URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
După ce a părăsit postul de primar al Oradiei, Ilie Bolojan a ajuns președinte. Președinte al Consiliului Județean Bihor. Nu au trecut decât patru ani și din nou e președinte. Al Senatului. Dacă zarurile cad cum trebuie, în câteva săptămâni ar putea ajunge președinte de țară. Interimar. Iar cum nimic nu-i mai stabil decât interimatul, s-ar putea să stea mai mult pe la Cotroceni...
Zic şi eu
Adrian Cris
În nici două luni, Ilie Bolojan și-a zdrențuit imaginea la care a trudit 20 de ani ca prefect de Bihor, primar al Oradiei și președinte al Consiliului Județean. Din favoritul de astă-toamnă al unor șefi de partide - și „de stânga”, și „de dreapta” - pentru funcția de premier, a devenit el însuși șef de partid, ce-i drept interimar, iar PNL încă nu dă semne că s-ar fi hotărât să redevină liberal.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că intrarea în Spațiul Schengen este un lucru bun pentru români?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât discuțiile în sfera politică cu privire la formarea unui guvern sunt extrem de tensionate, este important de cunoscut modul în care funcționează un guvern după alegeri, pe de o parte, iar, pe de altă parte, cum „răspunde” un guvern în fața parlamentului pe durata întregului său mandat...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Aprilie 2024, 08:01

Oradea neînsemnată: Lipsa indicatoarelor rutiere dă bătăi de cap șoferilor care circulă prin orașul cu peste 50 de șantiere (FOTO)

Oradea neînsemnată: Lipsa indicatoarelor rutiere dă bătăi de cap șoferilor care circulă prin orașul cu peste 50 de șantiere (FOTO) SEMNE RELE. Deși pasajele din Piața Gojdu au fost deschise circulației încă din decembrie 2023, municipalitatea a început abia săptămâna trecută să traseze marcajele cu direcția fiecărei benzi. La fel, traficul pe șoseaua de centură a orașului este încă aglomerat pentru că intrarea pe DX 16, artera spre autostradă deschisă la sfârșitul lunii trecute, este semnalizată abia în ultima clipă și mulți conducătorii nu știu să se folosească de noul drum. „Șoferii aflați în trecere trebuie să folosească Waze-ul sau GPS-ul ca să se descurce”, spune Cristian, un conducător auto
Oradea neînsemnată: Lipsa indicatoarelor rutiere dă bătăi de cap șoferilor care circulă prin orașul cu peste 50 de șantiere (FOTO) BUN DE PLATĂ! Sistemul de semnalizare deficitar obligă conducătorii auto la soluții disperate. În imagine, un șofer din Sălaj încadrat pe Podul Dacia pe direcția spre gară care a întors spre Nufărul încălcând linia continuă, punându-și în pericol atât propria viață, cât și pe ale celorlalți participanți la trafic
Oradea neînsemnată: Lipsa indicatoarelor rutiere dă bătăi de cap șoferilor care circulă prin orașul cu peste 50 de șantiere (FOTO) BUN DE PLATĂ! Sistemul de semnalizare deficitar obligă conducătorii auto la soluții disperate. În imagine, un șofer din Sălaj încadrat pe Podul Dacia pe direcția spre gară care a întors spre Nufărul încălcând linia continuă, punându-și în pericol atât propria viață, cât și pe ale celorlalți participanți la trafic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şantierele deschise pe aproximativ 50 de străzi din Oradea au făcut traficul s-o ia raza. Debusolaţi de lipsa indicatoarelor de orientare, unii şoferi care vin dinspre strada Oneştilor opresc brusc în Calea Aradului ca să afle încotro s-o apuce, alţii dau cu spatele în pasajele din Piaţa Cetate pentru că, venind dinspre Nufărul, au ratat ieşirile spre Cluj ori spre centru. Alţii, care circulă dinspre Calea Averescu spre gară întorc pe linia continuă imediat după Podul Dacia pentru că au ratat direcţia spre zona centrală sau spre Nufărul. 

"Anul acesta am montat deja 200 de indicatoare şi tot nu sunt îndeajuns", recunoaşte şeful Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei orădene, Sebastian Marchiş.

Semne proaste pentru trafic... 

În Oradea, traficul este tot mai dificil pentru orice şofer, indiferent că-i localnic sau se află în tranzit. "Oraşul e în continuă schimbare. Săptămânal apar schimbări de sens, de priorităţi sau străzi închise. Şi dacă ştii Oradea e greu să te descurci", spune un taximetrist, Marin Popa.

Modificările din trafic sunt impuse de cele 50 de şantiere din oraş. "Problema nu e că se lucrează, ci că se semnalizează prost circulaţia. Constructorii pun rar indicatoare de semnalizare temporară de culoare galbenă. Şoferii, mai ales cei care nu sunt din oraş, se încurcă, nu mai ştiu pe unde să meargă, opresc în drum, întorc, blochează traficul...", spune bărbatul. 

La lucrările din intersecţia Oneştilor - Meşteşugarilor, constructorii au dezafectat încă de anul trecut indicatorul de orientare spre Arad şi celelalte direcţii (foto), fără să monteze altul provizoriu. Urmează să le pună direct pe cele definitive la finalizarea lucrării, programată pentru luna mai.

Indicator Oradea

La fel se întâmplă la majoritatea şantierelor pentru reparaţiile de artere, începând din strada Corneliu Coposu până în Calea Aradului, la săpăturile pentru proiectul Nufărul Geotermal ori la cele pentru construirea pasajului din dreptul parcului industrial de pe Calea Borşului. 

Întâi circulaţia, apoi marcajele... 

Cel mai bun exemplu de semnalizare deficitară este seria de pasaje subterane din Piaţa Cetăţii. De la deschiderea circulaţiei în decembrie 2023, şoferii circulă "la noroc" deoarece nu există panouri de orientare care să presemnalizeze din timp intrarea în pasaje pentru cei care vor să le ocolească, iar marcajele cu direcţia fiecărei benzi de pe carosabil se trasează abia cum.

Oradea

Sebastian MarchisDacă orădenii s-au familiarizat cu pasajele, în schimb şoferii aflaţi în tranzit apar periodic pe reţelele de socializare în filmări ce-i arată întorcând sau mergând în marşarier pentru că au ratat încadrarea pe banda potrivită. "Lucrarea nu este încă finalizată. Trasarea marcajelor a început săptămâna trecută, iar în perioada următoare vor fi montate toate panourile de orientare de mari dimensiuni, pe lângă cele existente", spune şeful Direcţiei Tehnice a Primăriei, Sebastian Marchiş (foto).

Potrivit acestuia, lipsa indicatoarelor de orientare din oraş e temporară. "În fiecare săptămână se pun indicatoare în locul celor distruse sau se montează unele noi. Este însă destul de dificil să ţii pasul cu toate şantierele", zice Marchiş.

Magheru, Oradea

BUN DE PLATĂ! Sistemul de semnalizare deficitar obligă conducătorii auto la soluții disperate. În imagine, un șofer din Sălaj încadrat pe Podul Dacia pe direcția spre gară care a întors spre Nufărul încălcând linia continuă, punându-și în pericol atât propria viață, cât și pe ale celorlalți participanți la trafic

Ai greşit, plăteşti!

Lipsa indicatoarelor nu îi scuteşte totuşi de amenzi pe cei care opresc sau întorc în loc interzis. "Oradea este bine sistematizată, chiar dacă şantierele impun modificări în trafic. Şoferii care încalcă regulile vor fi sancţionaţi. De altfel, majoritatea celor în tranzit folosesc Waze sau GPS", afirmă un poliţist rutier.

Aplicaţiile gratuite se adaptează la realităţile din teren, cu traseele de urmat, mult mai repede decât Primăria, care ar trebui să marcheze direcţiile de mers. "Încercăm ca, la deschiderea unui drum nou, cum au fost anul trecut pasajele din Piaţa Gojdu sau luna trecută drumul de legătură dintre centură şi autostradă, acesta să fie deja în aplicaţie", spune Andrei Kajó, unul dintre voluntarii care actualizează hărţile Waze în Bihor.

În prezent, la nivelul judeţului hărţile sunt actualizate în proporţie de 99%, iar timpul maxim de actualizare al aplicaţiei este de 2 zile. "Monitorizăm ziarele, facem ture prin judeţ, iar şoferii înscrişi în aplicaţie sesizează rapid modificările din trafic", explică Andrei.

Pasaje Oradea

Drum bun!

Problema marcajelor deficitare se vede şi în cazul noului drum dintre centură şi autostradă. Deşi toată lumea se aştepta ca după inaugurarea din 28 martie circulaţia pe centură să se degajeze, săptămâna trecută cozile de maşini încă se menţineau.

"Pentru că nu sunt panouri care să semnalizeze cu mult înainte de Tiger Amira urcarea pe noul drum şi nici indicatoare care să oblige maşinile de peste 3,5 tone să îl folosească, multe TIR-uri intră şi acum pe centură şi te trezeşti că mergi bară la bară", spune Cristian, un conducător auto.

Şoferii se plâng că drumul e la fel de prost marcat şi în sens invers. "Cei care vin dinspre Borş pot urca pe drumul expres la Sântion, dar nu sunt niciun fel de marcaje care să îi orienteze. Dacă nu ştii drumul, vii în continuare spre zona industrială până intri pe centură în Rogerius şi aglomerezi traficul".

La fel ca în cazul municipalităţii, angajaţii Secţiei Drumuri Naţionale a CNAIR spun că e nevoie de timp pentru ca marcajele să fie finalizate. "Încă se mai lucrează. DX 16 va fi dotat cu toate indicatoarele necesare. E o chestiune de timp", a declarat BIHOREANULUI unul dintre angajaţi. Totuşi, montarea panourilor de orientare este una dintre condiţiile elementare ca lucrurile să intre în normal, iar şoferii s-o ia, în sfârşit, pe drumul cel bun...


MAI DUREAZĂ
Drumul s-a deschis, cozile continuă

În ciuda aşteptărilor, deschiderea drumului ce leagă centura Oradiei de A3 nu a dus la dispariţia cozilor de maşini de pe ocolitoarea oraşului. Şoferii se plâng că intersecţia cu sens giratoriu a centurii cu drumul spre Sântandrei se aglomerează deoarece pe ambele sensuri de mers artera se îngustează la o singură bandă. "Este foarte enervant. Dacă până acolo se merge pe două benzi, în giraţie se restrâng la una singură", reclamă unul dintre şoferii care trec zilnic prin zonă.

Un reprezentant al SDN Oradea afirmă, însă, că drumul a fost anume proiectat cu o singură bandă deoarece, după deschiderea DX Oradea – Arad, circulaţia prin sensul giratoriu se va reduce considerabil şi nu se justifică două benzi. De altfel, drumarul este de părere că şoferii de TIR-uri se vor obişnui cu noul drum şi nu vor mai intra pe centură.

"Durează ca lumea să se obişnuiască cu noua cale de legătură. De Paştele Catolic traficul greu spre Europa a fost oprit, aşa că prima săptămână de după sărbători (n.r. - care a fost şi prima după deschiderea DX 16) nu este reprezentativă, pentru că toate şoselele au fost mai aglomerate", zice angajatul SDN Oradea. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în săptămânile următoare...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
@grigore
Gropa aia nu o pot face. A aparut problema cu noul bloc Vandana. Ca sa poata repara canalizarea se pune problema demolarii pietei Decebal, ca sa se mai faca un bloc Vandana. Abia apoi cand vor lega noul bloc , va fi rentabil sa repare groapa. Si vor avea scuza perfecta sa demoleze piata!!!
Postat 13 Aprilie 2024, 08:48 de sanduivanov
Intrebare..
Daaaaa ......groapa de linga Peny Sovata deschisa din ianuarie 2023 cind o inchide CAO??-------Primaria o vede??Alo dl Birta???
Postat 12 Aprilie 2024, 09:34 de grigore
Adevarat
Oradea e NEINSEMNATA
Postat 12 Aprilie 2024, 08:22 de sanduivanov
Mihaita
Face poduri pt avioane
Postat 11 Aprilie 2024, 18:20 de KP_
Sandu aviatoru
Am auzit ca face Bolojan tunele pentru avioane
Postat 11 Aprilie 2024, 18:14 de Mihaita
Sandu aviatoru
Sandu treci la articolul cu avioane. Lasa tu masinile ca nu ai permis de conducere. Ramai la trotineta, mare prost esti hop vum primaria a gresit si aici tu repede ataci pe toata lumea care critica.
Postat 11 Aprilie 2024, 18:13 de Mihaita
@MODERATOR
Să-mi fac si eu 100 de conturi ca sa fie bine ??
Postat 11 Aprilie 2024, 16:13 de Sandu2100
RE: @MODERATOR
Poți să îți faci câte conturi vrei, până la urmă contează mesajele pe care le postezi. Dacă ele nu sunt în regulă, dispar. Și în faza doi, dacă devine fenomen, dispare și contul. Aici e un loc de dezbatere, nu de măsurat forțele în număr de conturi și în injurii. Frumos ar fi să vă asumați identități reale, nu nickname-uri. Dar poate, în final, acolo vom ajunge, dacă o veți ține tot în circ și discuții colaterale...
Postat 11 Aprilie 2024, 20:33 de Moderator
vasi/adi13 și alte conturi de PROPAGANDĂ
Stiu ca ai mai multe conturi
Postat 11 Aprilie 2024, 16:12 de Sandu2100
Sandu lingau PNL
Solutia lui Bolovan va fii semne de circulatie din beton
Postat 11 Aprilie 2024, 16:11 de sandu2102
Un tunel.. cap coada
Sunt irelevante semnele de circulatie, cum nici lucrarile nu sunt semnalate cum trebuie. Oradea sa devina tunel - cap coada si o sa fie perfect. Noi o sa-i zicem auto metrou. Un fel de tram tren, bus avion.
Postat 11 Aprilie 2024, 15:40 de Nufarul1
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8347 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON