URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
Scandalul începutului de an este, în Oradea, conflictul preotului Ciprian Mega cu episcopul Sofronie Drincec, unul în care ortodocșii, și nu doar ai locului, se împart de o parte și de alta. Preotul, suspendat de la amvon pentru o lună, dar și de la șefia parohiei, iar în plus trimis în „cercetare disciplinară bisericească” cu riscul caterisirii, își acuză ierarhul de păcatul sodomiei, căci l-ar prigoni de dragul unui consilier „iubit”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Noiembrie 2024, 17:12

Oradea se laudă cu birocrația redusă. La ce capitole stă mai bine decât orașul Debrețin din Ungaria?

Oradea se laudă cu birocrația redusă. La ce capitole stă mai bine decât orașul Debrețin din Ungaria? foto: Visit Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea se laudă cu birocrația redusă prin comparație cu alte orașe din România și, în premieră, inclusiv față de orașul Debrețin din Ungaria, cu care concurează la atragerea de investitori străini. Oradea se legitimează ca un oraș bun pentru afaceri, invocând un studiu recent al Băncii Mondiale.

Oradea și afacerile

„Un raport recent al Băncii Mondiale evidențiază performanțele municipiului Oradea în domeniul mediului de afaceri, comparativ cu alte orașe din România și Europa Centrală și de Est. Studiul analizează etapele necesare pentru înființarea și dezvoltarea unei afaceri, accesul la utilități esențiale și eficiența proceselor administrative și juridice”, a transmis luni Primăria Oradea printr-un comunicat de presă.

Potrivit studiului Băncii Mondiale, citat de reprezentanții municipalității, înființarea unei firme ar dura în Oradea 6,5 zile, termen similar celui din alte orașe; în schimb, ulterior, un antreprenor poate obține mult mai ușor diferite documentații.

„În ceea ce privește obținerea autorizației de construire, Oradea se situează favorabil, cu un timp mediu de 53 de zile, comparativ cu alte orașe precum Cluj-Napoca (172 zile), Timișoara (202 zile) și Iași (382 zile). Spre deosebire de Oradea, Debrețin are un timp mai mare pentru obținerea acestei autorizații, de 88 de zile”, a transmis Primăria Oradea.

În municipiul de pe Crișul Repede, termenul pentru obținerea unei autorizații de mediu este de 38 de zile. Acesta este mult mai scurt decât în Iași (57 zile), Cluj-Napoca (71 zile) ori Timișoara (93 zile). „În Debrețin procesul durează 86 de zile”, se subliniază în comunicatul Primăriei. 

Mai „tare” ca Debreținul

În ceea ce privește accesul la utilități, potrivit studiului citat în comunicat, o firmă orădeană reușește să se racordeze la rețeaua electrică în circa 220 de zile. Termenul este mai redus decât cel din alte orașe, cum ar fi Iași (252 zile), Cluj-Napoca (256 zile) și Timișoara (306 zile).

De altfel, timpul de așteptare este cu aproape patru luni mai scurt decât cel din Debrețin, unde ajunge la 345 de zile.

Diferența este și mai mare în cazul racordului la rețeaua de alimentare cu apă. Dacă în Oradea timpul de așteptare este de 90 zile, în Iași acesta urcă la 141 de zile, iar în Timișoara la 145 de zile. „În Debrețin, procedura este mult mai lungă, cu un timp de așteptare de 193 zile”, a transmis Primăria Oradea, folosind, din nou, date din studiul Băncii Mondiale. 

Procesele durează mai mult...

Situația este ușor schimbată în cazul sistemului juridic. Conform comunicatului, durata medie pentru soluționarea unui proces din Oradea este 545 de zile și este mai scurtă decât în Iași (749 zile), Cluj-Napoca (790 zile) ori Timișoara (811 zile), dar este „puțin mai lungă decât în Debrețin, unde durata medie a unui proces este de 470 de zile”.

La fel se întâmplă și în cazul procedurilor de reorganizare a unei afaceri: „Debrețin se află într-o poziție mult mai avantajoasă, cu o durată de doar 9 luni, comparativ cu 57 de luni în Oradea”.

În schimb, dacă în Oradea procedurile pentru lichidarea unei afaceri durează undeva la 22,5 luni, în Debrețin, termenul este undeva la 30 de luni.

„Aceste rezultate subliniază capacitatea Oradiei de a oferi un mediu de afaceri stabil și eficient, facilitând investițiile și dezvoltarea economică locală”, au concluzionat comunicatorii Primăriei Oradea.

„Se mișcă mai repede”

Reprezentanții asociațiilor patronale din Bihor confirmă rezultatele statisticilor Băncii Mondiale.

„Oradea mai are și alte avantaje față de alte orașe, și anume existența parcurilor industriale din oraș și județul Bihor, precum și drumul expres care leagă orașul de toată Europa prin rețeaua de autostrăzi”, a declarat pentru BIHOREANUL președintele Federației Patronilor Bihor, Marius Verigoi.

De aceeași părere este și președintele Asociației Firmelor Bihorene, Octavian Dan. „În Oradea se poate deschide o afacere mai repede decât în alte orașe. Primăria Oradea și instituțiile publice, în general, se mișcă mai repede decât altundeva”, a declarat, la rândul său, președintele AFB.

În schimb, Octavian Dan, a nuanțat, arătând că, dincolo de statistici, municipalitatea orădeană mai are de rezolvat destule probleme legate de infrastructura de afaceri. „La 35 de ani de la căderea comunismului există încă în Oradea zone industriale care nu sunt racordate la utilități. În zona străzii Santăului există hale unde se desfășoară activități economice, transformate din foste CAP-uri, care nu au rețele de apă, canalizare, iar puterea instalată pe transformatorul de energie electrică e mult prea mică”, a declarat președintele AFB.

Conform statisticilor oficiale, în județul Bihor sunt înregistrate 93.388 de firme. Dintre acestea, 55% funcționează în mediul urban, în special în Oradea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cum România e condusă de o coaliție ...
... în care se lăfăie și liberalii conduși la rândul lor de o juntă militară cu rezerviști de la MApN și SRI (vezi conferințele de presă cu Ciucă flancat de Bode și Boc), iar la Bihor acest PNL nu are niciun fel de opoziție reală, era de așteptat ca în Oradea să nu existe deloc birocrație. Nu ca la MF condus tot de un liberal, unde funcționarii ANAF nu sunt în stare să sincronizeze datele din SPV cu cele din dosarele și adresele scrise, cu lunile chiar, cu toate că lucrează în birouri alăturate și toți sunt conectați la același server. Loviți de digitalizare, birocrații instituțiilor nu sunt în stare să comunice informații între ei.
Postat 12 Noiembrie 2024, 10:17 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON