URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iulie 2023, 08:01

„Oradea mi-a rămas în suflet”. Nicu Alifantis a dat un concert-poveste în parcul Muzeului Țării Crișurilor (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primul concert ținut în parcul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea în cadrul proiectului estival „Tipografia de idei” a fost unul care a împletit muzica, nostalgia și poveștile, narator fiind Nicu Alifantis. Artistul le-a spus orădenilor că are senzația că le cântă unor prieteni, „care au venit aici să ne vedem, să stăm de vorbă, să mai povestim...”.

Orădeni din mai multe generații s-au dus vineri seara să se bucure de concertul susținut de Nicu Alifantis și de membrii trupei Zan (Virgil Popescu, Sorin Voinea, Răzvan Mirică, Relu Bitulescu), despre care solistul a spus „de 28 de ani mă suportă, de 28 de ani îi suport”. Atmosfera a fost una relaxată și nu departe de a fi feerică, grație unui amestec al muzicii și frumuseții parcului de pe strada Armatei Române. 

Fanii s-au așezat pe bean bag-uri, pe bănci, pe iarbă, ascultând și fredonând apoi versuri ca „E frumos, e prea frumos la tine-n suflet! / E târziu, e prea târziu la mine-n gând!”. Alții au preferat să rămână în picioare, iar la cele mai romantice sau melancolice dintre piese chiar să-și cheme partenerii/partenerele la dans. Melodiile alese de Alifantis au îndemnat, ce-i drept, la visare: de la „Ce bine că ești”, „Balada blondelor iubiri” și „Emoție de toamnă” la „Nu mă întreba”, „Ce frumoasă despărțire” și „Ploaie în luna lui marte”. 

Muzicianul a adăugat în setlist și un cântec de leagăn în aromână, despre care a spus că l-a scris o „pentru bunica și pentru mama mea”, precum și o melodie în portugheză, dedicată bunicului lui, care „a fost navigator, dar s-a prăpădit cu un mare of, acela de a nu ajunge în Portugalia”. 

Dovedind că se simte într-adevăr ca între prieteni, Nicu Alifantis a depănat amintiri, spunând că a vizitat pentru prima oară Oradea cu zeci de ani în urmă, că a stat la Hotel Continental și s-a plimbat pe malul Crișului Repede cu alți artiști veniți la un festival, încercând „să înfiripăm povești”. „Am foarte multe amintiri deosebite de la Oradea și mulțumesc sorții că mi-a prilejuit șansa asta, să trec prin locuri care să mi se întipărească în suflet. Oradea este un oraș ca mi-a rămas în suflet”, a spus artistul.

Totodată, de pe scenă, Nicu Alifantis i-a mulțumit unui doctor care profesează într-un spital privat din Oradea, dând de înțeles că acesta l-a salvat. „Aș vrea să-i mulțumesc unui domn care este aici undeva pe iarbă și căruia îi datorez foarte multe și chiar prezența mea fizică aici... și în viață, dr. Bogdan Mut”, a spus muzicianul. 

El a lăudat totodată parcul care i-a fost gazdă, precum și activitățile de la Muzeul Țării Crișurilor. „Nu am mai cântat aici niciodată. Este o onoare pentru mine. Îi felicit (n.r. – pe organizatori) pentru ceea ce au făcut și fac cu acest muzeu”, a spus Alifantis. 

După o oră și 15 minute de cântare, Nicu Alifantis a coborât de pe scenă, dar s-a întors după aplauzele publicului pentru a cânta, alături de Zan, „Epilog”, cu versuri cât de poate de potrivite: „Iar acuma „noapte bună!” / Întindeți-mi toți o mână / Vă vom răsplăti frumos / Întindeți-mi toți o mână / Sărut mâna, doamnelor. Noapte bună, domnilor”. 

Proiectul „Tipografia de idei” continuă până pe 10 septembrie în parcul Muzeului Țării Crișurilor, programând printre altele spectacole de teatru, show-uri pentru copii, proiecții de filme și concerte Mircea Baniciu, Iris, Compact, Vunk și Cargo. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
a facut frumos
a facut braavo
Postat 30 Iulie 2023, 09:31 de User anonimizat
PFA
No bine amu, nu mai spala camere la hoteluri in Oradea, acum a avansat e bandata " spali di cullo a Italia " nu o mai plătește propaganda asa de bine si sa reprofilat, in schimb propaganda plătește pe alții, ca au apărut cativa nu de mult.
Postat 30 Iulie 2023, 00:17 de Sandu2100
@KP
...profit de un connaiseur al show -bizz-ului, cu speranta ca voi primi raspuns la urmatoarele intrebari: -cand a fost ultimul concert Iris la Oradea? -care varianta Iris:Cristi Minculescu sau Nelu Dumitrescu? -la ce hotel au fost cazati? -sigur a fost vorba de Iris si nu de Phoenix? -e vorba de podea sau de tavan?
Postat 29 Iulie 2023, 22:28 de PFA
KP aka mama Omida
No bine atunci, fă curat in camere și taci din gură.
Postat 29 Iulie 2023, 21:57 de Sandu2100
* începe cu "r" sau "c" ...
... și se termină "t".
Postat 29 Iulie 2023, 20:29 de KP
Voi ăștia care puneți la îndoială realitatea ...
... vă spun doar de un exemplu. La ultimul concert din Oradea al formației Iris, după plecarea trupei din hotel a intrat și camerista ca să facă ordine și să pregătească camerele pentru alți clienți. În mijlocul uneia dintre camere trona ... nu un maldăr de *, ci 4 (patru) unul peste altul. De treji ce au fost, nu-i așa?
Postat 29 Iulie 2023, 20:27 de KP
::::))))))
Daca spune cineva ceva frumos despre Oradea sare propaganda sa ne spună ca nu e așa ::::))))) asta înseamnă sa fi propagandist
Postat 29 Iulie 2023, 11:54 de Sandu2100
@KP
Neadecvata si total lipsita de suport afirmatia in cazul de fata!
Postat 29 Iulie 2023, 11:08 de PFA
Vrăjeală folck-istă.
Au venit băieții "prizați" ... și tot așa au părăsit orașul. După turneu, întorși la București, se bor întreba unul pe altul ... în ce orașe am fost? Majoritatea dintre cei ajunși la noi, după o vreme nici nu mai știu dacă centrul vechi e din Oradea, Cluj, Iași sau Timișoara. Îi știu ca pe buzunarul meu.
Postat 29 Iulie 2023, 08:46 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON