URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Decembrie 2019, 19:32

Oradea ieri, Oradea azi: Viaţa culturală a oraşului, cum era acum un secol şi cum e acum

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1930. Cultura orădeană

În perioada interbelică, spaţiul cultural orădean era definit de elemente corespunzătoare etniilor locale, astfel că vorbim de cultură românească, maghiară şi evreiască deopotrivă. Viaţa culturală a Oradiei interbelice consta în expoziţii de artă plastică, concerte, conferinţe, spectacole teatrale şi muzicale, sărbătoriri de scriitori şi artişti.

În spaţiile expoziţionale din centru vernisau pictori locali, precum Ernő Tibor şi Alfred Macalik, lumea muzicală era animată de concerte religioase, organizate de episcopi, ori de serate artistice, unele cu scop filantropic, cum erau ceaiurile dansante şi concertele de Crăciun.

Operele din Bucureşti şi Cluj, feluriţi instrumentişti, inclusiv oamenii de muzică George Enescu şi Bartók Béla au concertat în Oradea interbelică, alături de orchestre şi grupuri muzicale locale precum Reuniunile Lira şi Hilaria. Amatorii de spectacole frecventau Teatrul Orăşenesc Regina Maria, cu piese în limba română şi în maghiară, iar Casa Naţională a Românilor avea un mic muzeu etnografic în sediul său de pe actuala stradă Republicii.

2019. Artă şi festivaluri

În prezent, orădenii şi turiştii care vin în oraş se pot bucura de o ofertă culturală bogată. Opt muzee şi case memoriale organizează expoziţii permanente şi temporare, unele în premieră naţională, dar şi alte evenimente pentru publicul larg.

De asemenea, Cetatea Oradea este un centru cultural cu muzeu, galerie de artă, amfiteatru, ateliere meşteşugăreşti şi spaţii pentru ONG-uri şi găzduieşte festivaluri şi concerte internaţionale.

Frecvent, Muzeul Oraşului Oradea, cu sediul în Cetate, vernisează expoziţii noi. Reabilitate din temelie, sinagogile au devenit şi ele centre culturale şi gazde pentru felurite expoziţii şi concerte, iar Teatrul şi Filarmonica au lunar numeroase spectacole. A

nual, Oradea este gazda mai multor festivaluri de teatru, film, muzică şi cinematografie, la care se adaugă expoziţii de artă plastică, contemporană, artă fotografică şi concerte, cu artişti locali, naţionali şi internaţionali. De exemplu, în 2019, în oraş au poposit pianiştii Richard Clayderman şi Balázs Havasi, pictorul Chen Ching-Jung, Corul Madrigal sau artiştii Filarmonicii de Tineret din Viena.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Foarte slab articol ... sub orice critică !?!
Viața orașului, chiar și până spre finalul anilor '60, era de o diversitate demnă de oricare dintre marile orașe ale Europei !?! Citiți, studiați bibliotecile ... apoi scrieți și voi, la Bihoreanul, cam ce era la terasa Astoria spre exemplu, înainte de a ajunge tot felul de "neterminați" să "cumpere" urbea și să o invadeze cu bădărănismul lor "folcloric" !?!
Postat 02 Decembrie 2019, 17:23 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON