1972. Casa de Cultură, la semicentenar
La finalul anilor 1960, profitând de relaxarea ideologică a comunismului, s-au înfiinţat noi instituţii, precum Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea. În 1968, au început, din fondurile sindicatelor, lucrările din Parcul 1 Decembrie, după un proiect coordonat de arh. Ioan Regman, ce a cuprins sala de spectacole cu 800 de locuri, club, săli pentru diverse cercuri, bibliotecă, cabine pentru actori.
Inaugurarea s-a petrecut pe 29 decembrie 1972 cu "Sărbătoare-n casă nouă", un spectacol muzical-coregrafic realizat pe versurile lui Alexandru Andriţoiu. Între invitaţi s-au numărat orchestra Filarmonicii, corul sindicatelor CFR-PTTR, formaţia "Nuntaşii Bihorului" şi solişti precum Florica Ungur şi Florica Bradu.
Primul director a fost Constantin Mălinaş, iar Casa a devenit centru metodic pentru sindicatele întreprinderilor, precum şi spaţiu de evenimente culturale, ştiinţifice (conferinţe de astronomie, de pildă) şi, conform rigorilor vremii, politico-ideologice. În primul an, biblioteca a ajuns la un fond de 20.000 de volume, cu 600 de cititori, iar în instituţie activau şi cercuri de balet pentru copii, judo, culturism, de rebus, şah, croitorie şi de cineamatori.
2023. Spectacole regulate
Casa de Cultură a Sindicatelor şi-a păstrat sfera de activităţi de-a lungul ultimelor cinci decenii, devenind un reper pentru orădeni. Instituţia este membru fondator al Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România, ce grupează circa 50 de astfel de entităţi din ţară.
Ea funcţionează în regim de autofinanţare, organizând şi găzduind spectacole şi concerte, expoziţii şi activităţi pentru diverse gusturi şi categorii de public. Printre ele sunt spectacolele de teatru, multe dintre ele parte a unor turnee naţionale, spectacolele one-man show şi de stand-up, dar şi festivaluri precum "Asta-i datina străveche" (un festival naţional de colinde şi costume tradiţionale) şi Nymphaea Dance Festival.
Sunt organizate şi concerte de diferite genuri, luna decembrie fiind, de obicei, consacrată spectacolelor de colinde, melodii populare, dar şi de balet, sub titlul "Regal Vienez". Casa a găzduit în mai multe rânduri târguri ale locurilor de muncă şi are în oferta permanentă cursuri de calificare profesională pentru contabili, electricieni, salvamari, maeştri de sunet ş.a., cu desfăşurare între una şi cinci luni. Totodată, aici sunt organizate expoziţii, unele cu vânzare, aniversări şi evenimente caritabile.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.