Consiliul Local Oradea, reunit joi în şedinţă extraordinară organizată online, a aprobat cu unanimitate de voturi majorarea contribuţiei municipalităţii la proiectul Nufărul Geotermal.
La a treia licitaţie
Hotărârea a fost luată după ce primele două licitaţii organizate pentru stabilirea unui constructor au fost anulate din lipsă de ofertanţi, iar la cea de-a treia asocierea firmelor Elsaco Electronic şi Energomontaj, singura care a depus o ofertă, a cerut cu 14,8% peste suma de 78,3 milioane lei fără TVA, cât era valoarea estimată a lucrărilor.
Astfel, Consiliul Local a fost chemat să aprobe majorarea de către municipalitate a contribuției proprii în proiect cu circa 14,7 milioane lei și să crească valoarea totală a acestuia la 111,2 milioane lei, bani care vor trebui rezervați în bugetele locale din 2022 și 2023.
Cu 12 ani de amânare
Primarul Florin Birta a făcut din capul locului apel la consilierii locali să voteze majorarea contribuţiei municipalităţii în acest proiect pentru a nu pierde finanţarea europeană, oricum câştigată cu greu.
"Ne chinuim cu această investiţie de 12 ani de zile. După un proces cu ministerul (n.r. Ministerul Economiei) pentru această finanţare, după mai multe încercări eşuate pentru a găsi un ofertant să vină la această licitaţie, suntem în postura în care avem un ofertant, iar la evaluarea ofertelor s-a constatat că oferta este mai mare cu aproximativ 15%, ceea ce legal ne dă dreptul să mergem mai departe dacă Consiliul Local Oradea aprobă această sumă", a afirmat primarul.
Birta a subliniat că municipalitatea a amânat deja de 12 ani orice investiţie în cartierul Nufărul, cu promisiunea că va înlocui întreaga infrastructură odată cu introducerea conductelor de termoficare. "Le-am explicat locatarilor din zonă că acest proiect va deranja prin schimbarea conductelor de încălzire, iar odată cu implementarea lui vom intra acolo să reabilităm tot cartierul ca să îl aducem la standarde europene", a spus edilul.
Căldură din pământ...
După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul Nufărul Geotermal, numit oficial "Valorificarea energiei geotermale în asociaţie cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire şi apă caldă în cartierul Nufărul I - Oradea", este actualizarea unei iniţiative mai vechi.
Proiectul a pierdut în urmă cu zece ani finanţarea Ministerului Economiei, după ce funcţionarii acestuia au apreciat că este imposibil de implementat până la încheierea ciclului bugetar European din 2015.
Investiţia a primit undă verde în 2020 când fostul ministru al Fondurilor Europene, orădeanul Marcel Boloş, a semnat contractul de finanţare.
Lucrările vor presupune, printre altele, construirea unei staţii termice geotermale, realizarea de reţele de transport de la staţia termică la mini punctele termice de la nivel de scară şi construirea a două staţii pentru reinjectarea apei geotermale uzate termic.
În plus, va fi executat un foraj nou de apă geotermală în spatele Bisericii Ortodoxe din strada Meiului la o adâncime de 2.900 metri şi vor fi amenajate 277 de mini-puncte termice la nivel de scară de bloc.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.