URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Septembrie 2023, 17:07

Oradea ieri, Oradea azi: Strada George Enescu a apărut prin întubarea Pârâului Paris

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1913. Cu apa în subteran

La începutul secolului XX, Oradea era traversată de mai multe pâraie. Unul este Paris, izvorât din Săldăbagiu și care azi intră în urbe pe lângă strada Gheorghe Doja, pe dealuri. Cursul de atunci, după ce subtraversa calea ferată, cotea spre vest, către Olosig, traversând curțile dintre străzile Nicolae Jiga și Dunării de azi, apoi în spatele unor case de pe strada Ciorogariu, ca să se verse în Crișul Repede aproape de strada Hașdeu.

Istoricul Mircea Pașca arată că pârâul a fost întubat în anii 1912-1913 (foto) de firma lui Izsó Rozenberg pe un traseu scurtat. Astfel, de la calea ferată, canalul a fost îngropat prin spatele caselor cu numere pare de pe strada Doja, continuând pe sub bulevardul Magheru, pentru a se vărsa în Criș lângă vechiul pod Báross, azi Dacia.

O primă urmare a fost crearea unei noi străzi, paralele cu Doja, azi partea nordică a străzii George Enescu. Zece ani mai târziu, traseul vechi al pârâului a început să fie acoperit și prin cartierul Olosig, rezultând alte străzi noi, care urmează parțial traseul fostului pârâu: Brașovului, Praporgescu, Bicazului, Nicolae Iorga. Pe toate acestea s-au construit, în anii ulteriori, case moderniste și neoromânești.

2023. Diversitate arhitecturală

Strada George Enescu este tăiată în două de bulevardul Magheru, segmentul sudic apărând pe harta Oradiei din 1890 cu numele Korona utca.

Partea nordică, arată Pașca, a fost mobilată cu clădiri atât înainte, cât și după Primul Război Mondial, chiar și mai târziu, precum blocul cu trei etaje de la numărul 53, ridicat în perioada socialistă.

Cele mai vechi construcții se află la numerele pare de la 30 la 38, având parter sau parter și etaj și purtând încă amprenta stilului 1900. Cu o excepție, fațadele acestor clădiri au fost renovate după anul 2012, inclusiv a celei de pe colțul cu bulevardul, un imobil în V, cu etaj, care găzduia vechea farmacie Madonna, azi o brutărie.

Una dintre cele mai elegante case de pe stradă se află la numărul 34 (foto), ferestrele mari având în jurul lor decorații reliefate geometrice, streașina podului lucrată în lemn și poartă metalică cu elemente geometrice.

În continuarea aceleiași laturi și pe latura opusă a străzii sunt clădiri interbelice cu unul sau două niveluri, unde azi sunt locuințe și birouri. Lângă calea ferată, strada se termină cu o clădire cu apartamente construită de Sztarill Ferenc în 1927-1928, care i-a fost și proprietar.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON