URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 24 AUGUST 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Marea problemă a politicienilor noștri nu este că mai toți sunt niște prostalăi, cu școli precare și cu creiere sumar mobilate. Problema principală este că, după ce că sunt așa cum sunt, mai și claxonează.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
De când locuiesc într-o suburbie a orașului am ocazia să urmăresc involuția de la entuziasm la delăsare în modul în care majoritatea orădenilor mutați la periferie își îngrijesc noile proprietăți. În primii 2 - 3 ani își fac curți arătoase, cu „amenajări peisagistice”, unii chiar și cu flori, iar apoi le lasă în paragină, de le năpădesc buruienile. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Dacă săptămâna trecută am prezentat modul în care se restituie sau se predă permisul conform acestor norme, săptămâna aceasta vom vedea la ce trebuie să fim atenți când suntem opriți pentru testare. Deoarece noile norme prevăd că se vor întocmi procese-verbale distincte de cele de sancționare prin care persoana oprită trebuie să furnizeze anumite date și trebuie să își exprime consimțământul pentru efectuarea unor proceduri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Decembrie 2022, 20:02

Oradea vrea centrală cu peste 15.000 de panouri fotovoltaice în jurul haldei de gunoi

Oradea vrea centrală cu peste 15.000 de panouri fotovoltaice în jurul haldei de gunoi foto: ceenergynews.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reunit miercuri în şedinţă de îndată, Consiliul Local Oradea a aprobat indicatorii tehnico-economici ai unui proiect privind amenajarea unei centrale cu peste 15.000 de panouri fotovoltaice în jurul haldei de gunoi dintre străzile Matei Corvin şi Santăului.

Potrivit hotărârii de Consiliu Local, investiţia, în valoare de peste 81 milioane lei, ar urma să fie finanţată prin Planul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Viitoarea centrală ar urma să fie racordată la sistemul energetic naţional, contribuind la reducerea emisiilor poluante şi atragerea de venituri la bugetul local.

"Prin producerea locală de electricitate din resurse regenerabile de energie, se va realiza o economie de energie şi de cost, cu impact pozitiv asupra bugetului", se menţionează în HCL.

Investiţia prevede montarea a 15.168 de panouri fotovoltaice monofaciale, fiecare cu o putere instalată unitară de minim 670 Wp.

Echipamentele electrice aferente vor cuprinde 48 de invertoare de 175 kW şi cinci posturi de transformare.

Centrala va fi racordată la sistemul energetic naţional prin staţia electrică din incinta CET-ului.

Parcul fotovoltaic va fi gestionat de la distanţă, prin fibră optică, cu ajutorul unor echipamente de monitorizare şi control.

Investiţia, în valoare 81,3 milioane lei inclusiv TVA, va fi suportată în proporţie de 45% din fonduri europene (30 milioane lei), diferenţa de 55% (51,3 milioane lei) urmând să fie acoperită de la bugetul local.

Termenul de finalizare a lucrărilor este de un an.

Acesta este al doilea proiect privind dezvoltarea unui parc fotovoltaic lansat de municipalitatea orădeană în ultimul an.

În ședința din luna mai Consiliul Local a aprobat închiderea haldei de zgură a CET-ului de la Santău Mic și montarea de panouri fotovoltaice.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Singurul lucru cert: marirea de taxe si impozite!
Pt ca, nu-i asa, noua investitie trebuie platita de cineva! Si cine sunt cei mai buni platnici: ORADENII!
Postat 15 Decembrie 2022, 11:52 de pinonel
Amortizare
12.000MWh/an = 12.000.000 kwh/an productie. La pretul de 1 leu/kwh iese 12 milioane/an. 50 milioane decartam noi , 30 primim de la UE. Hai sa zicem ca dupa 4 ani intram pe profit. Poate umpic cam optimist calculul, dar sa-i uram succes...
Postat 14 Decembrie 2022, 21:35 de excalibur
prin ce SRL va administra si vinde energia?
prin CET, sa reduca factura/subventia, sau o alta entitate noua? ADP, LOL
Postat 14 Decembrie 2022, 21:34 de unu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4668 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON