URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Octombrie 2022, 17:19

Oradea speră să primească bani în plus din PNRR: A pregătit proiecte de 40 de milioane de euro. Ce instituții, spitale, școli și blocuri ar putea fi modernizate

Oradea va depune, luni, proiecte în valoare de 40 de milioane de euro pentru care speră să primească finanțare europeană, prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Proiectele vizează creșterea eficienței energetice și, drept urmare reducerea costurilor, pentru mai multe școli și grădinițe, blocuri, dar și pentru clădirile Maternității, respectiv Primăriei Oradea, recent renovată.

De 40 de milioane

Proiectele au fost aprobate vineri, într-o ședință a Consiliului Local, ținută online. „Este vorba despre clădiri publice, adică 16 școli și două instituții, plus 28 de blocuri, cu 36 de scări. Luni, la ora 10, se deschide apelul de proiecte, iar colegii noștri (n.r. – de la Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională) vor fi pregătiți să le depună. Nu mai avem o sumă anume alocată (n.r. - în prima etapă a distribuirii fondurilor PNRR, acestea s-au alocat pe județe), ci va fi practic un concurs național”, a spus primarul Oradiei, Florin Birta, în deschiderea ședinței.

El a precizat că, în total, proiectele sunt în valoare de 40 de milioane de euro fără TVA, finanțarea putând fi obținută prin Componenta 5 - Valul Renovării din PNRR.

Școli, grădinițe, blocuri

Concret, se dorește reabilitarea din punct de vedere energetic a clădirii Primăriei Oradea și a clădirilor Maternității.

De asemenea, unitățile de învățământ care ar putea să fie modernizate în acest sens sunt: Colegiul Național Emanuil Gojdu (str. Spiru Haret nr. 3-5), Liceul de arte – clădire str. Menumorut 33, Liceul de arte – clădire str. Menumorut 33B, Liceul Vasile Voiculescu (str. Mareșal A. Averescu), Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși (str. A Cazaban, nr. 48), Colegiul Național Mihai Eminescu (clădire str. Stănișoarei – învățământ primar step by step), Școala Lucreția Suciu, Școala Gimnazială nr. 16, Școala gimnazială D. Cantemir – clădire D. Cantemir, Școala gimnazială D. Cantemir – clădire Sextil Pușcariu, Școala gimnazială Ioan Slavici (str. Clujului 193), Școala gimnazială Ion Bogdan cu  Grădinița nr. 14 (str. I. Bogdan 13), Grădinița nr. 14 - str. I. Bogdan 20, Grădinița nr. 5  Waldorf (str. Călimănești nr.10), Grădinița nr. 46 (str. Feldioarei 17), Grădinița nr. 55 și Creșa nr. 5 Voinicel. 

Cele 36 de scări care ar putea, la rândul lor, să fie reabilitate energetic sunt situate pe Bulevardul Dimitrie Cantemir (19), pe strada Nufărului (6) și pe Aleea Salca (11). (Lista detaliată a scărilor de bloc cuprinse în proiecte, în galeria de documente!)

De ce și Primăria?

Proiectele au fost votate vineri, atât de reprezentanții puterii din Consiliul Local, adică de PNL-iști, cât și de cei ai opoziției formate din PSD și UDMR. 

Totuși, social-democrații au pus sub semnul întrebării necesitatea reabilitării energetice a clădirii Primăriei Oradea, în condițiile în care imobilul a fost recent renovat. Consilierii PSD au considerat că acei bani ar fi putut fi folosiți mai bine pentru reabilitarea mai multor blocuri. 

„În urmă cu nici un an s-au finalizat lucrări de investiții în Primăria Oradea, care, în mod normal, trebuiau să cuprindă și aceste aspecte (n.r. - de eficiență energetică). Plus, e și cea mai scumpă investiție din toate (n.r. – valoarea proiectului de vizează municipalitatea este de 28,3 milioane lei fără TVA)”, a spus Adrian Madar.

Edilul șef al orașului i-a răspuns că Primăria a fost reabilitată cu bani de la bugetul local, lucrările vizând fațadele, ferestrele, sala mare etc., însă nu și componenta de reducere a consumului sau eficiență energetică.

Acum, a spus Birta, există șansa obținerii unor bani europeni pentru reducerea costurilor cu energia, atât în clădirea Primăriei, cât și în celelalte imobile vizate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
KP
In capul tău e TUN , pt ca tu ești CARNE DE TUN a Rusiei. În portofelul de la Rusia e sărăcie, foamete, Violuri, Crime etc.
Postat 08 Octombrie 2022, 01:45 de Sandu2100
PNRR este cel mai mare tun financiar dat de PPE europenilor.
Jumătate nerambursabili, jumătate credite bancare. Mai întâi cheltui și după vreo doi ani se decontează. Asta dacă vor mai fi bani în portofelul de la CE. În prezent sunt depuse zeci și zeci de cereri de rambursare ... care stau la rând încă.
Postat 07 Octombrie 2022, 21:10 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON