Primarul Oradiei, Florin Birta, a semnat contractul de împrumut a 19,5 milioane euro din totalul de 40,4 milioane euro, atât cât valorează creditul pe care Consiliul Local l-a aprobat în noiembrie 2021.
Cel mai mare credit dat unei administraţii
Împrumutul de 40,4 milioane euro este cel mai mare acordat vreodată de BEI unei municipalităţi din România şi de-al patrulea luat de Primăria Oradea de la banca europeană.
"Parteneriatul nostru cu Banca Europeană de Investiţii a început cu mult timp în urmă şi ne-a ajutat să atingem obiectivul de a crea o comunitate durabilă. Cu acest nou sprijin financiar ne propunem să îmbunătăţim transportul urban, să modernizăm infrastructura rutieră şi să reabilitam spaţii publice şi clădiri din municipiu", a declarat primarul Florin Birta.
Sumele împrumutate vor fi folosite pentru finanţarea unor proiecte de dezvoltare care să ţină cont de protecţia mediului şi de încurajarea turismului.
"Banca Europeană de Investiţii lucrează cu autorităţi vizionare din oraşe ale Europei şi din întreaga lume pentru a accelera dezvoltarea urbană durabilă şi pentru a îmbunătăţi viaţa locuitorilor din acele comunităţi. Cel mai mare sprijin acordat vreodată de BEI pentru investiţiile derulate de un municipiu din România va contribui la îndeplinirea ambiţiilor Oradiei de a fi un oraş mai verde şi mai accesibil", a afirmat vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, Christian Kettel Thomsen.
Împărţit în două
Municipalitatea a fost nevoită să împartă creditul BEI în două contracte de împrumut, pentru a se conforma prevederii Legii 14 din 2021 care limitează la 100 milioane lei pe an valoarea maximă a unui împrumut contractat de o administraţie locală.
Creditul a fost împărţit în două contracte - în valoare de 19,5 milioane euro şi 20,9 milioane euro - cu o perioadă de tragere de doi ani, de graţie de cinci ani şi de rambursare de până la 22 de ani.
"Primul contract s-a semnat acum pentru că, după ce Consiliul Local Oradea a aprobat în noiembrie 2021 contractarea creditului, acesta a trebuit aprobat şi de Comisia de autorizare a împrumuturilor de la Bucureşti. Decizia ne-a venit abia la începutul lunii martie", a explicat pentru BIHOREANUL directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.
Noul împrumut va creşte gradul de îndatorare al Oradiei la 21,9% din veniturile proprii în anul 2025, sub limita de 30% impusă de lege.
Pasaj peste centură, autobuze, iluminat public...
BEI şi-a dat acordul pentru finanţarea unui portofoliu de proiecte care pot fi înlocuite, în urma unei consultări cu banca, în funcţie de nevoile oraşului. "Este vorba de o listă de proiecte aprobate pentru finanţare. Din această listă, unele obiective sunt finanţate integral de BEI, iar altele doar parţial. Oricum, conform înţelegerii, banca nu finanţează mai mult de jumătate din valoarea totală a portofoliului de proiecte, iar contribuţia BEI împreună cu a Uniunii Europene nu poate depăşi 90% a acestuia", a spus directorul Eduard Florea.
Lista proiectelor cofinanţate din împrumutul BEI cuprinde obiective precum: pasajul care va supratraversa şoseaua de centură şi linia ferată în continuarea străzii Meşteşugarilor (8,2 milioane euro), achiziţionarea de autobuze noi şi nepoluante (8,1 milioane euro), iluminat public inteligent (7,5 milioane euro), modernizare Parc 1 Decembrie (6,2 milioane euro), pasaje colectoare pentru centrul de transport intermodal din Episcopia (4,6 milioane euro), amenajarea spaţiului public dintre podul Ladislau şi sinagoga Sion (3,6 milioane euro) şi modernizarea parcului Libertăţii (1,9 milioane euro).
În cazul în care municipalitatea orădeană va găsi alte surse de finanţare pentru unul sau mai multe proiecte de pe listă, acestea vor putea fi înlocuite cu alte obiective deja aprobate prin contract cum ar fi: construirea podului peste Crişul Repede la mijlocul distanţei dintre hotelurile Dacia şi Hilton, construirea pasarelei peste şoseaua de centură care va lega strada Traian Blajovici de Piaţa 100, reabilitarea clădirii Colegiului Naţional Mihai Eminescu sau amenajarea grădinii urbane Nufărul.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.