licitatia-pentru-salubritatea-oradiei-157747.html }.Prietenii stiu de ce.Pentru ca sa cistige gunoiul pe 8 ani.Pentru inceput, dublam/triplam tarifele si va punem sa sortati gunoiul,sobolanilor...Oradea lucrului bine facut
Postat 18 Februarie 2021, 15:50 de excalibur
Probleme la blocuri
Nu cred ca e o problema pentru cei de la blocuri sa arunce la 4 tipuri de pubele. Problema este sa-l depozitezi in apartamente pe cele 4 tipuri de fractii, pana cand il duci la pubela.
Postat 18 Februarie 2021, 15:23 de ferfeleaga
esenta e in detalii
Diferenta intre success si esec e daca ai nimerit toate micile detalii bine. Mare provocare pentru primarie, dar totusi directia e buna, si se face miscare..
Postat 18 Februarie 2021, 14:46 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON