URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Mai 2017, 22:32

Oradea susţine Debreţin Capitală Europeană 2023: Autorităţile din cele două oraşe îşi dau mâna pentru promovarea culturii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii instituţiilor de cultură din subordinea Consiliului Judeţean Bihor şi cei ai instituţiilor similare din Debreţin au semnat, duminică, la Oradea, 7 protocoale ce stabilesc colaborarea acestora în desfăşurarea de evenimente culturale. În esenţă, instituţiile din cele două regiuni se vor promova reciproc şi vor conlucra astfel încât, în 2023, oraşul Debreţin să devină Capitală Cultural Europeană, în cadrul proiectului "Oradea - Debreţin. Punţi culturale".

Evenimentul, care s-a desfăşurat în foaierul Teatrului Regina Maria, în cadrul Festum Varadinum, organizat de UDMR, a reunit oficiali români şi maghiari, între care primarul municipiului Debreţin, Laszlo Papp, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor (patron onorific al evenimentului), senatorul UDMR Cseke Attila şi deputatul Szabo Odon.

"Nu vorbim de o colaborare nouă, de câteva zile, ci de o colaborare veche de 25 de ani. Anul acesta aniversăm 25 de ani de înfrăţire Debrețin - Oradea şi trebuie să spun că prezenţa noastră aici a venit să întărească această colaborare, să fie cât mai de succes", a precizat edilul ungar. Acesta a adăugat că oraşul său are un plan "foarte ambiţios", "ca o pânză de păianjen", pentru promovarea culturală astfel încât Debreţin să devină Capitală Culturală Europeană 2023.

Toate discursurile celor prezenţi s-au concentrat pe tema importanţei colaborării celor două oraşe, subliniind că, dacă pe unele planuri ele sunt concurente, pe segmentul culturii trebuie să conlucreze, cu atât mai mult cu cât instituţiile din cele două zone colaborează de mai mulţi ani. În vreme ce reprezentanţii bihoreni au dat asigurări că vor ajuta cu toate mijloacele ca oraşul înfrăţit să devină Capitală Culturală Europeană, edilul maghiar a spus, la rândul său, că şi Debreţinul ar sprijini Oradea în situaţia în care ar fi implicat într-un asemenea proiect.

În cadrul ceremoniei de duminică au fost semnate 7 acorduri: între Muzeul Ţării Crişurilor şi Muzeul Deri din Debreţin, Teatrul Csokonai din Debreţin şi Teatrul Szigligeti din Oradea, Filarmonica Oradea şi Filarmonica Kodaly din Debreţin, Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai din Oradea şi Biblioteca Meliusz Juhasz Peter din Debreţin, Teatrul de păpuşi Vojtina din Debreţin şi Trupa Lilliput a Teatrului Szigligeti din Oradea, Centrul de cultură din Debreţin şi Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, respectiv Ansamblul de dans Debrecen şi Ansamblul omolog Nagyvarad al teatrului Szigligeti din Oradea.

Prin documentul semnat, instituţiile se angajează să realizeze, în urma unor consultări prealabile, cel puţin un program pe an la sediul celeilalte instituţii, să aibă în vedere schimbul de informaţii precum şi organizarea în comun a unor cursuri de formare şi informare profesională. Consultarea profesională va fi asigurată permanent între părţi, iar în plus, pe tot parcursul parteneriatului, instituţiile vor sprijini în mod deosebit pregătirea cu succes a proiectului Debreţin - Capitală Culturală Europeană 2023, urmând să îşi armonizeze activităţile şi programele pentru interesul comun.

"Eu cred că dacă câştigă Debreţinul, atunci şi Oradea câştigă, fiindcă sperăm că şi prin această colaborare, multe din evenimente le vom putea organiza în comun. Ne-am înţeles că dacă în perspectivă Oradea va candida sau va depune demersuri în acest sens, ne va sprijini şi Debreţinul. Este foarte important acest sprijin transfrontalier", a spus, la final, Pasztor Sandor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON