URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sfârșit, Primăria se apucă de proiectarea reabilitării și extinderii Stadionului Tineretului. Vreme de mulți ani baza sportivă a rămas la stadiul anilor 70, doar că ceva mai dărăpănată. De altfel, multe obiective au căzut pradă, în toată țara, lipsei de bani sau nepăsării, pentru că patrimoniul aparține diverselor ministere incapabile să acceseze fonduri europene.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Iunie 2021, 09:29

Oradea revine la viaţă! Ziua Mondială Art Nouveau, dragonul Zano şi spectacolele din Piaţa Unirii au scos oamenii în centrul oraşului (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea revine la viaţă după un an de restricţii impuse de pandemia de Covid-19.

O zi în stil art-nouveau

Centrul oraşului s-a umplut, sâmbătă, de orădeni încă din prima parte a zilei. Evenimentele organizate cu ocazia Zilei Mondiale Art Nouveau au adus bucurie pe feţele celor mici şi încântare în ochii adulţilor.

Instalaţiile 3D din pânze imprimate cu decoraţiuni zoomorfe, întinse deasupra intrării în Pasajul Vulturul Negru şi strada Vasile Alecsandri au dat un plus de culoare zilei, oricum însorită.

Cei mici s-au bucurat de un atelier de pictură pe faţă, modelaj cu baloane şi desen, dar şi de dubla întâlnire cu Prinţesa Fluture şi dragonul Zano botezat după Ziua Art Nouveau, de jocuri cu baloane de săpun, respectiv de alaiul copiilor de la Grădiniţa cu program prelungit 53 îmbrăcaţi în costume zoomorfe.

 

La rândul lor, adulţii au redescoperit frumuseţea arhitecturii orădene în cadrul tururilor ghidate pe un traseu tematic menit să pună în valoare decoraţiunile zoomorfe, eleganţa interioarelor casei Darvas la Roche în cadrul unor vizite gratuite sau strălucirea expoziţiei Glass Nouveau organizată aici.

Luați de val, în ciuda aglomerației, puțini dintre cei ieșiți în centrul orașului au purtat însă mască de protecție, cu toate că nu peste tot au păstrat distanța de siguranță.

Mini-spectacole de test

În cursul serii zona centrală a oraşului era în continuare plină de orădeni.

Strada Vasile Alecsandri era animată de tinerii ieşiţi la terase, copiii care îl înfruntau cu săbii din baloane pe dragonul Zano şi de trecători ieşiţi la plimbare care se opreau să fotografieze cu telefonul mobil instalaţiile din pânză ce umbreau artera.

Organizate în afara evenimentului principal, ca un test pentru viitoarele reprezentaţii cu care Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor vor să atragă în weekend-urile de vară populaţia şi turiştii în centrul oraşului, mini-spectacolele desfăşurate pe scena minimalistă din centrul Pieţei Unirii s-au bucurat de un public de toate vârstele, de la copii aşezaţi pe dalele albe la părinţi care îi supravegheau atent sau cupluri ieşite la plimbare.

 

Reprezentaţiile au fost diverse, precum dansuri populare interpretate de Ansamblul Artistic Profesionist Crişana sau un fragment din spectacolul de teatru-dans "János viteazul" interpretat de actorii şi dansatorii Teatrului Szigligeti.

Reprezentațiile au fost urmate de două momente artistice susţinute de cvartetul iar apoi de corul Filarmonicii de Stat Oradea, fără ca publicul să pară deranjat de această varietate de forme de expresie artistică manifestate succesiv pe aceeaşi platformă.

Dimpotrivă, orădenii au savurat fiecare moment cu pofta celui ieşit dintr-o pungă perioadă de interdicţii. Acum lăsate în urmă...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.817 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON