URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 25 APRILIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cât de mult suntem noi iubiți de autoritățile centrale, Bihorul ar putea liniștit să-și declare autonomia. Avem în lucru o autostradă care nu se mai termină, iar ministrul Transporturilor își permite să nu dea ordin de începere a lucrărilor la un tronson, numai pentru că are niște polițe de plătit unui constructor. Despre linia ferată Oradea - Cluj, și implicit spre București, ce să mai zicem? Specialiștii au arătat că gradul de realizare a investiției de 2 miliarde de euro este ceva mai mare decât o alcoolemie de Vaslui.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea arată bine, nu doar în comparație cu alte surate românești, ci și cu orașe de talia ei din Vest. În multe locuri chiar superb, binemeritându-și magnetismul din clipurile turistice și „nielcoșagul” cu care unii localnici o laudă pe rețelele sociale. Baiu-i purtarea altora dintre cei care o locuiesc.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Printre multiplele modificări aduse legislației rutiere la mijlocul anului 2024, printr-o ordonanță de urgență, se regăsește și nou introdusa instituție de relocare a vehiculului în cazuri speciale. Practic, relocarea înseamnă mutarea temporară a unui vehicul într-un alt loc, în situația în care aceasta este necesară, chiar dacă șoferul respectiv a respectat toate prevederile legale cu privire la parcare sau staționare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Martie 2025, 19:15

Oradea se împrumută cu încă 22,5 milioane euro. Vezi pe ce vor merge banii!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea a aprobat joi, cu unanimitate de voturi, contractarea de către municipalitatea orădeană a încă unui credit, în valoare de 112,5 milioane lei, echivalentul a 22,5 milioane euro. Banii vor fi folosiţi pentru cofinanţarea proiectelor europene contractate de municipalitatea orădeană.

"Accesăm în continuare fonduri europene, doar că nu mai avem o cotă de cofinanţare de doar 2%, 3%, 5%... Acum, cota de cofinanţare pe care o avem se ridică şi la 30%. Asta înseamnă că, la 70% finanţare din fonduri nerambursabile, avem 30% contribuţia oraşului", a declarat, în cadrul şedinţei, primarul Florin Birta.

Astfel, municipalitatea orădeană este nevoită să se împrumute pentru a-şi acoperi obligaţiile financiare în creștere din cadrul proiectelor europene deja începute şi aflate în derulare.

Piaţa Cetate, "motoarele" CET-ului şi parcarea de la Spitalul Judeţean

Potrivit Hotărârii de Consiliu Local adoptate joi, cea mai mare sumă din banii împrumutaţi va fi alocată pentru cofinanţarea lucrărilor la viitorul centru antreprenorial din Piaţa Cetate (foto jos).

Aproape 54 milioane lei, din costurile totale de 80,8 milioane lei, vor fi acoperite din creditul aprobat joi.

Din aceeaşi sursă municipalitatea orădeană va plăti 43,2 milioane lei în cadrul mega-investiţiei de 235,1 milioane lei referitoare la înlocuirea cu motoare termice a vechiului cazan pe gaz din incinta CET.

Alte 15 milioane lei din acest împrumut vor fi plătite de Primăria Oradea în cadrul proiectului de aproape 49 milioane lei referitor la construirea viitoarei parcări supraetajate cu 561 de locuri de lângă Spitalul Clinic Judeţean Oradea.

Creşte gradul de îndatorare!

Noul împrumut va creşte, în mod inevitabil, gradul de îndatorare al Oradiei în apropierea pragului maxim.

"În anul 2027 gradul de îndatorare curent, de 18,8%, va creşte cu 11 procente, ajungând la maximum de 29,80%", se menţionează în raportul de specialitate anexat HCL-ului.

Primarul Florin Birta a declarat pentru BIHOREANUL că se aşteaptă ca anul viitor gradul de îndatorare al Oradiei să fie în scădere faţă de estimări.

"Gradul de îndatorare al oraşului este calculat raportat la media veniturilor proprii din ultimii trei ani. Având în vedere că, în mod normal, cu fiecare an veniturile proprii ar trebui să crească, anul viitor acesta ar trebui să scadă", a spus primarul.

Florin Birta a ţinut să precizeze că municipalitatea orădeană are încă la dispoziţie posibilitatea de contractare de noi credite.

"Conform legii, gradul maxim de îndatorare al unei unităţi administrativ teritoriale poate fi de 30% din veniturile proprii. La calcularea acestui procent nu se iau în calcul însă creditele luate pentru cofinanţarea proiectelor europene. Noi calculat aici şi împrumuturile luat pentru proiectele europene, aşa că, dacă va fi nevoie, oraşul va putea lua noi credite", a explicat primarul.

Creditul aprobat joi de Consiliul Local Oradea va trebui plătit de către oraş în termen de 10 ani din care 2 ani de graţie care va fi scutit de plata ratelor.

Bugetul Oradiei a fost aprobat

Tot în ședința de miercuri, aleșii orădenilor au aprobat și Bugetul Oradiei pentru anul 2025, cu 25 de voturi „pentru” și doar două neparticipări la vot.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, veniturile estimate ale orașului se vor ridica la 3,58 miliarde lei.

În total cheltuielile Oradiei vor fi anul acesta la 3,71 miliarde lei, diferența de 128,8 milioane lei urmând să fie acoperită din excedentul bugetar de anul trecut.

Cea mai mare parte a banilor orașului vor folosiți pentru investiții și lucrări în valoare 1,98 miliarde lei (54%).

Diferența o reprezintă cheltuielile de funcționare de circa 1,71 miliarde lei (46%).

Vezi în Hotărârea Consiliului Local Oradea de mai jos toate detaliile privind Bugetul Oradiei:

 

Hotărârea Consiliului Local Oradea privind contractarea creditului de 112,5 milioane lei poate fi citită integral mai jos.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3734 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON