URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Iunie 2023, 16:45

Oradea ieri, Oradea azi: Piața București

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1962. Cum a apărut Piaţa Bucureşti

Odată cu industrializarea intensivă de la începutul anilor 1960, pe terenuri virane sau cu puţine construcţii din Oradea au apărut cvartale de blocuri, concepute ca nişte micro-raioane. Unul dintre primele astfel de ansambluri a fost ridicat peste drum de gara centrală, în Piaţa Bucureşti.

Terenul fără construcţii, aflat în prelungirea grădinilor din spatele ansamblului Şirul Canonicilor, era mărginit de un zid de cărămidă până la strada principală. În faţa gării se afla bucla de întoarcere a tramvaiului 1, ce venea dinspre centru, precum şi capătul tramvaiului 11, care mergea către Episcopia. Ansamblul de locuinţe a cuprins 8 blocuri cu 4 etaje şi unul cu 8 etaje, primele clădiri fiind finalizate în 1961-1962.

Blocurile au fost prevăzute cu spaţii comerciale la parter: magazine de articole electrocasnice şi de uz casnic, o alimentară, o brutărie. În blocul turn s-a deschis bufetul Expres, iar spre strada Săvineştilor a fost amenajat un dispensar stomatologic. În 1975, ansamblul a fost completat cu cinci scări de bloc din prefabricate, iar ulterior pe strada Berzei au fost ridicate cantina şi apartamente pentru Trustul local de Construcţii. În total, în Piaţa Bucureşti au fost construite circa 560 de apartamente.

Piaţa Bucureşti Oradea

2023. Spre un hub de transport

Astăzi, pe platoul din faţa Pieţei Bucureşti, străbătut de Calea Republicii, se întâlnesc mai multe trasee de tramvai şi autobuz. Un pasaj pietonal subteran, construit în 1973, face legătura între staţiile de transport public şi peroanele gării, el fiind prelungit în 2010 până în dreptul străzii Ecaterina Teodoroiu, aflat dincolo de calea ferată.

Infrastructura de tramvai din faţa gării a fost modernizată în 2005, iar şoseaua şi parcarea au fost reabilitate în 2011. Gara a trecut printr-o reabilitare în anii 2005-2006, dar blocurile de locuinţe nu au suferit modificări. În schimb, a fost amenajată curtea lor interioară, cu locuri de parcare, spaţii verzi şi un loc de joacă, iar magazinele s-au modernizat.

În 2020, Primăria a lansat ideea transformării Pieţei într-un hub de transport, adică un spaţiu public în care să se poată face lesne transbordarea între diferite mijloace de transport public şi particular. Pentru asta, traficul auto ar urma să fie coborât într-un pasaj subteran, iar la suprafaţă ar rămâne circulaţia pietonală şi transportul public. Proiectarea este în curs, urmând ca lucrarea să fie efectuată din fonduri europene.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
typo
"adultii"
Postat 11 Iunie 2023, 19:41 de Timi
Erau noi si aratau bine candva
Blocurile construite pe vremea lui Ceausescu erau noi si aratau ok atunci. Copiii, tinerii si adulti care le-au prins in forma buna cred ca isi mai aduc aminte. Inca aratau bine si o buna perioada dupa 1989. Din pacate in prezent multe arata deprimant. Cele care au fost reabilitate termic arata iar ok, dar sunt putine in comparatie cu restul care necesita reparatii.
Postat 11 Iunie 2023, 18:56 de Timi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON