URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 04 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Iulie 2022, 20:20

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea grădinii zoologice din „buricul târgului” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1961. O nouă destinaţie de agrement

Grădina Zoologică orădeană a fost întotdeauna o atracţie. Puţin după încheierea anului şcolar, în iulie 1961, aceasta şi-a deschis în premieră porţile, pe o suprafaţă de 3,2 hectare, lângă Parcul Bălcescu.

Ziarele arătau că încă din primele ore s-a înregistrat un mare aflux de public, mai ales copiii fiind curioşi să vadă, pentru prima dată pe viu, diferite specii de animale şi păsări.

Parcul a fost amenajat prin contribuţia fabricilor din oraş, care au venit cu materiale şi forţă de muncă, în lucrări fiind angrenaţi şi membri ai Uniunii Tineretului Muncitoresc.

Spaţiul ambiental a fost amenajat prin plantarea a 14.000 de puieţi ornamentali şi forestieri. Între atracţiile vremii se numărau acvile, fazani aurii şi argintii, urşi bruni carpatini, mistreţi, cerbi, căprioare, jderi, lupi.

Pe lacul amenajat se găseau diferite alte specii, de la raţe şi gâşte sălbatice la pelicani, lebede, cormorani şi stârci cenuşii. În total, Grădina avea circa 350 de animale şi păsări, din 75 de specii.

Parcul a fost amenajat cu circuit de vizitare, mulţi copii, după cum se arăta într-un reportaj, cerând "încă o tură" după ce ajungeau iar la poartă.

2022. O varietate de specii

După mai bine de 60 de ani, parcul zoo funcţionează pe acelaşi amplasament, dar cu specii diversificate şi ocupanţi mai mulţi.

Investiţiile însă au fost puţine, aşa că aspectul general a rămas în mare parte acelaşi. Din cauza degradării condiţiilor, în anul 2007 grădina şi-a pierdut autorizaţia de mediu. În decembrie 2010, au început lucrările de renovare, iar toate animalele au fost vândute.

Cu acel prilej, grădina a fost extinsă, Primăria alocând 37.000 mp de teren în vecinătate. Redeschisă pe 1 iunie 2013, Zoo se întinde pe 7 hectare, cu 120 de specii de animale. În prezent, elementul vegetal este format din peste 40 de specii de arbori, din care o cincime sunt seculari.

Numărul animalelor şi păsărilor a crescut la 650, din peste 140 de specii, aflate în ţarcuri deschise, organizate pe zone, sau în acvarii, pentru păsări existând dotări specifice menite să le creeze ambientul obişnuit.

În ultimii ani, s-a vehiculat de mai multe ori ideea mutării grădinii în afara Oradiei, fiind identificat un posibil amplasament în pădurea din comuna Sânmartin. Deocamdată, însă, nu există un plan concret.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Prezent si viitor
Proiectul de amenajare și modernizare a Grădinii Zoologice Oradea a fost aprobat pentru finanțare în 2008 si finalizat in 2013. Pentru modernizarea, extinderea și amenajarea Grădinii Zoologice s-au investit 4,5 milioane euro (inclusiv TVA), sumă din care 75% a fost asigurată de Ministerul Mediului, iar 25% a fost suportată de oradeni (si nu de primăria Oradea, cum gresit se spune!). Aprilie 2021: primarul Oradiei, Florin Birta, a anunţat că Grădina Zoologică din Oradea va fi relocată în pădurea din Băile Felix, în zona dinspre satul Cordău. În loc va ,,rasari” o zona verde care va face parte din hub-ul sportiv care va include un nou stadion de fotbal cu 16.000 de locuri. "În urma unui parteneriat între primăria Oradea, consiliul judeţean Bihor, primăria Sânmartin şi Romsilva, Grădina Zoologică din Oradea va fi mutată în pădurea Băile Felix, în zona dinspre satul Cordău. Atunci când vom rezolva şi această problmă cu mutarea Zoo, toată zona respectivă va fi eliberată pentru a construi un hub sportiv, plus un parc", a spus Florin Birta, într-o conferinţă de presă susţinută alături de preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan. Conform preşedintelui CJ, Ilie Bolojan, în acest fel Grădina Zoologică va fi întinsă pe o suprafaţă de "2-3 ori mai mare" decât în prezent. Acum, Zoo din Oradea are 7 hectare, în pădurea din Băile Felix îi vor fi alocate 15-20 de hectare. "Mutarea nu se va face peste noapte. Într-o primă etapă trebuie ca primăria Oradea să preia terenul care astăzi este la Romsilva. Apoi, va trebui proiectat noul amplasament al Zoo, pe 15-20 de hectare, va fi o pădure cu o grădină zoologică, cum este, spre exemplu, cea de la Nyíregyháza (Ungaria)". Concluzia: daca Oradea/Bihor ies liberalii in 2024 se darama in mod sigur(traiti, dom' Kopany!), incerta e doar data. https://www.ebihoreanul.ro/stiri/gradina-zoologica-din-oradea-se-muta-in-padurea-din-baile-felix-163339.html
Postat 11 Iulie 2022, 11:49 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON