Orădenii au depus primele 10 proiecte de bugetare participativă pe platforma municipalității.
Termen: 19 iunie!
Potrivit unui comunicat al Primăriei, populația municipiului mai are la dispoziție o lună pentru depunerea proiectelor înainte ca acestea să fie supuse votului public.
„10 proiecte au fost depuse în cele două săptămâni de când s-a dat startul înscrierilor în programul de bugetarea participativă. Orădenii sunt așteptați până în 19 iunie să se implice activ în propunerea și selectarea viitoarelor proiecte ce au ca scop îmbunătățirea condițiilor de trai din cartierul lor”, a transmis marți Primăria.
Bugetul total al campaniei de bugetare participativă din anul 2022 se ridică la 1,5 milioane lei cu limitarea fiecărui proiect la o finanțare de maxim 100.000 lei pentru a putea fi implementat mai repede.
Primele zece
În ceea ce privește proiectele deja depuse, acestea vizează reabilitarea spațiului de joacă din zona străzii Lăpușului, amenajarea unei zone de recreere cu terenuri de fotbal, baschet și altele în zona Prima Universității din cartierul Ceyrat și înființarea unei expoziții cu machete reprezentând Oradea în miniatură în Parcul 1 Decembrie.
Orădenii au mai cerut: reabilitarea termică a blocurilor, înființarea de stații de încărcare pentru mașini electrice în zona Sovata, achiziția unei centrale puțin poluante pentru încălzirea viitorului sediu al CJ Bihor de la fosta Policlinică Mare din strada Republiciiși amenajarea unui sistem de colectare selectivă a deșeurilor cu containere subterane pentru locuitorii din zona străzii Corneliu Coposu.
În ceea ce privește traficul auto tot mai aglomerat din municipiu, populația a propus reabilitarea străzii Gheorghe Doja pentru reducerea ambuteiajelor și separarea fizică a benzilor de circulație de pe străzile aglomerate din municipiu pentru reducerea numărului de accidente.
Cu pluta pe Criș
Cea mai originală idee a venit din partea unui orădean care a propus „surfing în centrul orașului la cascada la Podul Ferdinand și / sau la cascada de la podul Dacia, ca și în München pe Isar sau în Salzburg pe Almwelle / Almkanal”.
Acesta a afirmat că implementarea unui astfel de proiect ar putea încuraja turismul, iar organizarea de competiții ar putea duce la apariția de locuri de muncă pentru salvamari.
„Ar reprezenta un loc autentic și reprezentativ pentru oraș, ar putea avea impact de imagine și un mod cool de recreere în sezonul de vară, fiind poziționat central și cu o vizibilitate maximă”, a susținut orădeanul în descrierea proiectului.
Întâi se va vota online
Cetățenii mai au la dispoziție fix o lună pentru depunerea de proiecte pe platforma municipalității activ.oradea.ro.
Pentru a putea intra în procedura de selecţie, proiectele vor trebui să fie de interes local, să poată fi asimilate unei investiţii publice care vizează domeniul public şi să se refere la dotări, modernizări ori reparaţii ale bunurilor aflate în proprietatea publică.
În plus, acestea vor trebui să fie delimitate zonal, să nu fie incompatibile cu planurile municipalităţii pentru amplasamentul vizat şi să se încadreze în buget.
Potrivit calendarului stabilit de municipalitate, orădenii vor putea depune proiecte până pe 19 iunie.
Ulterior, propunerile orădenilor vor fi analizate până pe 3 iulie, după care în intervalul 4 iulie - 4 septembrie vor fi supuse votului online, iar perioada 5 - 25 septembrie va avea loc etapa votului cu urnă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.