URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 August 2024, 07:59

Oradea verde... și nu prea: Primăria cumpără mii de puieți, fără a ști unde vor fi puși și dacă sunt soiurile potrivite (FOTO)

Oradea verde... și nu prea: Primăria cumpără mii de puieți, fără a ști unde vor fi puși și dacă sunt soiurile potrivite (FOTO) USCĂCIUNI. Zeci de puieți plantați în primăvară pe arterele adiacente străzii Horea de firma Adidem Gardener SRL sunt deja uscați, dar locatarii nici nu se miră, explicând că au fost sădiți nu în pământ, ci în molozuri și pietriș. „O bătaie de joc la adresa riveranilor”, acuză un orădean
Oradea verde... și nu prea: Primăria cumpără mii de puieți, fără a ști unde vor fi puși și dacă sunt soiurile potrivite (FOTO) CORIDOR VERDE-USCAT. Amenajate pe bani europeni, coridoarele verzi de pe străzile Daliei (cartierul Grigorescu) sau Barcăului (Ioșia) au fost inaugurate în urmă cu doi ani și deja sunt pline de arbori uscați. Primăria va planta alții, ceea ce înseamnă că va trece și mai mult timp până când în aceste zone de relaxare va fi umbră
Oradea verde... și nu prea: Primăria cumpără mii de puieți, fără a ști unde vor fi puși și dacă sunt soiurile potrivite (FOTO) PLANTAȚI DEGEABA. În jurul statuii lui Mihai Eminescu din piațeta Independenței, încă în lucru, Primăria a comandat plantarea mai multor tei, copaci-simbol pentru poet. Specialiștii spun însă că, la cât de puțin pământ au în jur, nu vor avea o viață prea lungă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După furtuna violentă din 25 iulie 2023, care a rupt şi doborât aproape 3.000 de copaci în oraş, primarul Florin Birta a fost vehement: Oradea va avea un masterplan pentru 10 ani, prin care, după o inventariere a stării de sănătate a arborilor, să fie stabilite locurile, speciile şi regulile de plantări, astfel încât pe viitor orădenii să aibă parte de umbră.

Strategia n-a apărut nici până acum, dar în schimb sunt prezente peste tot deficienţele în plantări. Zeci de copaci sădiţi în primăvară deja s-au uscat, semn că n-au fost bine aleşi, sădiţi ori îngrijiţi, soartă pe care o au şi puieţii puşi în parcurile amenajate în ultimii ani.

În ciuda acestor plantări eşuate şi fără o strategie clară, Primăria pune la bătaie o sumă record pentru sădirea altor arbori în această toamnă. Dacă va fi cu folos, vor constata orădenii în verile următoare...

Strategie de 10 ani

Discuţia despre copaci şi, mai ales, umbra pe care o asigură în zilele toride revine mereu în actualitate în Oradea. Aproape de fiecare dată când vântul suflă cu mai multă putere, crengi sau copaci bolnavi cad pe străzi, adesea avariind case şi maşini. 

În vara anului trecut, după cea mai distrugătoare furtună din istoria recentă a Oradiei (foto jos), primarul Florin Birta părea că a învăţat o lecţie. "În viitor va trebui să ne gândim la o modalitate de plantare a unor arbori care să fie mai rezistenţi la intemperii, la astfel de fenomene meteorologice, care probabil vor fi din ce în ce mai frecvente", declara atunci edilul.

Birta a promis că până la finalul anului 2023 Primăria va elabora un masterplan pe 10 ani, care să cuprindă lucrările de plantări şi tăieri de arbori din oraş, programate în funcţie de evaluarea stării de sănătate a copacilor. Scopul strategiei este ca "infrastructura" verde a oraşului să fie îmbunătăţită, iar plantările să fie făcute cu prioritate în zonele unde arbori maturi cu o sănătate precară riscă să se prăbuşească.

Aceeaşi strategie ar fi menită să stabilească speciile care trebuie plantate, astfel încât să se potrivească climatului şi viitoarelor intemperii. Pe scurt, să facă sădirile de arbori reuşite din prima, iar oraşul să nu piardă timp tot plantând, replantând şi aşteptând ca arborii să crească.

Urgenţă... amânată 

Florin BirtaEdilul mai promitea că masterplanul va fi realizat în regim de urgenţă, spunând inclusiv că banii necesari sunt asiguraţi. Şi totuşi, un an mai târziu, strategia nu există! "Masterplanul este acum predat la serviciul de achiziţii al Primăriei şi urmează să fie scos la licitaţie", spune primarul Florin Birta (foto), chestionat de BIHOREANUL. Preţul pe care Primăria este dispusă să-l plătească: 460.000 lei, fără TVA.

De ce a durat, însă, aşa de mult? "Colegii mei au lucrat în paralel la un caiet de sarcini pentru o procedură de achiziţie a 2.500 de arbori care vor fi plantaţi şi la documentaţia pentru un acord cadru pe o perioadă de 3 ani pentru execuţia unor lucrări de arhitectură peisagistică pe terenuri degradate", răspunde Birta. Explicaţia nu face decât să confirme că Primăria pune carul înaintea boilor: întâi plantează şi abia apoi află unde şi cum trebuia să o facă!

Licitaţia pentru cei 2.500 de arbori vizează plantările de toamnă din acest an şi este cea mai mare achiziţie de arbori pe care Primăria a făcut-o în ultimul deceniu. Prin comparaţie, anul trecut, în total, în două campanii de plantări, municipalitatea a sădit 1.000 de copaci. 


CORIDOR VERDE-USCAT. Amenajate pe bani europeni, coridoarele verzi de pe străzile Daliei (cartierul Grigorescu) sau Barcăului (Ioșia) au fost inaugurate în urmă cu doi ani și deja sunt pline de arbori uscați. Primăria va planta alții, ceea ce înseamnă că va trece și mai mult timp până când în aceste zone de relaxare va fi umbră

Unde îi plantăm?

Nici suma pusă la bătaie nu este de neglijat: 3.405.450 lei, fără TVA, adică un preţ mediu pe copac de 1.362 lei. Ce-i drept, banii nu includ doar plantarea puieţilor cu o înălţime de minimum 2,5 metri şi o circumferinţă a trunchiului de cel puţin 14 cm, ci şi îngrijirea lor vreme de 2 ani, timp în care firmele sau firma câştigătoare (licitaţia derulându-se pe două loturi, delimitate de Crişul Repede) vor fi obligate să înlocuiască arborii uscaţi.

În documentaţia publicată în SEAP, Primăria nu precizează unde vor trebui plantaţi copacii, ci doar numărul de exemplare din fiecare specie. De pildă, pentru fiecare lot a comandat câte 100 de tei pucioşi, tot atâţi carpeni ori câte 200 de cireşi japonezi, precum cei din Piaţa Unirii. 

La solicitarea BIHOREANULUI, Primăria a transmis lista amplasamentelor viitoarelor plantări, dar incompletă. De pildă, din 200 de cireşi japonezi comandaţi pentru partea de oraş aflată pe malul drept, doar jumătate au fost repartizaţi pe aliniamente stradale sau în parcuri. Unde vor ajunge ceilalţi 100 nu se ştie. 

"Este nefiresc ca Primăria să cumpere arbori fără să ştie şi să spună unde îi va planta. Nu orice copac se potriveşte în orice loc. Una este să plantezi pe malul unui râu, alta într-o intersecţie", spune un specialist în arboricultură consultat de BIHOREANUL

Atitudinea municipalităţii lasă impresia că plantările sunt făcute doar ca să fie "bifate". "Primăria pare că face plantări de ochii lumii, să nu spună orădenii că nu plantează, dar fără să fie preocupată dacă puieţii se vor prinde", zice inginerul. 

Alese după ureche 

Nici speciile alese nu par a fi cele mai potrivite. Cireşul japonez (foto), chiar dacă este aspectuos, nu devine mare, deci nu oferă multă umbră, la fel ca frasinul globular (Fraxinus Mecsek), din care Primăria cumpără 300 de bucăţi.

Primăria mai cumpără şi frasini comuni (Fraxinus excelsior), de care oraşele din Occident se feresc pentru că în ultimii ani s-a descoperit că răspândesc o ciupercă mortală (Hymenoscyphus fraxineus), care îmbolnăveşte şi arbori din alte specii. În multe pepiniere puieţii de frasini se vând gata infestaţi, aşa că peisagiştii evită specia. 

În lipsa unui studiu care să arate ce specii se pretează, selecţia au făcut-o specialiştii Direcţiei Tehnice. "Cel mai bine era dacă Primăria făcea aşa cum a promis: o evaluare a arborilor din oraş şi o strategie care să stabilească regulile pentru plantări", zice specialistul. Asta, cu atât mai mult cu cât sădirile sunt costisitoare, iar Primăria pare maestră în plantări eşuate...

Mai bine decât nimic?

Pe străzi adiacente zonei Horea, precum Cloşca, Feldioarei, Constantin Tănase, Titu Maiorescu, Ion Buzoianu, în campania de plantări din primăvară s-au sădit 400 de arbori, dar mulţi s-au uscat. "Nici eu, nici vecinii mei n-am văzut pe cineva să vină să-i ude măcar în perioada caniculară. Pe cei din faţa casei mele, eu i-am udat cât am putut, dar tot s-au uscat", spune Teofil, un locatar din zonă.

Orădeanul zice că plantările s-au făcut de mântuială, pentru că arborii au fost sădiţi "în moloz, gunoaie, pietre mari şi bucăţi de asfalt" rămase după şantierul din zonă, ceea ce n-a permis rădăcinilor să se dezvolte. De asemenea, scuarurile verzi sunt mai înguste după reabilitarea străzilor, ceea ce iarăşi încurcă arborii. "La două luni de la plantare, se vedea deja că puieţii nu o duc bine", spune bărbatul. 

Copaci uscaţi sunt cu duiumul şi în parcurile noi, precum cel de pe strada Daliei din cartierul Grigorescu, în parcul de pe strada Soarelui ori cel de pe Ion Bogdan, lângă fostul sediu ABA Crişuri, toate amenajate în ultimii doi ani.

"Firmele sunt obligate să ofere o garanţie de doi ani copacilor plantaţi. Se vor înlocui toţi cei uscaţi", asigură primarul Florin Birta. Despre timpul pierdut, nicio vorbă, deşi eşecul plantărilor va prelungi perioada în care orădenii nu vor avea parte de umbră. 

Edilul nu vede o problemă nici în faptul că se vor face plantări record în condiţiile în care strategia oraşului nu există încă: "Nu cred că era mai bine să nu facem deloc plantări". Nu şi dacă se fac degeaba...

PLANTAȚI DEGEABA. În jurul statuii lui Mihai Eminescu din piațeta Independenței, încă în lucru, Primăria a comandat plantarea mai multor tei, copaci-simbol pentru poet. Specialiștii spun însă că, la cât de puțin pământ au în jur, nu vor avea o viață prea lungă


REGULI NOI
Plantări... cu sacul

Ca o recunoaştere indirectă a plantărilor eşuate din ultimii ani, Primăria a schimbat condiţiile pentru această toamnă: fiecare puiet va trebui sădit cu un sac de udare (foto), confecţionat dintr-un material impermeabil care permite irigarea lentă, iar pe lângă udare firmele vor trebui să şi fertilizeze.

De asemenea, fiecare arbore va trebui să aibă o plăcuţă metalică de identificare, cu un cod unic, şi bariere anti-rădăcină, care să oprească extinderea rădăcinilor sub suprafeţele pavate sau asfaltate.

"Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt mult evoluate pe zona de spaţii verzi din Oradea. De la an la an, colegii mei încearcă să îmbunătăţească soluţiile de plantare, tocmai ca să fie de calitate. Nu este totul perfect, dar lucrăm să îmbunătăţim lucrurile", afirmă primarul Florin Birta. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
La o zi dupa publicarea articolului...
In date de 22/08/2024 au venit in zona Horea sa ude copacii uscati de 3 luni, bai va dati seama ce isi bat astia joc de banii nostri?? O mai si plouat mult si bine aseara si azi s-au gandit ei sa vina sa ii ude, au cam intarziat cateva luni... Coincidenta ca au venit dupa o zi de la publicarea articolului? Ziceti voi...
Postat 22 August 2024, 13:15 de cristianteofil
Sa ne fereasca Dumnezeu...
...de harnicia prostului.
Postat 21 August 2024, 17:33 de Musti
@robert
Nu avem viceprimarita, nici vice nici Primar. Avem doar Bolojan care face doar ce vrea el, .restul doar se inchina si executa ce le cere stapanul. Crezi ca Birta a facut ceva de capul lui? Birta are zeto proiecte personale. Ce vrei sa faca vicele?
Postat 21 August 2024, 16:57 de Petre93
Orasul beton.
Pt lingaii primarului, Bucuresti 6000 strazi si 2milioane copaci. Oradea 1000 strazi si doar 90mii copaci. Nu cred ca mai e un oras in tara care sa fie mai chel ca Oradea. Plus 30mii copaci taiati de Bolojan. Birta vrea sa-l depaseasca.
Postat 21 August 2024, 16:54 de Petre93
nU MAI VREM COPACI, NU SUNT EFICIENTI
Oradea sa fie primul oras din tara fara copaci, pregatit pentru desertificare si incalzire globala. Taiati tot, pana la Birtin sa fie ras totul, si facut o imensa parcare cu zona rosie, neaparat sa aduca profit SERELEULUI dE pRIMARIE CU CARE SE LAUDA bOLOVANU
Postat 21 August 2024, 15:38 de vasi13
Copacii sint mai importanti decat energia intermitenta solara si eoliana
Toate orasele au Efect de insula de caldura de la beton. De aceea au nevoie de copaci multi si mari, chiar daca uneori se mai rup. Pe langa umbra si racoare, absorb CO2 din atmosfera, mai mult decat fotovoltaicele.
Postat 21 August 2024, 14:49 de unu
O imbecilitate si mizerie
Ce planteaza primaria nu se pot numi copaci, nu cresc mari la maturitate, nu tin umbra, plus 90% nu traiesc, se usuca. Bine ca o sa taie 2500 copaci in Nufaru sa puna bete in licul lor. Bine ca prostimea ce ia votat aplauda, asa e cand Oradea e plina pe prostime si vinituri. Bine ca vor taia tot in Nufaru sa faca parcuri gen Barcaului unde sistemele de irigare se strica . Tot ce ating bolo si birta e distrus. Bine ca curg banii, ca doar taxeaza ei fiecare copac nou cu vreo 1000 euro. Apoi tot la 5 ani replantam si refacem, apoi vine propaganda de pe net sa dea cu limba
Postat 21 August 2024, 14:43 de Petre93
..........
Pai avem o viceprimarita direct responsabile de spatiile verzi.Fiti liniștiți daca salariul respectivei s-ar subția precum pomii lipsiți de frunze și tot mai uscați sădiți în mandatul dânsei poate ar fi și interesata de orașul ăsta.Li se rupe dar și dacă ar vrea nici atunci nu ar putea pt că habar nu au.Deci asta cu pomii rămâne o loterie.Apropo și după doi ani pomii sădiți o pot lua razna și usca în câteva zile deci garanția asta e și nu e o garanție in același timp.
Postat 21 August 2024, 14:00 de Robert
Prunul, simbolul Bihorului!
Luati exemplul tarilor meditaraneene, unde speciile de citrice sunt plante ornamentale. Prunul ar trebui sa fie simbolul Bihorului, Palinca de Bihor! Plantati pruni! Nu era gospodarie in fata careia sa nu existe plantati pruni de-a lungul strazilor... Fructele sa fie culese de oradeni fara a plati taxe, iar fiecare oradean sa aiba cazanul lui!
Postat 21 August 2024, 12:12 de fvgit
Ne sug penalii la greu!
Am salvat trei platani si un tei carandu-le zilnic cate o galeata de apa. Ma bucur cand ii vad inverziti. Mi-a venit factura cu 30 de lei mai mult decat de obicei. Daca nu-i udam se uscau si veneau escr*cii girati de birauas si plantau altii, alti bani, asta e afacerea, nu sa-i uzi!
Postat 21 August 2024, 10:34 de pinonel
Birtinezii sunt cunoscuți de multă vreme deja ...
... ca cei mai mari prăduitori ai banului public de pe planetă. La ei e ca la CAP unde, este de notoriatate, că cei al tău e și ale meu ... deci al nostru, cei care decidem pentru tine unde și cum se dau și se iau banii.
Postat 21 August 2024, 10:32 de KP
fix
din ciclul galetuse cu beton ca doar se va face porfir , da pana atunci ce-i mai frumos decat 1mil ..doua mile ..etcetera , soluri? cei aia ? specii? alea unde ? asigurarea conditii ? cine? specialisti ? haha!..masina de tocat banii fraerului horadean sau din zona metrupulitana , speram sa ajunga mp 5k euro sa sughita si bishtaneii de pe dealuri nu numai sa geama ampularasteanu'
Postat 21 August 2024, 10:27 de sodelica
"Bine ca s-a facut..."
"Primăria pare că face plantări de ochii lumii, să nu spună orădenii că nu plantează, dar fără să fie preocupată dacă puieţii se vor prinde", zice inginerul. Nu doar pare, asa si este... si nu doar cu plantari, ci cu toate lucrarile recente, la fel cum a descris si domnul Simai in articolul de saptamana trecuta. PMO isi bate de joc de Oradeni fara numar.
Postat 21 August 2024, 09:37 de cristianteofil
Piateta independentei...
Extraordinar faptul ca nici macar nu au fost terminate lucrarile acolo si deja is copaci uscati, adica nici macar 1-2 luni nu au rezistat... EXTRAORDINAR! Va dati seama cat o sa reziste restul, nu? Pacat ca nu zice nimic in articol si de CENTRUL CIVIC, unde PMO s-a laudat la inceput de vara cu plantarile... si acolo deja is pe terminate multi copaci. Plantari facute de mantuiala din banii Oradenilor. Felicitari PMO!
Postat 21 August 2024, 09:32 de cristianteofil
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5032 RON
  • 1 EUR = 4.974 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON