URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Martie 2024, 11:39

Oradea ieri, Oradea azi: Oaspeți americani în Oradea interbelică și în zilele noastre

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1927. Turneu european

Internaţionalizarea legăturilor administraţiilor locale şi ale instituţiilor de învăţământ era practicată şi acum o sută de ani. În vara anului 1927, 40 de profesori şi studenţi din SUA (foto) au vizitat Europa Centrală, trecând prin Viena, Budapesta, dar şi Oradea, în luna iulie, prima oprire în turneul din România.

Excursia era organizată de Institutul de cultură română din New York, printre oaspeţi fiind slavistul Clarence Manning de la Universitatea Columbia şi profesorul Haely de la Universitatea din Georgetown, precum şi numeroşi studenţi. Au fost primiţi în Gara centrală de prefectul de Bihor, Dezideriu Templeanu, şi de primarul Oradiei, Gheorghe Tulbure, şi conduşi către centru în cadrul unui "grandios cortegiu", după cum relata ziarul Universul, însoţiţi de reprezentanţii Primăriei şi ai Academiei de Drept.

Deplasarea a fost urmată de o recepţie la Cercul Ziariştilor şi de o excursie la Băile Episcopeşti (1 Mai) şi Băile Felix. Vizita a avut caracter recreativ, documentar, dar şi o latură economică, "emisarii" putând fi un sprijin pentru legăturile cu America, opinau gazdele. Din Bihor, oaspeţii au plecat spre Cluj.

2024. Programe bilaterale

Vizitele făcute de profesori şi studenţi americani în oraşul de pe Crişul Repede sunt astăzi o obişnuinţă. O bună parte dintre aceştia au fost oaspeţii Universităţii din Oradea, pentru schimburi de experienţă şi prelegeri ştiinţifice. De pildă, în 2015, în cadrul Şcolii de Vară Student Centered Teaching, profesorul Carlton Fitzgerald de la New England College, din statul New Hampshire, a participat ca formator.

În anul următor, profesorul de drept Samuel Bufford de la Universitatea din Pennsylvania a susţinut o conferinţă de specialitate, iar ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a inaugurat "raftul american" de la Biblioteca Judeţeană (foto).

În 2022, Martha Brown, absolventă de New York, a venit la Facultatea de Litere pentru a ţine un club de dezbateri cu studenţii.

În ultimii ani, inclusiv actori, voluntari şi turişti americani au trecut prin Oradea. În februarie 2023, actorii Mickey Rourke şi Anthony Delon au filmat pentru producţia "21 de rubini", regizată de Ciprian Mega, iar în octombrie, la Primărie a fost primit David Solan, directorul pentru politici publice al ţinutului Prince George’s County, statul Maryland, împreună cu un grup interesat de modul în care oraşul a gestionat situaţia refugiaţilor ucraineni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON