URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 August 2023, 15:12

Oradea ieri, Oradea azi: Locurile de joacă, o problemă veche de zeci de ani (FOTO)

Oradea ieri, Oradea azi: Locurile de joacă, o problemă veche de zeci de ani (FOTO) (sursa foto: Teodor Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1971. Leagăne printre garaje

În peisajul urban, locurile de joacă sunt o necesitate. În începutul anilor 1970, în Oradea apăreau noi cartiere de blocuri, unde erau și mulți copii, care aveau nevoie de spații publice numai pentru ei.

În 1971, gazetarii de la Crișana făceau o anchetă în Rogerius pentru a afla situația din teren, date fiind scrisorile locuitorilor cum că locurile de joacă erau insuficiente. Printre blocuri existau câte un balansoar și un tobogan, dar, observa presa, „sunt atât de strâmte și de slab organizate încât nici pe departe nu corespund pretențiilor copiilor”, și mai erau și în stare proastă, cu șuruburi lipsă și nevopsite.

Părinții erau nemulțumiți fiindcă locurile de joacă erau nu doar sărace, ci și dispuse în zone nepotrivite, iar în unele cazuri în locul lor apăreau garaje și ateliere de reparații. Prin urmare, singura posibilitate a copiilor de a se juca rămâneau parcurile din centru.

Arhitectul-șef al orașului, Carol Orban, arăta că existau mai multe proiecte pentru spații de joacă în cartiere, doar că fondurile bănești erau insuficiente pentru amenajarea lor, iar comitetele de bloc nu se implicau. În cazul Rogeriusului, abia după 1974 a fost realizat un parc pentru copii, lângă spital, dotat cu bazin, labirint și aparate de joacă.

2023. Poftiți la joacă!

În anii ’90, Parcul Copiilor era în stare rea, aparatele de joacă din fier erau mai degrabă periculoase, dar în 2006 a fost amenajat Orășelul Copiilor, cu spații de recreere pe categorii de vârstă, o clădire multifuncțională, amfiteatru și, mai târziu, teren de sport.

O altă zonă activă pentru copii este în Parcul Olosig, transformat din fostul cimitir în anii 2000, unde se găsesc terenuri de sport și locuri de joacă, piste pentru biciclete și pentru alergat.

În 2001-2002, în Piața Magnoliei s-a amenajat un mic loc de joacă pe partea către strada Transilvaniei, iar în 2023, odată cu modernizarea piațetei, a fost regândit și spațiul pentru copii, cu noi dotări.

În ultimii ani au fost create mici locuri de joacă și printre blocuri, atât în Rogerius, cât și în celelalte cartiere. Sunt de găsit, bunăoară, în strada Aluminei, strada Călugăreni, lângă Liceul „Lucian Blaga”, precum și în zona străzilor Traian Lalescu și Moldovei. Sunt folosite zilnic, dar întreținerea lor nu este făcută constant.

Pentru anul 2024, Primăria a anunțat intenția de a reamenaja 11 locuri de joacă din cvartalele de blocuri din Rogerius, Velența, Ioșia și Nufărul.

Magnoliei

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Pinonel
Minți ca de obicei.
Postat 19 August 2023, 22:05 de Sandu2100
.......
Poate trece birӑuţul prin Piata Taranilor sa vada locul de joaca pt copii... Sa caste bine ochii, sa nu-si rupa gatul. Pt ţȃnci nu e niciun pericol, doar merg insotiti!
Postat 19 August 2023, 18:48 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON