1933. Mirosuri și insecte
În perioada interbelică, pârâul Peța avea un curs complex. În satul Seleuș, azi cartierul Nufărul, cursul apei termale nu era canalizat, având mai multe brațe și formând insulițe. De acolo, cursul vechi mergea prin Velența spre șanțul Cetății, dar după 1900 a fost deviat pe la sud de centru. Un braț mergea pe lângă strada Oneștilor de azi, din anii 1920 având și rolul preluării apelor din Ioșia.
Totuși, în primăvara lui 1933, locuitorii din zonă transmiteau Gazetei de Vest că apele Peței le aduceau gunoaiele adunate pe curs din sudul orașului. Totodată, „cetățenii cari locuiesc în acest cartier toată vara nu-și pot ține geamurile deschise din cauza mirosului greu și a țânțarilor”, arăta ziarul, cu precizarea că exista un real pericol al răspândirii malariei și a altor boli transmise de aceste insecte.
În același timp, dată fiind proximitatea abatorului orașului de cursul Peței, insectele și poluarea apei aveau șanse să afecteze mărfurile din carne. De altfel, apele Peței s-au revărsat în oraș de mai multe ori, cartierul Ioșia fiind inundat în 1932 și 1940, iar Velența în 1939, umplând drumurile cu apă și distrugând case.
2024. Amenajat, dar poluat
Cursul pârâului Peța traversează acum orașul doar în partea sudică, dinspre cartierul Nufărul, pe lângă Universitate, până la ieșirea spre Sântandrei.
În 2000-2001, a fost canalizat cu plăci din beton și îndiguit pe o mare parte. Mai târziu, pe malurile sale au început să fie amenajate piste pentru biciclete, spații de recreere, drumuri și o linie de tramvai. Totuși pârâul în sine nu a primit nicio altă amenajare, pentru punerea în valoare.
O dată la câțiva ani, cursul este curățat de vegetație, dar mirosurile și resturile aruncate în apă încă sunt observabile. În ultimii ani, au existat și situații de poluare a apei.
În vara lui 2012, pârâul a fost poluat cu combustibili în zona podului de pe strada Ronald Reagan, unde se efectuau lucrări. În aceeași perioadă, ape reziduale din cartierul Dorobanților au fost deversate în pârâu ca urmare a înfundării gurii de scurgere de lângă podul din Cantemir.
O altă poluare, în primăvara lui 2019, a scos la iveală sute de pești morți, sursa toxică venind dinspre canalul Adona. În aprilie 2024, au avut loc alte două episoade similare, din cauza deversărilor din canalizarea pluvială, iar cantități mari de pești morți au fost extrase din apă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.