URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Octombrie 2023, 12:15

Oradea mea: Călin Pop de la Celelalte Cuvinte, despre FestiFall și orașul său de suflet

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aici m-am născut, aici trăiesc, chiar dacă de multe ori am sufletul lăsat și în Timișoara, orașul afirmării, al studenției, al devenirii mele. Tot aici, fiind elev la liceul Gojdu, am pus cu ani destui în urmă bazele trupei, înainte de a pleca student la Timișoara.

Peste timp, m-a întristat să constat că Timișoara s-a schimbat în rău, iar Oradea i-a luat-o - până și ea - pe dinainte. Aici se întâmplă mai multe acțiuni culturale, concerte, expoziții, festivaluri, lansări; orașul s-a modernizat, s-a dezvoltat vizibil.

Așa cum nimeni nu e profet în țara lui, e limpede că nici noi nu putem fi invitați la fiecare festival care se petrece aici. Doar mai rar, când cineva își amintește de noi. Dar ce pot să spun e că a fost frumos la FestiFall - festivalul care pentru mine rămâne tot „Toamna Orădeană”, căci sună mult mai impunător, fără englezisme ori furculisionisme.

„Acum pe prund se macină frunzișul și împietresc păianjenii-n arțari / Și bat cu jind și fum de pipă Crișul / Pescarii triști și veseli la scobari” (Ioan Davideanu). „Toamna Orădeană”, cea frumos zugrăvită într-un pastel pe malul unei ape, a dus ușor la vale romantismul poetic, făcând loc concretului tehnologic, pragmatic, mai superficial și nu rareori oportunist...

Existența mai multor scene la festival, în funcție de tipul spectacolelor, mi s-a părut o idee foarte bună. La concertul Celelalte Cuvinte am văzut destulă lume matură (oameni cultivați, civilizați, în temă), dar relativ amorțită, probabil de combinația dintre problemele și apăsările personale, grijile actuale globale și tumultul tehnologic actual.

Surpriza frumoasă a fost prezența generațiilor tinere, cu entuziasmul lor debordant, caracteristic vârstei, dovedind că încă mai ascultă și apreciază muzica rock. Fanii mai vechi au cântat cu noi, depănând multe amintiri, nostalgii, iar tinerii au fost entuziaști, venind după concert la poze și autografe.

Am văzut, însă, și mulți gură-cască, oameni prezenți doar fizic, care probabil nu pricepeau că asemenea manifestări sunt și pentru ei. Încă un festival cu spectacole gratuite, pentru tot poporul... Nu pot să nu mă întreb: va mai cumpăra oare orădeanul bilete la următoarele spectacole din cluburi sau săli?

Prezența cunoscutului pianist francez Richard Clayderman a adus multă lume (chiar cultă), în ciuda ultimei zile ploioase de festival. Iar artificiile de la final au făcut toți banii, să zic așa, la propriu și la figurat... Una peste alta, au fost momente care m-au uns pe suflet și m-au făcut, din nou, să mă simt și mai Orădean.

Călin Pop
Celelalte Cuvinte

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
BRAVOO!
Stima si respect pt. ce face acest om....la cat mai multe compozitii,creatii si concerte,nu doar in Oradea.
Postat 23 Octombrie 2023, 12:49 de cetatean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON