URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Aprilie 2021, 10:37

Oradea, soluţie scumpă: Ca să descurajeze alte oraşe să-şi aducă gunoaiele aici, Primăria a scumpit taxele de depozitare la Eco Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În timp ce tot mai multe oraşe din România au probleme cu aruncarea deşeurilor, neavând depozite conforme cu normativele europene, listă completată cel mai recent de municipiul Alba Iulia, Consiliul Local Oradea a majorat din nou taxa pe care o pretinde operatorilor de salubritate din alte judeţe care aduc gunoaie la Eco Bihor.

Edilul Florin Birta a explicat că, prin această scumpire, speră că va descuraja alte oraşe să umple halda de gunoaie a Bihorului. "Avem o situaţie tot mai presantă, din ce în ce mai multe unităţi administrativ-teritoriale ne solicită să le permitem să depună deşeuri din alte judeţe, ceea ce încercăm să limităm pe cât posibil, pentru că avem şi noi o capacitate maximă de depozitare. Acum câteva luni am mărit acea taxă suplimentară, de la 3 la 10 euro pe tonă, dar în continuare am avut solicitări. Acum o mărim la 15 euro pe tonă şi nu ne vom opri să o mărim, dacă aceste solicitări vor veni", a declarat Florin Birta, miercuri, într-o conferinţă de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local, unde s-a votat majorarea.

Taxa de 15 euro pe tona de deşeuri se adaugă tarifului de depozitare de la Eco Bihor, care este de 20,51 euro pe tonă. Aşadar, un operator de salubritate din afara Bihorului va plăti aproape 36 de euro pe tona de deşeuri adusă la depozitul ecologic din Episcopia, cost la care i se adaugă şi cheltuielile de transport.

Birta a precizat că cea mai recentă solicitare de depunere a deşeurilor la Oradea a venit din partea Primăriei Alba Iulia, care nu mai are unde să ducă gunoaiele strânse de la cetăţeni, după ce depozitul de la Târgu Jiu s-a închis, iar în judeţul Alba încă nu există un depozit autorizat. Până cel târziu pe 15 mai, deşeurile albaiulienilor vor ajunge la halda Eco Bihor. "Mi-au promis cei de la RER, care au câştigat licitaţia acolo, că până pe 9 mai vor deschide halda din Gâlda de Jos", a mai spus Birta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Frate,frate...da' brinza e pe bani
"Acum câteva luni am mărit acea taxă suplimentară, de la 3 la 10 euro pe tonă, dar în continuare am avut solicitări. Acum o mărim la 15 euro pe tonă şi nu ne vom opri să o mărim, dacă aceste solicitări vor veni".Cine "am marit"? Eco Bihor este un parteneriat public privat între Consiliul Local Oradea şi KEVIEP Kft din anul 2003.Nu stim cit si care marcheaza banul.Probabil prietenii de la Keviep.Indiferent cine papa suprataxa,nu au ce cauta gunoaiele altora la doi pasi de oradea,pe baza de membru pnl.Ca se dau mari clujenii cu pata rit-ul lor,fara halda ecologica, si albaiulia,asijderea .Intre timp, footem la pachet si populatia orazii,care a avut inspiratia sa aleaga un om providential ,la un moment dat.Afacerile cu gunoi sunt paravanul legal al noilor mafii ...cineva trebuie sa se ocupe si de treburile murdare, aka "dirty business"
Postat 01 Aprilie 2021, 12:54 de excalibur
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON