URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Mai 2024, 16:50

Oradea ieri, Oradea azi: Peța, de la canal inundabil la pârâu puțin pus în valoare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1933. Mirosuri și insecte

În perioada interbelică, pârâul Peța avea un curs complex. În satul Seleuș, azi cartierul Nufărul, cursul apei termale nu era canalizat, având mai multe brațe și formând insulițe. De acolo, cursul vechi mergea prin Velența spre șanțul Cetății, dar după 1900 a fost deviat pe la sud de centru. Un braț mergea pe lângă strada Oneștilor de azi, din anii 1920 având și rolul preluării apelor din Ioșia.

Totuși, în primăvara lui 1933, locuitorii din zonă transmiteau Gazetei de Vest că apele Peței le aduceau gunoaiele adunate pe curs din sudul orașului. Totodată, „cetățenii cari locuiesc în acest cartier toată vara nu-și pot ține geamurile deschise din cauza mirosului greu și a țânțarilor”, arăta ziarul, cu precizarea că exista un real pericol al răspândirii malariei și a altor boli transmise de aceste insecte.

În același timp, dată fiind proximitatea abatorului orașului de cursul Peței, insectele și poluarea apei aveau șanse să afecteze mărfurile din carne. De altfel, apele Peței s-au revărsat în oraș de mai multe ori, cartierul Ioșia fiind inundat în 1932 și 1940, iar Velența în 1939, umplând drumurile cu apă și distrugând case.

2024. Amenajat, dar poluat

Cursul pârâului Peța traversează acum orașul doar în partea sudică, dinspre cartierul Nufărul, pe lângă Universitate, până la ieșirea spre Sântandrei.

În 2000-2001, a fost canalizat cu plăci din beton și îndiguit pe o mare parte. Mai târziu, pe malurile sale au început să fie amenajate piste pentru biciclete, spații de recreere, drumuri și o linie de tramvai. Totuși pârâul în sine nu a primit nicio altă amenajare, pentru punerea în valoare.

O dată la câțiva ani, cursul este curățat de vegetație, dar mirosurile și resturile aruncate în apă încă sunt observabile. În ultimii ani, au existat și situații de poluare a apei.

În vara lui 2012, pârâul a fost poluat cu combustibili în zona podului de pe strada Ronald Reagan, unde se efectuau lucrări. În aceeași perioadă, ape reziduale din cartierul Dorobanților au fost deversate în pârâu ca urmare a înfundării gurii de scurgere de lângă podul din Cantemir.

O altă poluare, în primăvara lui 2019, a scos la iveală sute de pești morți, sursa toxică venind dinspre canalul Adona. În aprilie 2024, au avut loc alte două episoade similare, din cauza deversărilor din canalizarea pluvială, iar cantități mari de pești morți au fost extrase din apă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
90% dintre primate cred cu tărie că fondurile sunt gratis
Nimic nu este gratis!!!
Postat 28 Mai 2024, 00:08 de Maikeltroll
Mo Pirando
Am ceva CHIUTĂRNE, nu te interesează, e din cupru zincat :::::)))))
Postat 27 Mai 2024, 21:54 de Sandu2100
ce bine poate sa ne fie!
Pe masura ce trec anii i-mi dau seama ce bine este in Romania mai precis in Bihor la noi. Numai puscam din degete si hop banii cad din cer. Scuzati de la Europa. Ce furmidabila este Europa asta!!!!!!! Da ea chiar pe gratis, pentru ochii frumosi ai bihorencelor???????? Sau noi sintem complet..... naivi?
Postat 27 Mai 2024, 20:37 de Piranda
Avura dreptate ecologistii, trebuie sa aiba sustinere si voce in oras
Si cu privire la parcul Linistii pe care au reusit sa il apere (mana acum, ca ABA face promenada sub podul Ladislau), si cu privire la Peta, care din pacare e un curs de apa indiguit ca un canal (daca trebuie dig sa fie, dar mai departe de albia minora, si sa se faca parc inundabil in albia majora a paraului, ca sa fie si un ecosistem natural, cu biodiversitate, cu meandre si insule), dar care acumare linie de tramvai pe dig, si posibil si cu privire la Calea Armatei/str Universitatii pe 4 benzi, unde i-am criticat si initial am sustinut largirea… timpul va arata.
Postat 27 Mai 2024, 00:57 de unu
E bine asa cum e
Ce nu e bine cum e, ce vreti sa il puna in valoare? Sa taie toti copacii ca in zona Auchan , sa fie tot beton? Uitati ce frumos arata in zona Universitste, Cantemir, Nufaru. E verde, e plin de fauna, aer curat, exista trotuare, piste de biciclete, ce mai vreti? Vreti sa se faca promenada betonata? Nu le dati idei ca astia numai cu beton stiu pune in valoare, ca o sa il faca ca pe un canal betonat pentru irigatii
Postat 26 Mai 2024, 19:08 de Petre93
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON