URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
30 Septembrie 2018, 14:00

Oradea ieri, Oradea azi: Podul Intelectualilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1910. Plăteşti şi treci

Podul Intelectualilor este cel mai cunoscut pod pietonal din Oradea. El leagă malurile Crişului în zona centrală, facilitând trecerea între zona Facultăţii de Medicină şi cea a Parcului Libertăţii.

Povestea trecerii peste Criş din această zonă are mai multe etape. Prima o putem considera "etapa lemnului", adică cea a podului din scânduri, construit aproximativ în anul 1850, când purta denumirea Podul Paralelor. În fiecare capăt exista o căsuţă cu o puşculiţă, unde cei care doreau să traverseze podul plăteau "o para" (un garaş). Spre deosebire de celelalte poduri de lemn din oraş, acesta a rezistat mult mai mult, circa 60 de ani, fiind înlocuit în anul 1910 cu o pasarelă metalică.

Proiectul podului a fost realizat după planurile Fabricii de Poduri Reşiţa şi a Căilor Ferate Austro-Ungare. Simplu, dar elegant, podul a devenit o emblemă a urbei, editurile prezentându-l în cărţi poştale. În timp, taxa de trecere a dispărut, la fel şi căsuţele din capete. În perioada interbelică s-a numit Podul Traian, fiind traversat în special de elita oraşului, de scriitorii şi profesorii de la liceul Gojdu, dar şi de cei care mergeau în Parcul Eminescu (Libertăţii de azi), la promenadă.

2018. Podul Intelectualilor

Podul din fier a fost, precum vechiul pod Decebal, "victima" viiturilor din anii ’70-’80. Nu se cunoaşte dacă în planurile de sistematizare ale vremii existase vreo intenţie de înlocuire a sa, însă schimbarea a devenit necesară după 1970.

Pasarela a fost demolată în anul 1974, ea fiind "vedetă" pentru ultima oară într-un episod al serialului "Pistruiatul".

Dezafectarea podului a fost necesară în urma surpării pilonului dinspre malul stâng al Crişului, astfel că nu mai prezenta siguranţă. Expertiza a arătat că nu se preta consolidarea structurii, ci dezafectarea. În paralel, în 1973-1974, în aval, imediat lângă cel existent, a fost construit noul pod, cu un singur pilon de susţinere.

Podul este unul suspendat, care a preluat balustradele vechii structuri. Şi de atunci încoace, el a fost traversat de intelectualii timpului ce lucrau în zonă, căpătându-şi actualul nume. În prezent, aici pot fi văzute două plăci comemorative. Una a fost montată la scurt timp după închiderea lucrărilor şi arată că lucrarea a fost executată de Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Oradea. Cealaltă a fost montată cu ocazia centenarului vechiului pod, arătând că a fost inaugurat pe 30 decembrie 1910.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
o ho hoo
Pana la doctorei sa vorbim de "absoviatorii" acestor multe universitati din satele bihorene. Stiu unun care se lauda ca el inafara de ziua de inscriere si zilele de examen nu a fost la celebra universitate de la Marghita, si atunci ghidul trebuia sa-l conduca sa poata ajunge la ea. Acum parintii zbiara in strada ca satul nu-I asigura loc de munca dupa pregatire. O porcareala tot sistemul de invatamant din Romania. Cati ministrii au trecut pa la conducerea ministerului in ultimii28 de ani? Pana la jenunche si pambica cati viteji s-au luptat pentru insaurarea prostoiei la nivel national? Cati apartin actualei formule de guvernamentalepsd-alde-udmr? dar ce sa ne miram cand limba romana a ajuns a fi predate in ungureste?
Postat 30 Septembrie 2018, 16:16 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON