URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Iulie 2021, 10:11

Oradea își pregătește viitoarele proiecte europene. Află care sunt acestea! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea orădeană îşi pregăteşte portofoliul de proiecte pentru ciclul de finanţare europeană 2021 – 2027.

"Nu orice proiect este eligibil..."

Primarul Florin Birta şi reprezentanţii Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională s-au întâlnit marţi cu directorul ADR Nord-Vest, Marcel Boloş (foto jos), şi specialişti ai agenţiei pentru a identifica proiectele orădene cu cele mai mari şanse de a atrage finanţare.

"Încercăm să acoperim acele nevoi pentru care nu există suficiente resurse financiare la nivelul bugetului local. Nu orice obiectiv este însă eligibil pentru a fi finanţat din aceste fonduri, dar ne dorim ca, pentru investiţiile pentru care putem atrage bani europeni, să avem proiecte pregătite", a declarat primarul Florin Birta.

Printre domeniile cu cel mai mare potenţial pentru atragerea de fonduri se numără: mobilitatea urbană, regenerare urbană, spaţiile verzi, eficienţa energetică, monumentele istorice, sănătatea, educaţia şi mediul de afaceri.

Grădini în Ioşia şi Nufărul

Potrivit unui comunicat al Primăriei, instituţia are în diferite stadii de pregătire mai multe proiecte europene pentru care speră să atragă în perioada 2021 – 2027 finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional Nord-Vest, Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sau altele.

"Cele mai importante proiecte aflate în pregătire în vederea depunerii spre finanţare prin Programul Operaţional Regional Nord-Vest 2021-2027 sunt: Grădina Termală Ioşia (foto sus), Grădina Urbană Nufărul (foto jos), Parcul 1 Decembrie, Coridorul de mobilitate urbană Republicii-Magheru (cu pasaje subterane în zona Magazinului Crişul şi a Gării Oradea), restaurarea Cetăţii Oradea – etapa a IV-a, achiziţia de tramvaie şi autobuze, crearea unor noi zone pietonale în centrul Oradiei şi proiecte de eficienţă energetică (reabilitare termică blocuri de locuinţe, şcoli şi grădiniţe)", se menţionează în comunicatul Primăriei.

În paralel, angajaţii DMPFI lucrează la elaborarea unor documente strategice necesare pentru următoarea perioadă de finanţare 2021 – 2027 cum ar fi: Strategia integrată de dezvoltare urbană, Planul de mobilitate urbană durabilă, Planul de acţiune pentru energie şi climă şi altele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON