URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 August 2024, 19:30

Oradea ieri, Oradea azi: Povestea Casei Lévay de pe malul Crișului (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1894: Apartamente cu panoramă

Aflată în Piața Ferdinand, pe malul Crișului, cu vedere generoasă către Piața Unirii, Casa Lévay este una din primele clădiri construite în proximitatea podului în perioada de dezvoltare a orașului din jurul anului 1900. Autorizat în 1892, imobilul a fost ridicat în locul unor case cu etaj, dintre care una, aflată în Piața Ferdinand nr. 1, există parțial și azi.

Noua clădire a fost ridicată în doi ani, fiind prevăzută inițial cu un singur etaj, dar, prin modificarea proiectului realizat de Hanzlián János, are parter, două etaje și mansardă.

În acea vreme, arhitectul Rimanóczy Kálmán propunea continuarea promenadei din actualul Parc Libertății până la podul central, însă administrația locală a fost de acord cu o retragere de doar câțiva metri față de malul Crișului.

Casa Lévay a fost construită în stil eclectic, fațada este decorată cu cărămidă aparentă, iar cele două colțuri către râu sunt prevăzute cu bovindouri acoperite cu câte un coif. Ferestrele cu edicule sunt amplasate simetric, la parter se aflau spații comerciale, și au fost prevăzute două intrări: una dinspre Criș, iar cealaltă dinspre curte, fiecare cu câte o scară de acces către apartamentele de la etaje.

2024. Restaurare necesară

Numită după primul proprietar, Lévay Zsigmond, clădirea și-a menținut funcțiunile de-a lungul timpului. La parter funcționează și în prezent câteva spații comerciale, printre care un magazin de textile și altul de echipamente sportive. La etaje se află apartamente, iar curtea asigură traversarea pietonală dinspre capătul străzii Libertății până în Piața Ferdinand.

Promenada din fața clădirii a fost finalizată odată cu aceasta, având inițial 3 metri lățime, ulterior fiind lărgită la 4 metri printr-o consolă din beton spre Criș, iar apoi desființată. Imobilul a trecut prin mai multe renovări, cea mai recentă în 1996-1997, când începuse o campanie pentru renovarea mai multor clădiri din centrul Oradiei. De atunci, fațadele s-au degradat și este necesară o nouă restaurare.

Demersurile au început în 2019, fiind emisă și o autorizație de construire, reînnoită în 2022, dar șantierul a pornit abia în iulie 2024, cu renovarea fațadelor dinspre curte. Scara de acces dinspre malul Crișului este susținută de o structură din fier, fiind necesară consolidarea sa. Vor fi restaurate fațadele clădirii, va fi schimbat acoperișul și vor fi reparate elementele de tâmplărie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
cacaconda@
In orice caz, tac-tu nu poate sa fie mandru de tine, in afara faptului ca sunteti "pe-o minte", minte de ingheata apele! Ce s-a intamplat cu acele proprietati dupa alungarea ungurilor cotropitori ? Dupa cum vezi, reparatii, intretineri si despagubiri.
Postat 19 August 2024, 18:07 de Riviera
Unuia de mai jos!!
Stau si mi-l imaginez pe tac-tu cum se uita la tine ca la o minune, mandru nevoie-mare de ce fecior dastept a zamislit!! Cred ca la tine se poate uita da' la soare, BA!!! Dar daca esti atat da dastept (si nu ma indoiesc deloc...) ia spune-i tu lu' mandea ce s-a intamplat, dupa aceea, cu acele proprietati??! AUD??!!
Postat 19 August 2024, 17:52 de AnaConda
@cacaconda
Acele cladiri au fost construite de evrei cu bani, evrei mai mult sau mai putin maghiarizati. Ulterior, ungurii fascisti, hortisti i-au trimis la gazare, furandu-le si proprietatile.
Postat 19 August 2024, 17:29 de Riviera
Minuni
Ce minuni au construit romanii majoritari la acea vreme, in Nagyvarad!! Cu ele ne mandrim!! Noroc cu ce s-a facut atunci ca altfel eram un fel de Focsani vestic.
Postat 19 August 2024, 09:00 de AnaConda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5032 RON
  • 1 EUR = 4.974 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON