Fosta ministră a Sănătății Ioana Mihăilă a fost audiată vineri la DNA București, alături de predecesorul său Vlad Voiculescu, fiind și ea pusă sub urmărire penală în dosarul achiziției de vaccinuri anti-Covid, la ieșire declarând că achizițiile s-au făcut în baza negocierilor dintre Comisia Europeană și producători.
Deciziile s-au luat „în solidaritate în Guvern”, iar în mandatul său dozele nefolosite au fost revândute ori donate, a afirmat orădeanca.
„În solidaritate”
La ieșirea din sediul DNA, fosta ministră a Sănătății din perioada aprilie - septembrie 2021 a declarat, potrivit Hotnews.ro, că decizia privind achiziția cantităților de vaccinuri a fost luată „în conformitate cu prevederile legale de la acea vreme şi cu dovezile ştiinţifice care arătau că vaccinarea este eficientă”.
La întrebarea jurnaliștilor dacă își asumă contractul privind achiziția de vaccinuri, Ioana Mihăilă a subliniat că contractele erau rezultatul negocierilor între Comisia Europeană și producătorii de vaccinuri, iar la acel moment ea a susținut acel contract.
„Statele membre (n.r. - ale UE) erau informate şi aveau posibilitatea de a rămâne în contract sau de a refuza contractul, iar decizia a fost luată în solidaritate în guvern printr-un memorandum cu care am înştiinţat şi am informat Guvernul referitor la obligaţiile aferente contractului, dar şi referitor la beneficiile pe care acest vaccin le poate aduce. (...) Ştiu că am informat Guvernul printr-un memorandum şi am susţinut acest contract în momentul acela. Contractul este făcut de către Comisia Europeană şi dozele negociate de către ei”, a spus Ioana Mihăilă.
Fostul ministru a mai afirmat că memorandumul de achiziție a fost avizat de Ministerul Finanțelor, cu solicitarea de a propune și o strategie de revânzare a vaccinurilor, iar „la o lună distanță s-a creat cadrul pentru vânzare”.
„În mandatul meu, niciunul din vaccinurile ARN mesager nu a expirat. Au fost revândute unor state precum Danemarca sau au fost donate”, a precizat ea.
Acuzațiile procurorilor
Vineri după-amiază, DNA a anunțat printr-un comunicat că Ioana Mihăilă este urmărită penal pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.
Acuzațiile pe care i le aduce DNA arată că în iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19, prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.
Acestea aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de "opt-out" (option out), astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.
În acest context, afirmă procurorii, „suspecta Mihăilă Ioana, în calitate de ministru al Sănătății, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției”, ar fi inițiat un memorandum aprobat ulterior de premierul de atunci, Florin Cîțu, care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantității de 34.099.623 doze de vaccin Pfizer.
„Aceste demersuri s-ar fi desfășurat în condițiile în care suspecta ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane”.
Și Vlad Voiculescu
Tot vineri a fost chemat la DNA pentru a-i fi aduse la cunoștință acuzațiile și predecesorul Ioanei Mihăilă la conducerea Ministerului Sănătății, Vlad Voiculescu.
Credit foto: Octav Ganea / Inquam Photos
DNA a anuntat apoi că acesta este urmărit penal pentru abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave (două fapte), și complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.
Spre deosebire de Mihăilă, Voiculescu a declarat jurnaliștilor că dosarul deschis de DNA încă de anul trecut este unic în Europa şi „nu există nicăieri un procuror care să investigheze o decizie de oportunitate politică”.
El a susținut că nu a semnat niciun contract cu privire la achiziţia de vaccinuri și le-a arătat jurnaliştilor un Raport al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 pentru perioada 2020-2022, în care apar pozele altor personae care, potrivit lui, ar fi responsabili de procesul de vaccinare, și anume Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă, Valeriu Gheorghiţă și Andrei Baciu.
De altfel, reprezentantul USR a acuzat DNA de un „malpraxis” judiciar.
Cîțu, urmărit pentru complicitate
De menționat, însă, că DNA nu investighează „procesul de vaccinare”, ci achiziția de vaccinuri, susținând că România ar fi achiziționat cu peste 50 milioane doze în plus față de câte ar fi fost necesare, cauzând bugetului de stat un prejudiciu de 1 miliard de euro.
Credit foto: Octav Ganea / Inquam Photos
În cursul săptămânii, miercuri, a fost pus sub urmărire penală și fostul premier Florin Cîțu, pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave deoarece „ar fi facilitat conducerii Ministerului Sănătății să tranzacționeze și să ordonanțeze la plată achiziția în plus a unui număr de 43.359.892 doze vaccin în valoare de 825.636.678 euro fără TVA”.
Cîțu a declarat atunci, la ieșirea din sediul DNA, că „tot ce am făcut atunci am făcut conform legii”.
Niciunul dintre protagoniștii scandalului nu a dorit să intre în detalii concrete, în discuțiile cu jurnaliștii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.