URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Noiembrie 2021, 16:12

Oradea împrumută 40,4 milioane euro de la BEI pentru finanţarea de investiţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipiul Oradea va contracta un credit BEI în valoare de 40,4 milioane euro, prin două contracte de finanţare rambursabilă.

(Încă) un credit pentru lucrări...

Consiliul Local a hotărât vineri, la propunerea primarului Florin Birta, contractarea împrumutului pentru cofinanţarea unor proiecte de investiţii estimate la o valoare de 144,5 milioane euro.

"Având în vedere colaborarea de 13 ani pe care o avem cu Banca Europeană de Investiţii, putem beneficia de o finanţare flexibilă cu costuri foarte bune. Am decis să mergem pe finanţare de portofolii de proiecte. Astfel, dacă pe parcurs vom putea finanţa unele din aceste proiecte pe alte surse, cum ar fi pe fonduri europene, le vom înlocui cu alte proiecte care aduc dezvoltare oraşului", a declarat edilul în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen.

Potrivit primarului, avantajul acestei măsuri este că municipalitatea poate demara licitaţiile pentru lansarea lucrărilor înainte să aibă asigurată cofinanţarea din fonduri europene, aşa cum s-a întâmplat în cazul construcţiei Podului Centenarului sau în cazul reabilitării clădirii Primăriei, a Bazinului Olimpic sau a străzii Vasile Alecsandri.

Iluminat public inteligent, autobuze, pasaj peste centură...

Banii împrumutaţi de la BEI vor fi cheltuiţi exclusiv pe investiţii.

Pe lista proiectelor de infrastructură în pregătire se numără: iluminatul public inteligent, achiziţionarea de autobuze, reabilitarea parcurilor 1 Decembrie şi Libertăţii, respectiv a piaţetei Independenţei de pe malul Crişului Repede.

Din împrumutul contractat se va mai finanţa construirea drumurilor colectoare şi a pasajului pentru viitorul centrul de transport intermodal, amenajarea pasajului suprateran peste şoseaua de centură în prelungirea străzii Meşteşugarilor şi modernizarea magistralei ferate Timişoara – Arad – Oradea.

Grad de îndatorare de 21,9%

Municipalitatea a fost nevoită să împartă creditul BEI în două contracte de împrumut pentru a se conforma prevederii Legii 14 din 2021 care limitează la 100 milioane lei pe an valoarea maximă a unui împrumut contractat de o administraţie locală.

Creditul a fost împărţit în două contracte în valoare de 19,5 milioane euro şi 20,9 milioane euro, cu o perioadă de tragere de doi ani, de graţie de cinci ani şi de rambursare de până la 22 de ani.

Noul împrumut va creşte gradul de îndatorare al Oradiei la 21,9% din veniturile proprii în anul 2025, sub limita de 30% impusă de lege.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
"Având în vedere colaborarea de 13 ani cu ... BEI".
Iarăși se bate câmpii la municipalitate. Pentru a câta oară? Banca Europeană de Investiții nu finanțează, de regulă municipalități, ci guverne și ministere care, la rândul lor, alocă banii pe diverse investiții. Oradea este prima municipalitate din țară, exceptând capitala, care are o relație cu BEI pe finanțare directă. Iar aces lucru s-a produs, prima dată în anul 2006, când banca a intrat în posesia unui plan de investiții transfrontaliere, propus și dezbătut de reorezentanți ai mun. Oradea la Luxemburg (sediul princ. BEI), la Bruxelles (sediul sec. BEI) și la București (sediul Reprezentanței Comisiei Europene). Așa că, în anul 2007 a fost semnat primul contract care viza "refinanțarea" acordului de împrumut, făcut de Oradea pentru achiziția celor 10 tramvaie Siemens. Practic, noua putere liberală de la Oradea, a moștenit în anul 2008, o relație deja bine consolidată cu BEI, încă cu aproape 3 ani în urmă. Așadar, BEI era deja la Oradea și avea cu municipiul relații contractuale în derulare. Bașca faptul că reprezentanții BEI au trebuit să aștepte până în 2010, pentru ca Bolojan să înțeleagă cu ce se ocupă de fapt această bancă, atunci când e vorba de proiecte mari care nu stau în pixul sumelor mici, de ordinul milioanelor, ci a zecilor de milioane. Birta poate astfel să mulțumească celor care au legat relațiile cu BEI încă în urmă cu 16 ani, nicidecum 13 ani de când habarnismul PNL a ocupat orașul. Dacă ar fi fost după cei ca Bolojan și Birta, din perioada primului mandat liberal în Oradea, BEI ar fi ocolit orașul din start. Au spus-o nu odată doar unii reprezentanți de la BCE, de la Dexia și chiar președintele Zentral Raifeissen Bank, care "călcau" prin Oradea, în proceduri de tatonare, încă din perioada de preaderare a României la UE.
Postat 29 Noiembrie 2021, 10:54 de KP
Cap la cap
Mergem putin in urma si preluam niste cifre,din Panteonul orasului: [ https://www.ebihoreanul.ro/stiri/vine-criza-se-anunta-cea-mai-grea-iarna-cu-facturi-dublate-la-incalzire-si-scumpiri-la-aproape-toate-produsele-167597.html ] "60 milioane lei este bugetul de investiţii şi reparaţii al Direcţiei Tehnice pe un an întreg. Ar însemna să sacrificăm toate lucrările oraşului", spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea... "Ajustarea de tarife se va aplica nu doar lucrărilor de investiţii, ci şi celor de reparaţii, ceea ce ne va creşte costurile", zice Florea. Estimativ, lucrările municipalităţii se vor scumpi, numai din acest motiv, cu 80 milioane lei. Bani pe care Primăria nu-i are! Luam 200 milioane de lei ca sa cofinantam investitii OBLIGATORII de 144,5 milioane euro, adica 720 milioane de lei, da noi ne kakam pe noi ca nu putem incheia lucrarile incepute, subventiile la caldura, probabil spitale,iluminat public , bugetari si ce-o mai fi...mai mult," dacă pe parcurs vom putea finanţa unele din aceste proiecte pe alte surse, cum ar fi pe fonduri europene, le vom înlocui cu alte proiecte care aduc dezvoltare oraşului" . Deci, necesitatile ACTUALE ale cetatenilor orasului,un trai decent,o viata suportabila le dam pe niste ambitii de care se vor bucura , PROBABIL, generatiile urmatoare. Care ,desigur ,vor plati ratele 22 ani.Nu neaparat, prin niste corectii si scamatorii fiscale, le vom plati chiar noi, poate chiar accelerat, caci MAMA DEZVOLTARII e permanent gravida...
Postat 28 Noiembrie 2021, 23:00 de excalibur
Vreau sa fiu B.I.G.
Investiti,ostenii mei...Investim,Maria-Ta. Dupa ce am transat problema gigacaloriei&taxelor locale, sa trecem la oile noastre: investitii fara numar, de unde ne tragem seva cu totii. Aci,ne lovim de nimicnicia unor mitici imbecili: "Municipalitatea a fost nevoită să împartă creditul BEI în două contracte de împrumut pentru a se conforma prevederii Legii 14 din 2021 care limitează la 100 milioane lei pe an valoarea maximă a unui împrumut contractat de o administraţie locală." Bun, legea zice maxim 100 per imprumut, dar nu limiteaza numarul lor? [ http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/238919 ].Art 3 punctul c : "Valoarea aferentă finanțărilor rambursabile, care poate fi autorizată pentru o unitate/subdiviziune administrativ-teritorială, este de maximum 100 milioane lei anual." E clar ?? "Valoarea aferentă finanțărilor rambursabile" se refera la oricare din ele sau la suma lor ? Important e ca "Creditul a fost împărţit în două contracte în valoare de 19,5 milioane euro şi 20,9 milioane euro, cu o perioadă de tragere de doi ani, de graţie de cinci ani şi de rambursare de până la 22 de ani." , deci trebuie sa luam banul in primii 2 ani, 5 ani putem sa nu platim nimic, dupa care 22 ani platim rate. Daca e bun rationamentul, sa dam drumul dixtractiei, pastele ma-sii de gigacalorie...
Postat 28 Noiembrie 2021, 22:13 de excalibur
Vai de noi...oradenii..
" Noul împrumut va creşte gradul de îndatorare al Oradiei la 21,9% din veniturile proprii în anul 2025, sub limita de 30% impusă de lege." Concluzia... 21,9 % din VENITURI in anul 2025...Suntem in 2021... Asta inseamna 4 ani de crestere ANUAL a taxelor...sau...nu am inteles bine?! Avem strazi neasfaltate si PRIMARIA a dat in boala pasajelor a exproprierilor investitii de sute de miloane pe datorie in speranța ca va plati oradeanul... cand aveti de gand sa opriti jaful ăsta...hmm
Postat 28 Noiembrie 2021, 22:10 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON