URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
04 Martie 2023, 10:40

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea uneia dintre cele mai frumoase clădiri din oraș (FOTO)

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea uneia dintre cele mai frumoase clădiri din oraș (FOTO) sursa foto: PMO
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1911. Cap de perspectivă

Aflată azi la intersecţia străzilor Libertăţii şi Aurel Lazăr, cu adresa pe strada Aurel Lazăr nr. 19-21, clădirea cunoscută drept casa Markovits-Mathéser atrage atenţia prin dimensiuni, volumetrie şi faţada acoperită în mare parte cu cărămidă aparentă.

Ridicată în anul 1911, clădirea a fost proiectată de arhitectul Frigyes Spiegel la comanda lui Markovits Sándor şi Mathéser Sámuel. Imobilul a găzduit de la început spaţii comerciale şi locuinţe la parter şi câte trei apartamente pe fiecare dintre cele trei etaje.

Accesul se face pe o poartă din fier dinspre strada Aurel Lazăr, în mijlocul scării existând un lift.

Stilul clădirii este secession, remarcându-se ornamentele din piatră şi faţada placată cu piatră la parter, feroneria, precum şi decorul din lemn sculptat aflat deasupra intrării în clădire.

Jocul volumetric este dat de prezenţa bovindourilor, câte trei pe faţadele lungi şi două pe faţada scurtă. Între unele dintre acestea se află balcoane.

Pe latura dinspre strada A. Lazăr se află două balcoane, iar pe latura dinspre strada Libertăţii se găsesc trei. Acoperişul tip şarpantă are învelitoare din ţiglă şi tablă zincată şi frontoane către laturile stradale.

Oradea, casă Strada Aurel Lazăr

2023. Renovare după decenii

În anul 2022 Casa Markovits-Mathéser a fost clasată drept monument istoric. Funcţiile sale sunt aceleaşi ca acum mai bine de o sută de ani, la parter funcţionând unităţi de alimentaţie publică cu terasă şi câteva spaţii comerciale.

Vadul comercial este dat de proximitatea străzii pietonale Aurel Lazăr, rută care continuă cu Parcul Libertăţii şi Podul Intelectualilor.

Clădirea s-a păstrat în stare bună în timp, avantajată de faţadele placate cu piatră şi cărămidă aparentă, bine conservate. Inclusiv părţile tencuite s-au menţinut, deasupra unui spaţiu comercial fiind şi azi vizibilă reclama croitoriei lui Bobiţan Mihai, autorizată în anul 1951.

În 2022, Primăria a licitat lucrările de restaurare a faţadelor, care au început în ianuarie 2023. Acestea cuprind înlăturarea tencuielilor şi plăcilor decorative degradate şi înlocuirea lor, curăţarea pietrei decorative şi a cărămizii aparente, reconstituirea decoraţiilor degradate după modelul celor vechi, tratarea anticorozivă a elementelor metalice şi înlăturarea elementelor parazitare precum cabluri şi suporturi.

Proiectul prevede şi înlocuirea elementelor structurale din lemn degradate ale acoperişului şi schimbarea tâmplăriilor, cu altele noi din lemn, copiate după modelul istoric.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Petre93
De ce ?
Postat 05 Martie 2023, 11:26 de Sandu2100
Hop si propaganda
:::)))
Postat 04 Martie 2023, 20:47 de Sandu2100
Noroc ca erau alti conducatori atunci
Pe vremea cand se construia frumos cu gust. Noroc ca nu era sprancenatul pe vremea aia ca Oradea ar fi aratat cum sunt blocurile de garsoniere de pe str Podului, ieftin si eficient.
Postat 04 Martie 2023, 19:21 de adi13
În sfârșit!
Văd o clădire din belle epoque-ul oradean mai putin reusita, ba chiar usor sinistra. Până acum am vazut cladiri superbe din acea epoca.
Postat 04 Martie 2023, 13:12 de marginan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON