1971. Leagăne printre garaje
În peisajul urban, locurile de joacă sunt o necesitate. În începutul anilor 1970, în Oradea apăreau noi cartiere de blocuri, unde erau și mulți copii, care aveau nevoie de spații publice numai pentru ei.
În 1971, gazetarii de la Crișana făceau o anchetă în Rogerius pentru a afla situația din teren, date fiind scrisorile locuitorilor cum că locurile de joacă erau insuficiente. Printre blocuri existau câte un balansoar și un tobogan, dar, observa presa, „sunt atât de strâmte și de slab organizate încât nici pe departe nu corespund pretențiilor copiilor”, și mai erau și în stare proastă, cu șuruburi lipsă și nevopsite.
Părinții erau nemulțumiți fiindcă locurile de joacă erau nu doar sărace, ci și dispuse în zone nepotrivite, iar în unele cazuri în locul lor apăreau garaje și ateliere de reparații. Prin urmare, singura posibilitate a copiilor de a se juca rămâneau parcurile din centru.
Arhitectul-șef al orașului, Carol Orban, arăta că existau mai multe proiecte pentru spații de joacă în cartiere, doar că fondurile bănești erau insuficiente pentru amenajarea lor, iar comitetele de bloc nu se implicau. În cazul Rogeriusului, abia după 1974 a fost realizat un parc pentru copii, lângă spital, dotat cu bazin, labirint și aparate de joacă.
2023. Poftiți la joacă!
În anii ’90, Parcul Copiilor era în stare rea, aparatele de joacă din fier erau mai degrabă periculoase, dar în 2006 a fost amenajat Orășelul Copiilor, cu spații de recreere pe categorii de vârstă, o clădire multifuncțională, amfiteatru și, mai târziu, teren de sport.
O altă zonă activă pentru copii este în Parcul Olosig, transformat din fostul cimitir în anii 2000, unde se găsesc terenuri de sport și locuri de joacă, piste pentru biciclete și pentru alergat.
În 2001-2002, în Piața Magnoliei s-a amenajat un mic loc de joacă pe partea către strada Transilvaniei, iar în 2023, odată cu modernizarea piațetei, a fost regândit și spațiul pentru copii, cu noi dotări.
În ultimii ani au fost create mici locuri de joacă și printre blocuri, atât în Rogerius, cât și în celelalte cartiere. Sunt de găsit, bunăoară, în strada Aluminei, strada Călugăreni, lângă Liceul „Lucian Blaga”, precum și în zona străzilor Traian Lalescu și Moldovei. Sunt folosite zilnic, dar întreținerea lor nu este făcută constant.
Pentru anul 2024, Primăria a anunțat intenția de a reamenaja 11 locuri de joacă din cvartalele de blocuri din Rogerius, Velența, Ioșia și Nufărul.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.