URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 24 AUGUST 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Marea problemă a politicienilor noștri nu este că mai toți sunt niște prostalăi, cu școli precare și cu creiere sumar mobilate. Problema principală este că, după ce că sunt așa cum sunt, mai și claxonează.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
De când locuiesc într-o suburbie a orașului am ocazia să urmăresc involuția de la entuziasm la delăsare în modul în care majoritatea orădenilor mutați la periferie își îngrijesc noile proprietăți. În primii 2 - 3 ani își fac curți arătoase, cu „amenajări peisagistice”, unii chiar și cu flori, iar apoi le lasă în paragină, de le năpădesc buruienile. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Dacă săptămâna trecută am prezentat modul în care se restituie sau se predă permisul conform acestor norme, săptămâna aceasta vom vedea la ce trebuie să fim atenți când suntem opriți pentru testare. Deoarece noile norme prevăd că se vor întocmi procese-verbale distincte de cele de sancționare prin care persoana oprită trebuie să furnizeze anumite date și trebuie să își exprime consimțământul pentru efectuarea unor proceduri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Iulie 2024, 15:02

Oradea ieri, Oradea azi: Potențialul geotermal al orașului, urmărit încă din anii interbelici

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1937. S-a găsit apă termală

Apa geotermală este cunoscută în preajma Oradiei de sute de ani, fiind folosită de generații pentru tratarea unor afecțiuni diverse, impulsionând și potențialul turistic al zonei. În anii 1930, ea avea notorietate în stațiunile de lângă oraș, Băile Episcopești (1 Mai) și Felix, iar abundența resursei a pus pe gânduri autoritățile. Geologul Ion Popescu-Voitești afirma că inclusiv sub oraș ar putea exista rezerve de apă termală, așa că Tiberiu Moșoiu, primarul Oradiei în 1933-1935, a inițiat începerea unor cercetări.

Forajul a fost amplasat în Parcul Alba Iulia (Brătianu de azi), fiind început în 1934 de firma Rumpel din București. El s-a făcut pentru început până la 750 m adâncime, fără rezultate.

Lucrările au continuat sub autoritatea Uzinei de apă, dar cu întreruperi, din lipsa finanțării. În 1937, analizele de laborator arătau că apa găsită prin continuarea forării era „mai mult o apă minerală”, cu temperatura de 35 de grade și „se crede că va ajunge la 40 de grade”, nota ziarul Universul. Dezamăgite de rezultat, autoritățile au oprit forajul, în 1939 existând o dorință de reluare a sa, cu perspectiva chiar a transformării zonei parcului și a ștrandului în „stațiune termală”.

2024. Recreere și încălzire

Cercetarea, exploatarea și folosirea apei termale din Oradea s-au intensificat începând din anii 1965. Până în 1982, pe teritoriul orașului au fost deschise 12 foraje, fiind descoperită apă termală bună pentru folosit în diverse scopuri.

În 1974, Consiliul Popular Județean aproba un program pentru cercetarea și valorificarea apei termale, iar în anii următori au fost deschise mai multe teme specifice în cadrul Institutului orădean de Învățământ Superior. În 1977, apa termală era deja folosită în bazinul Hotelului Dacia, în ștrandul orașului, la prepararea apei calde menajere în Cartierul Nufărul și pentru încălzirea serelor de pe Șoseaua Borșului. Vechiul foraj din Parcul Brătianu (numit atunci Muncitorilor) a fost repus în funcțiune și a încălzit mai multe clădiri din jur.

Astăzi, folosirea apei termale continuă. În noiembrie 2023 a fost dată în funcțiune stația geotermală de pe strada Făgărașului, care încălzește noua sală polivalentă și 1.600 de locuințe din zonele Blajovici și Ceyrat. Tot în 2023 a fost realizat forajul de pe strada Meiului, care a prospectat apa termală până la 2,8 km adâncime, urmând ca resursa să fie folosită la prepararea apei calde în cartierul Nufărul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
SandaXXL ...
Astăzi e luni, mijloc de sezon ... și intrăm tare în drogații care bat câmpii în timpul serviciului de bugetari ai municipalității.
Postat 15 Iulie 2024, 10:13 de KP
KP
Vorbeai de gaze care nu e " geotermale " in capul tău gazul sos tartar ::::))) Numa prostii va învață la scoala MOKBA, ai exemplu Iliescu
Postat 14 Iulie 2024, 21:59 de Sandu2100
De geotermal vorbeam, Sando ...
... că în loc să se utilizeze cu CET "hub" de termal, gaze și alternative, Nolojan al tău s-a dedicat doar gazului și motoarelor Boeing de avion.
Postat 14 Iulie 2024, 19:33 de KP
KP
Din 1937 se urmărește potențialul de geotermal, tu vorbești despre gaze ::::))))
Postat 14 Iulie 2024, 17:03 de Sandu2100
Din 1937 se urmărește potențialul ...
... dar nu-i suficient de relevant pentru edilii noștri, pentru că-i resursă locală ... nu purtătoare de bani europeni și contribuții proprii ușor de devalizat, pentru gaze amestecate (românești, azerbaidjene, rusești, etc, etc), așa cum cere UE ca accize din care să trăiască tot neamul lor de "neterminați" socio-liberalo-democrați.
Postat 14 Iulie 2024, 15:32 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4668 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON