Rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, l-a invitat pe matematicianul american născut în oraşul de pe Crişul Repede, Vlad Vicol, să predea „acasă”.
Invitaţia a fost lansată cu prilejul primei conferinţe pe care Vicol, acum profesor în New York, a susţinut-o pentru profesorii şi doctoranzii din Oradea. Evenimentul intitulat „Existența unor soluții slabe paradoxale în mecanica fluidelor”, a avut loc miercuri, online, şi a reunit şi specialişti din Cluj-Napoca.
„Ne-am bucura să vii și să te simți, la noi, ca acasă”, i-a spus rectorul Bungău lui Vicol, după cum informează un comunicat al Universităţii, care nu mai precizează dacă orădeanul a oferit un răspuns.
Cert este că dialogul ştiinţific a fost unul apreciat de participanţi. Prorectorul UO, Sorin Borza, a spus că a observat la invitat „o conștiință etică particulară, prin caracterul direct și simplitate, pe care eu o consider adânc legată de o inteligență nealterată de orgolii academice ori alte forme intelectuale de aroganță”.
Vicol a avut parte şi de o surpriză în timpul conferinţei: printre participanţi s-a numărat şi profesorul lui de matematică din liceu, Viorel Sadoveanu.
Premiat în 2019 pentru contribuţiile avute la soluționarea unei ecuații nerezolvate de 60 de ani, Vicol este considerat unul dintre cei mai promiţători matematicieni ai zilelor noastre.
Licențiat al Universității Jacobs, din Bremen, el a devenit, în 2012, profesor asistent la Princeton. Doctor al Universității din California de Sud, eminentul matematician de origine română studiază ecuațiile diferențiale parțiale și, în special, problemele de regularitate ale hidrodinamicii.
În 2015, Vlad Vicol a conferențiat la Congresul Society for Industrial and Applied Mathematics (SIAM). Un an mai târziu, primea premiul pentru predare al Universității Princeton, apoi Premiul Congresului Matematic al Americii (MCA).
În anul 2019, Vlad Vicol, împreună cu Tristan Buckmaster, și Philip Isett, a obținut prestigiosul premiu „Clay Mathematics Institute”, ca „recunoaștere a contribuțiilor profunde aduse în domeniul analizei ecuațiilor diferențiale parțiale”.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.