De câţiva ani, Oradea se află într-un proces amplu de transformare, ce merge de la modernizarea infrastructurii - drumuri, poduri şi pasaje noi -, până la reabilitarea clădirilor istorice, care dau farmec oraşului, şi regândirea mai multor zone-cheie.
Mulţi orădeni încă nu realizează că, în câţiva ani, zona centrală îşi va schimba radical "look"-ul, prin eliminarea mai multor zone carosabile şi locuri de parcare şi transformarea lor în zone pietonale, dar şi prin înfrumuseţarea unor spaţii care nu făceau cinste centrului urbei...
Piaţa Regelui
Cum se ştie, după investiţii de milioane de euro, Piaţa Unirii a fost complet schimbată, devenind un spaţiu aproape exclusiv pietonal. I-a urmat strada Vasile Alecsandri, care, după deschiderea mai multor cafenele şi bistro-uri, este acum una dintre cele mai populare destinaţii pentru turişti şi localnici. La acestea s-au adăugat refacerea din temelii a podului Sfântul Ladislau şi reamenajarea piaţetei din faţa centrului comercial Crişul.
A fost însă doar începutul. Dacă vor fi puse în practică aşa cum arată pe hârtie, proiectele municipalităţii vor face în câţiva ani centrul Oradiei de nerecunoscut. Cu o investiţie de 19 milioane lei plus TVA, din bani europeni, Piaţa Ferdinand este în plin proces de schimbare la faţă. Lucrările au debutat în luna mai şi vor fi gata în a doua jumătate a anului viitor.
Zona va fi transformată în pietonală, cu excepţia străzii Patrioţilor, care va fi golită de parcări şi va avea dublu sens. Piaţa, inclusiv în spatele Teatrului, va fi pietruită cu porfir, vor fi realizate câteva mici zone verzi, vor fi montate bănci şi amenajate fântâni arteziene. La fel ca în Piaţa Unirii, sunt prevăzute câteva amplasamente care vor găzdui terase.
Invitaţie la promenadă
Au început lucrările şi pentru reamenajarea, tot din bani europeni, cu 1,8 milioane euro, a străzii Aurel Lazăr, care va deveni şi ea pietonală, cu spaţii verzi (vor fi plantaţi 23 de arbori de dimensiuni mari), dar şi bănci. Lucrările vor dura un an.
Strada Libertăţii va trece şi ea printr-o schimbare de "look", devenind pietonală şi urmând să fie pavată cu porfir. Orădenii puşi pe promenade mai trebuie să aştepte însă, căci deocamdată nu s-a găsit un constructor care să realizeze lucrarea estimată la 10,2 milioane lei.
Alte proiecte aflate deja în lucru sunt amenajarea unei promenade pe malul stâng al Crişului, în vecinătatea Primăriei, o investiţie de 9,9 milioane lei, precum şi realizarea parcării subterane dincolo de pod, pe strada Independenţei, la care se lucrează de ani buni. Parcarea este prevăzută "la suprafaţă" cu o zonă de relaxare, în formă de amfiteatru, care va coborî până la Criş.
Pasaje, terase, pieţe...
Nu sunt singurele schimbări. Se fac, de asemenea, lucrări de amenajare şi a malului drept al Crişului, lângă Podul Ladislau, urmând să se realizeze şi o promenadă pe sub acesta. În paralel, proprietarii Lotus Center au început investiţia pentru construirea unui terase, în locul fostului Budi Bar. Săptămâna trecută, au început şi lucrările de construcţie a unui pasaj care trece pe sub Bulevardul Magheru.
De asemenea, Centrul Civic se va schimba total, printr-un proiect uriaş, în valoare de peste 111 milioane lei, bani contractaţi la finalul lui 2018 din fonduri europene. În următorii ani, în Piaţa Gojdu ar trebui să apară mai multe pasaje subterane pentru fluidizarea circulaţiei, iar piaţa creată în faţa Catedralei Ortodoxe va deveni o zonă mare de promenadă şi relaxare.
Oradea este, deci, în schimbare. Dacă vă ştiţi nostalgici, faceţi-i poze de pe acum...
Vocea străzii:
Dacă aţi fi la conducerea Primăriei, ce măsură imediată aţi lua în legătură cu centrul Oradiei?
Aş pune nişte ghivece mari cu pomi care dau umbră lângă băncile din Piaţa Unirii. Stau oamenii în soare până îi loveşte apoplexia.
Ligia Eros
Închirierea spaţiilor din Pasajul Vulturul Negru şi adaptarea faţadelor clădirilor ceauşiste de pe Bulevardul Republicii la stilul străzii.
George
Cea mai urgentă problemă ar fi cea a parcărilor. Nu trebuiau desfiinţate cele stradale până nu erau construite altele. Ţi-e groază să mergi în centru.
Dorina Pădure
Mi-aş dori cât mai multe spaţii pietonale în zona centrală. De asemenea, ar fi bine să avem spaţii de joacă pentru copiii de peste 10 ani.
Maria Lăcătuş
Aş începe cu amenajarea unor WC-uri publice şi tarabe de artizanat şi aş pune mai multe ghivece cu flori să dea puţină culoare şi viaţă!
Camelia Groza
Cred că centrul oraşului ar trebui să fie liber de maşini. Să se circule cu bicicleta sau cu tramvaiul în această zonă.
Monica Ilie
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.