URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Octombrie 2018, 11:21

Oradea ieri, Oradea azi: Parcul Petöfi avea cândva pavilion pentru spectacole în aer liber, chioşcuri de alimentaţie şi o cofetărie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1850. La marginea orașului

Actualul Parc Petöfi se afla, mai demult, într-o zonă virană între localitatea Olosig și complexul de clădiri aparţinând Episcopiei Romano-Catolice. Terenul a rămas liber și după alipirea Olosigului la oraş. După darea în folosință a gării feroviare, zona a devenit mai frecventată, iar apropierea de Palatul Baroc și de catedrală cerea o minimă amenajare.

Piața avea formă triunghiulară, fiind mărginită de un șir de case pe partea sudică (numit Új sor - Șirul Nou). În vecinătate exista și o cazarmă, aleile din jurul piațetei fiind folosite de husari pentru plimbări.

Amenajarea parcului a fost făcută la solicitarea şefului Diecezei de Oradea, Schlauch Lörincz. Acesta a fost episcop între 1887 și 1902, iar în toamna anului 1888 a cerut Asociației pentru Înfrumusețare, care se ocupa de amenajarea spațiilor publice, să elaboreze un proiect de modernizare.

Așa a apărut Schlauch Tér (Piața Schlauch), denumită după numele episcopului care a și finanțat lucrările. Amenajările au fost realizate rapid, cu un număr consistent de muncitori, fiind trasate alei și plantați castani, tei și brazi, ultimii aduși din grădina personală a episcopului.

Parcul Petofi din Oradea2018. Parc cu tradiție

După finalizarea lucrărilor, noua grădină a fost predată orașului, devenind spațiu public. Ulterior, în parc a fost amenajat un pavilion pentru spectacole în aer liber, apoi chioșcuri de alimentație publică și o cofetărie.

Cu timpul, în jurul parcului au fost parcelate toate terenurile libere și a început ridicarea de case, cele mai mari fiind pe latura nordică, edificate în jurul anului 1900. În deceniile următoare parcul a devenit o zonă obișnuită de promenadă a orădenilor.

A fost dotat cu o fântână arteziană și echipamente de joacă pentru copii, existente și astăzi. Aleile au fost asfaltate și echipate cu bănci. Unitățile de alimentație publică au dispărut, dar în parc se află două statui și un bust.

Statuile îi reprezintă pe Bethlen Gábor, principele Transilvaniei între 1613-1629, și pe József Attila, unul dintre cei mai importanți poeți maghiari ai secolului XX. În capătul dinspre strada Republicii este bustul poetului Petöfi Sándor. Acum parcul îi şi poartă numele, denumirea Schlauch Lörincz fiind luată de parcul aflat în jurul Palatului Baroc. Locul face legătura şi în prezent între zona palatului episcopal și centrul urbei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
1
::::::::)))))) lllooooolll
Postat 14 Octombrie 2018, 15:18 de Sandu1206
!!!
Ba b.!Eu studiile de drept le-am făcut! Nu le-am finalizat cu licență pentru că operația a ochi și să nu rada cineva ca....Sorbo! Ei da! Eu sunt aproape de locul acela! PE PARIU CA VEI FI ÎNAINTEA MEA?
Postat 14 Octombrie 2018, 14:53 de soricel
tsd
Daca tot esti nemultumit de Centru , de Cetate , de drumuri , de poduri , de viata de oradean in general iata ca prin grija municipalitatii ai acolo la tine acasa tot ce vrei . Ai Universitatea la doi pasi in caz ca te gandesti sa iti reiei studiile de drept , ai " alimentara " la Auchan , ai Jumbo langa tine in caz ca dai in mintea copiilor , ai Piata Ocsko peste drum si cimitirul peste gard cand ti-o veni vremea . Deci nu ai nici un motiv sa te mai flenduri prin oras , sa comentezi de tramvaie si autobuze , ca un incurca - lume ce esti . Esti dator pe viata lui Bolojan !
Postat 14 Octombrie 2018, 14:36 de 1
Soricel
Când au fost concerte în piața Unirii ai comentat și tu și Bihoreanoradean, când le-au mutat in cetate ați comentat. Ei acu e bine, concerte la Ocska . Și nu îți trebuie bilet că tu locuiești dincolo strada. Decibeli multi, și să aud comentarii apoi.
Postat 14 Octombrie 2018, 13:11 de Sandu1206
!!! Mancati-aș
Acum concerte în Ocska! Geacardea...cardea..gialino mura...geacardea ce mișto! Marva Bolojan! Aprobat PNL
Postat 14 Octombrie 2018, 12:40 de soricel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON