URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 August 2012, 15:12

Orădeanul Alex Ciuhandu, pe locul 4 în concursul de traversare a Munţilor Pirinei, în zbor şi pe jos (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădeanul Alex Ciuhandu s-a întors din Spania, unde a participat la începutul lunii august, la concursul X-Pyr, care s-a ţinut în Munţii Pirinei, graniţa naturală dintre Spania şi Franţa. Concursul a presupus tranversarea Pirineilor, de la vest la est, pe un traseu de 438 de kilometri, în zbor cu parapanta şi pe jos.

Alex a fost însoţit de salvamontistul clujean Vasile Trifan, care l-a ajutat, căutând cele mai bune trasee pe care să le parcurgă pentru a reuşi să ajungă la toate punctele de control şi să obţină un loc cât mai bun în clasamentul final al competiţiei, la care au participat în total 13 echipe din Spania, Argentina, Slovacia, Germania şi (prin Alex şi Vasile) România.

Tânărul a reuşit să atragă atenţia organizatorilor încă de la început, căci încă din prima zi a concursului a fost lider, reuşind să parcurgă 70 de kilometri pe jos. "Am făcut cea mai mare greşeală, cea are ne-a costat tot concursul: după vreo 50 km de mers, am urcat un pas, iar apoi am coborât în fugă. Asta m-a costat gleznele, care s-au umflat a doua zi şi nu mai puteam umbla decât cu beţe", povesteşte Alex.

Totuşi, orădeanul a continuat concursul. A mers pe jos cât mai puţin şi încerca să zboare cu parapanta cât mai mult. În cea de-a 5-a zi, a reuşit cel mai lung zbor al traseului: 157 de kilometri pe linie aeriană.

Echipa României a rămas pe primul loc, până în cea de-a şaptea zi, când a ajuns la 50 de kilometri de Marea Mediterană, unde era finish-ul. "Nu am mai prins condiţie de zbor, iar trei concurenţi ne-au ajuns şi au reuşit să acopere pe jos ultima distanţă", mai spune orădeanul, în vârstă de 21 de ani. În final, el s-a clasat pe locul al patrulea.

"Chiar dacă am făcut acea greşeală la început, suntem fericiţi de rezultat, dar şi de aventura şi experienţa avută. Nu am cuvinte pentru a descrie intensitatea trăirilor avute pe parcursul concursului. Suntem mândri că ne-am axat pe zbor şi am fost cei mai buni în acest domeniu, fiind primi care decolau în fiecare zi şi având cele mai bune zboruri", a mai afirmat Alex Ciuhandu.

Citeşte şi: Zbor deasupra lumii: Un tânăr orădean va traversa Munţii Pirinei pe jos şi în zbor cu parapanta

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
FELICITARI ALEX!
FELICITARI ALEX! Felicitari si parintilor tai care ti-au dat viata, te-au crescut asa frumos si sanatos. Poarta cu mandrie acest "microb" mostenit.
Postat 30 August 2012, 08:39 de INA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON