URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Iulie 2021, 13:01

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea lui George Bota, unul dintre cei mai cunoscuţi profesori ai oraşului din perioada interbelică

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1925. Inspector şcolar şef

Unul dintre cei mai cunoscuţi profesori ai Oradiei interbelice a fost George Bota. Născut în anul 1889, în localitatea Araci, acum în judeţul Covasna, a urmat studiile liceale şi universitare în Bucureşti, luându-şi licenţa în filosofie şi drept în 1913. A luptat pe frontul Primului Război Mondial, fiind ulterior premiat cu mai multe decoraţii: Avântul Ţării, Coroana României în grad de ofiţer, Panglica de virtute militară cu spade şi Crucea Comemorativă cu bareta Mărăşti-Târgu Ocna. Intrând în educaţie, a lucrat ca profesor în Şcoala Normală din Sfântu Gheorghe, iar în 1921 s-a mutat în Oradea, unde a devenit profesor titular al Şcolii Normale de Băieţi "Iosif Vulcan".

În câţiva ani, Bota a organizat deplasări şi şezători cu elevii prin satele bihorene, unde învăţau despre tradiţiile locurilor, despre jocuri şi cântece populare. Începând din 1925, Bota a fost inspector-şef al Regiunii Şcolare Oradea-Mare, iar apoi director al Şcolii "Iosif Vulcan". Activa şi în Asociaţia Cele Trei Crişuri, ţinând cursuri de literatură, educaţie, filosofie, economie şi politică. În 1928 a fost membru fondator al Ateneului Român Oradea. A murit în 1950, fiind înmormântat în cimitirul din Beiuş.

2021. Bun de citit

Despre George Bota s-a scris puţin, motiv pentru care este puţin cunoscut publicului larg acum. În 1936, Aurel Tripon îi dedica o scurtă biografie în Monografia Almanah a Crişanei, iar mai târziu scriitorul Ion Bradu îi omagia aptitudinile didactice în cartea Dascăli din Bihor. Bradu descria atmosfera şezătorilor pe care le organiza cu elevii, apreciind că rareori a întâlnit "oratori atât de minunaţi cum a fost George Bota în domeniile de pregătire profesională şi cultură generală.

Întotdeauna vorbea liber, cu fraze şi imagini alese, inedit şi interesant". Ca publicist, George Bota a semnat mai multe articole şi cărţi. A publicat materiale de beletristică - poezii, epigrame, epitafe, teatru, psihologie şi pedagogie, străjerie, inclusiv articole moralistice şi despre actualităţile vremii, colaborând cu revistele Astra Bihariei, Beiuşul, Cele Trei Crişuri, Familia, Foaia Şcolară, Vulturul şi ziarul orădean Gazeta de Vest.

Biblioteca Judeţeană Bihor păstrează câteva dintre cărţile sale, precum "Puncte de vedere: filozofie - psichologie - pedagogie" şi "Religie şi caracter: studiu psicho-pedagogic", precum şi două partituri pentru care a semnat versurile. În prezent, o străduţă din cartierul orădean Eminescu îi poartă numele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON