URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 August 2024, 09:39

Oradea va investi 77 milioane de lei într-un parc fotovoltaic care va fi folosit de societatea de termoficare 

Oradea va investi 77 milioane de lei într-un parc fotovoltaic care va fi folosit de societatea de termoficare  (foto: generic / arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce n-a obținut finanțare europeană prin POIM 2014-2020 pentru a realiza un parc fotovoltaic cu 15.000 de panouri lângă groapa de gunoi a orașului, municipalitatea orădeană a actualizat proiectul și încearcă acum să primească măcar o cofinanțare printr-un alt program cu bani europeni, derulat prin Ministerul Energiei.

Parcul fotovoltaic ar urma să fie amenajat cu o investiție totală de 94,3 milioane de lei, din care 77,3 milioane de lei din banii orașului și ai Termoficare Oradea. De altfel, energia produsă de acesta va fi folosită mai ales de societatea de termoficare pentru consumul propriu.

Birta: „Un proiect important”

Consilierii locali ai Oradiei au participat marți la o ședință convocată „de îndată” și desfășurată online, în cadrul căreia au aprobat trei proiecte legate de realizarea unui parc fotovoltaic de pe strada Matei Corvin din Oradea, lângă halda de deșeuri.

Acestea vizează actualizarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției, concesionarea terenului de pe strada Matei Corvin pe care va fi realizat parcul fotovoltaic către societatea Termoficare Oradea și, respectiv, aprobarea alocării unor fonduri necesare acestuia din bugetul local. 

Toate acestea au fost votate pentru ca Termoficare Oradea să poată depune, până joi, proiectul pentru obținerea cofinanțării europene din Fondul pentru Modernizare, derulat prin Ministerul Energiei. Apelul se referă la „sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, pentru autoconsum”. 

„Practic, vom obține o finanțare pentru construirea unui parc de 10 megawați în zona străzii Matei Corvin. Vă mulțumim pentru susținere. Este un proiect important pentru Oradea”, a spus primarul Florin Birta, în ședința online. 

Parc de 10 megawați

Investiția totală este de circa 94,3 milioane de lei și prevede realizarea unei centrale electrice fotovoltaice, cu 15.168 de panouri bifaciale. În total, puterea instalată va fi de 10,16 MWp. 

Totodată, parcul va fi îngrădit, din motive de siguranță, și va avea un sistem de stocare a energiei de 15 MWh și stații de transformare. 

Va fi racordat la Sistemul Energetic Național, însă energia produsă va fi folosită în special pentru a acoperi consumul propriu al societății Termoficare Oradea. De altfel, unul dintre obiectivele proiectului este „acoperirea unui procent de minimum 70% din consumul propriu intern al operatorului Termoficare Oradea SA”. 

Proiectul inițial pentru parcul fotovoltaic prevedea vânzarea energiei produse, însă dat fiind că noua posibilă sursă de cofinanțare prevede investiții pentru „autoconsum”, municipalitatea a decis ca beneficiar să fie SC Termoficare Oradea. 

„Am încercat în trecut să finanțăm proiectul pe o altă linie și nu am reușit. Avem această șansă acum (n.r. – de a obține o cofinanțare)”, a precizat pentru BIHOREANUL Marius Moș. 

Alocări substanțiale

Cofinanțarea vizată este una de circa 20% din investiția totală, restul banilor urmând să fie asigurați de municipalitate sau de Termoficare - societate aflată în subordinea Consiliului Local - din bugetul propriu. 

Astfel, Primăria Oradea va aloca o sumă maximă de 77,3 milioane de lei cu TVA inclus, pentru asigurarea investiției (cofinanțare de 5,7 milioane lei și cheltuieli neeligibile de 71,5 milioane lei). Se specifică faptul că sumele vor fi asigurate de la bugetul local „în cazul în care societatea Termoficare Oradea se confruntă cu lipsa disponibilului necesar acoperirii cheltuielilor ce îi revin”. 

Proiectul realizării unei centrale fotovoltaice pe strada Matei Corvin din Oradea este unul mai vechi. Municipalitatea a vrut să-l finanțeze prin POIM și a derulat două licitații pentru demararea investiției. Prima a fost anulată din lipsa unor oferte conforme, iar a doua licitație va fi, probabil, anulată, căci între timp s-au schimbat indicatorii tehnico-economici ai proiectului. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
::::))))))
Iar moare propaganda de ciudă ::::))))
Postat 21 August 2024, 12:21 de Sandu2100
Iată pe ce se îngroapă banii otădenilor.
Peste 77 milioane din buzunarul nostru, pentru un parc fotovoltaic care nu se va recupera, ca investiție, vreodată. Calculați singuri ... valoric, la tarifele actuale, din fotovoltaice se va produce echivalentul a max. 4 milioane anual, în contextul în care utilizarea este garantată maxim 10 ani. E clar că nivelul de inteligență al edililor orădeni surclasează orice melc cu ochii scoși din orbite de cât soare îi trece peste cochilie?
Postat 21 August 2024, 11:00 de KP
Si minciuna-i vorba!
aprilie 2016. ,,Electrocentrale Oradea a inaugurat o centrală nouă de cogenerare de înaltă eficiență pe gaz".Ilie de la scularie:“Sperăm că sistemul nou va funcţiona fără probleme şi că efectele benefice le vom vedea în viitor prin eliminarea poluării, fără să fie afectat preţul gigacaloriei pentru populaţie” In opt ani cogenerarea a disparut, iar pretul Gca s-a dublat!
Postat 21 August 2024, 10:28 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON