URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Februarie 2012, 12:45

Oradea Mică: Rezultatele recensământului ar putea retrograda oraşul

Oradea Mică: Rezultatele recensământului ar putea retrograda oraşul TOT MAI MICĂ. În perioada industrializării, Oradea a cunoscut o creştere masivă a populaţiei, ajungând în 1992 la un vârf de 222.741. Apoi, orădenii s-au împuţinat constant, astfel că anul trecut au mai fost număraţi doar 185.000
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

S-a dus Oradea Mare... Rezultatele provizorii ale Recensământului populaţiei şi locuinţelor din 2011 în Bihor arată că locuitorii oraşului au ajuns mai puţini decât erau în urmă cu şase decenii.

În ultimii 10 ani, numărul orădenilor a scăzut cu peste 23.000 persoane, ajungând sub pragul de 200.000, ceea ce aproape sigur va duce spre retrogradarea rangului municipiului, de la I la II. Cauza? Natalitatea slabă, rata crescută a divorţurilor, plecarea în străinătate şi nu în ultimul rând mutarea în suburbii.

Înapoi în anii '50

11 Dana Pasc.jpgSăptămâna trecută, Institutul Naţional de Statistică a anunţat rezultatele provizorii ale Recensământului populaţiei şi locuinţelor desfăşurat în noiembrie 2011. Statisticile, întocmite pe baza centralizatoarelor recenzorilor, nu sunt deloc fericite pentru Bihor, căci în doar 10 ani populaţia a scăzut semnificativ. "Dacă în 2002, populaţia stabilă a judeţului era de 600.246 persoane, în 2011 a ajuns la 549.752. Scăderea e de 50.494, adică 8,41%", spune Dana Paşc (foto), şefa Direcţiei Judeţene de Statistică.

Cifrele arată că ne-am întors la nivelul anilor ‘50. Recensământul din 1948 înregistra în Bihor 536.323 de persoane, iar în 1956 un total de 574.488 locuitori. În comunism, populaţia a crescut constant, mai ales datorită interzicerii avorturilor, vârful fiind atins însă în 1992, când în Bihor erau 638.863 locuitori.

Mai puţini ţigani în oraş

Conform rezultatelor provizorii din 2011, din totalul bihorenilor, 367.200 (66,8%) s-au declarat români, 138.401 (25,2%) maghiari, 33.700 (6,1%)  romi, 6.100 (1,1%) slovaci şi 700 (0,1%) germani. Ungurii s-au împuţinat, dar uşor, deoarece în 2002 erau 155.829 şi reprezentau 25,96% din populaţia judeţului.

Dintre minorităţi, s-au înmulţit doar ţiganii, asta şi pentru că natalitatea în cadrul etniei rome este mult mai mare, dar şi pentru că la recensamântul anterior mulţi dintre ei, vorbitori de limba maghiară, se declaraseră maghiari. Dacă în 2002 erau 30.089 romi, ce reprezentau 5,01% din populaţia judeţului, în 2011 ponderea acestora a crescut cu peste un procent.

În schimb, în Oradea, a scăzut atât numărul maghiarilor, de la 56.985 (adică 27,58% din populaţia oraşului) la 44.892 (adică 24,51%), cât şi al ţiganilor, de la 2.339 persoane (1,19%) la 2.129 (1,16%).

Mai mulţi la sat...

De fapt, întreaga populaţie a Oradiei s-a împuţinat. Faţă de 2002, când se înregistrau 206.614 de orădeni, în 2011 au mai fost număraţi doar 183.123, deci cu 11,37% mai puţini. De altfel, populaţia a scăzut în toate oraşele judeţului cu 11%, în vreme ce la sate s-a înregistrat o scădere de doar 5%. Explicaţia? Din cauza traiului mai scump la oraş, mulţi au preferat să meargă la ţară.

"Se observă o creştere a populaţiei în localităţile limitrofe municipiilor. De exemplu satul Cheţ, de lângă Marghita, are o creştere de 6,99% a numărului de locuitori, Băiţa Plai (de lângă Ştei) are o creştere de 10,1%, iar aproape de Oradea, Biharia are un plus de 5,98%, Borşul - 14,14%, Sânmartinul - 11,3%, Sântandreiul - 18,82%, iar Girişul de Criş - 4,65%", arată Dana Paşc. Totuşi, cea mai mare parte a bihorenilor (51,6%), locuiesc încă în oraşe.

Ne "stingem"

Motivele împuţinării nu sunt de neglijat. Potrivit Danei Paşc, dacă sporul natural negativ e accentuat (decesele depăşind naşterile), aceasta se datorează contextului social-economic.

Acum, când termină şcoala, tinerii nu mai au asigurat un loc de muncă şi o locuinţă, ca până în 1989, preferând să amâne căsătoria şi să nu facă copii decât după 30 de ani, şi de obicei maxim doi. Un alt factor e rata divorţurilor, care a crescut mult.

"Să nu uităm nici de migraţia externă care, datorită şomajului din ţară, s-a accentuat puternic în ultimii 5-8 ani", subliniază şefa Direcţiei de Statistică.

Oradea, decăzută

Cel puţin la Oradea, declinul demografic se va răsfrânge şi asupra situaţiei financiare a oraşului, putând provoca "retrogradarea" rangului de municipiu. Legea 351/2001, privind Planul de amenajare a teritoriului naţional, prevede că oraşele de rangul I, cum e Oradea, trebuie să aibă minim 200.000 de locuitori. Or, de acum nu mai e cazul.

11 Ionel Vila.jpg"Rezultatele sunt provizorii, dar scăderea sub pragul de 200.000 de locuitori şi trecerea la rangul II ar avea efecte administrative, politice şi economice", spune secretarul Consiliului Local, Ionel Vila (foto). Municipiul riscă să fie mai puţin atractiv pentru investitori şi va primi sume mai mici de la bugetul central. "Anumite proiecte internaţionale nu vor mai avea aceeaşi susţinere financiară, iar numărul consilierilor va scădea de la 27 la 23", completează Vila.

O veste bună e însă că pericolul nu se va concretiza curând, întrucât datele definitive ale recensământului vor fi făcute publicităţii în 2014. Mai rămân, deci, încă doi ani de răgaz...


REZULTATE FIDELE
Bihorul, locul 11

Şefa Direcţiei de Statistică Bihor, Dana Paşc, afirmă că, deşi recensământul a fost foarte controversat, rezultatele provizorii sunt foarte aproape de realitate. "Nu cred că rezultatele sunt denaturate, făcând comparaţie între numărul locuinţelor recenzate şi datele pe care le avem din comparaţiile curente. Mă aşteptam la o scădere a numărului de locuitori chiar mai drastică", afirmă Paşc.

După Oradea, cei mai mulţi locuitori au Salonta (17.042), Marghita (15.134), Săcueni (11.113) şi Beiuş (10.051). După mărimea populaţiei, Bihorul e pe locul 11 în ţară.

Şi la nivel naţional, populaţia a scăzut cu peste 2,6 milioane, de la 21.680.974 la 19.042.936 de persoane, adică cu 12,16%.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
poate e mai bine?
Poate ca e mai bine...retrogradand la rangul II poate ca vor scadea si impozitele? Sau poate ca municipiul, fie el si de rangul II, va vira la bugetul central aceeasi suma dar "va primi sume mai mici de la bugetul central"? Si asta tot spre binele locuitorilor municipiului..ca doar e mai importanta dezvoltarea municipiilor care sunt la granita cu Ukraina sau Republica Moldova decat municipiile care deschis poarta spre Europa!
Postat 08 Februarie 2012, 18:55 de EU
interese
sunt doar interese. De ce credeti ca in toate orasele, populatia a scazut, dar in Cluj, Timisoara, Constanta si Iasi a ramas la fel? Sunt doar niste cifre scoase din burta in interesul cuiva. Si oricum acest recensamant nu isi are rostul, daca vrem sa aflam cati oameni traiesc in oras trebuie doar sa mergem la primarie. Toate persoanele cu domiciliu in Oradea sunt inregistrate acolo. Deci RECENSAMANT = INTERESE
Postat 07 Februarie 2012, 12:55 de david
comentam in lipsa
in loc sa va tot agatati de niste cifre preliminare ca si cum ar fi finale as prefera sa verificati totusi ce inseamna "preliminar"? lipsesc date? in ce procent etc. nimeni nu se chinuie sa remarce acest lucru si daca ne gandim ca datele finale vor fi disponibile abia in 2014 - adica peste inca un an; am mari semne de intrebare cu privire la cifrele vehiculate in acest moment. si va mai dau o idee - mergeti la evidenta populatieii si discutati despre modul in care isi gestioneaza actvitatea, de ce acolo inca exisat 202000 locuitori etc. altfel nu sunteti cu nimic mai buni decit televiziunile de serviciu care molfaie o propozitie cate trei zile odata!
Postat 07 Februarie 2012, 07:11 de ady
Oradea Mare
Unde a disparut faimoasa zona metropolitrana cu cei peste 250.000 de capete? S-a resorbit in propriul prohab, ca cel mic la stat dar mare la sfat? Parca Bolojan era primar general acolo sau ce functie o fi avut la atatea sute de mii de alegatori ... !?!
Postat 06 Februarie 2012, 17:47 de Coco de la Sisitelec
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON