URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Decembrie 2022, 11:25

Oradea ieri, Oradea azi: Vacanța elevilor și sărbătorile de iarnă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1966. Vacanță cu Moș Gerilă

În perioada comunistă, Crăciunul era sărbătorit doar în familii, nu și oficial. Ultimele zile din an și primele două după Anul Nou erau generic numite „sărbătorile de iarnă”, ce încheiau „luna cadourilor”. Zile aparte erau și pentru elevi, căci după serbarea de sfârșit venea așteptata vacanță de iarnă.

În 1966, în Bihor au primit vacanță 130.000 de școlari și liceeni. Pentru cei mici, asta însemna, cum nota ziarul Crișana, aventuri cu săniuța, sărbătoarea Pomului de iarnă și prilej de „întâlniri neașteptate cu Moș Gerilă”, un Moș Crăciun al acelor ani, îmbrăcat similar și care le aducea daruri copiilor cuminți. În schimb, cei mari preferau odihna activă, însemnând excursii și activități organizate în clubul tineretului și în cele școlare, de obicei vizionări de filme ori seri literare.

Pionierii erau angrenați în carnavalul „Fulgii de zăpadă”, într-un concurs de săniuțe și unul de înot în bazinul acoperit, dotat cu Cupa iernii. Copiii aveau ca opțiuni de vacanță și participarea la spectacole ale Teatrului de păpuși și serate de basme. Cu toții erau invitați și în Orășelul Copiilor din Parcul Bălcescu ori la spectacolul de Ziua Republicii, pe 30 decembrie, dat de grupuri vocale, dansatori și instrumentiști elevi.

2022. Vacanță cu de toate

Elevii de acum au, de asemenea, parte de o vacanță cu prilejul sărbătorilor de final de an, iar activitățile de vacanță sunt legate de Crăciun și Revelion. În plus, în funcție de vârstă, copiii și tinerii pot opta pentru ocupații individuale sau de grup.

Mersul la colindat este obișnuit mai ales în sate, iar întâlnirile festive - în oraș. Excursiile și drumețiile, de obicei în stațiunile montane, sunt preferate și azi, mai cu seamă că acolo copiii pot vedea zăpadă, se pot da cu sania ori pot schia.

City break-urile, atât în țară, cât și în străinătate, sunt o altă variantă tot mai apreciată, iar o vizită în Târgul de Crăciun din Piața Unirii devine și prilej pentru patinat. Concertele și spectacolele de Crăciun sunt și ele o variantă pentru elevi, chiar dacă au loc deja de dinaintea vacanței.

Mult mai la îndemână este vizionarea filmelor de Crăciun, din care copiii le pot alege pe cele preferate. Totodată, unele asociații și instituții organizează activități creative, de realizare a decorațiilor hand-made, de împachetare a cadourilor și concursuri de desen pentru elevi, existând și posibilitatea practicării voluntariatului în centre de asistență și târgurile de sărbători.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON