URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Martie 2021, 09:23

Oradea ieri, Oradea azi: Istoria neștiută a grădinițelor orădene

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1874. Primele grădiniţe din Oradea

În preajma alipirii localităţilor componente ale Oradiei moderne - Olosig, Oraşul Nou, Cetate şi Velenţa - urbea a cunoscut mai multe schimbări ale instituţiilor, apărând, între altele, noi entităţi de învăţământ.

Conform volumului "Istoria oraşului Oradea", învăţământul preşcolar din localitate a luat fiinţă în 1850, odată cu deschiderea unei prime grădiniţe, al cărei amplasament nu se mai cunoaşte.

A doua unitate de acest tip a fost deschisă în 1856, de către un anume Stankovits János, iar un an mai târziu şi-a început activitatea o a treia.

Arhivele arată că, în 1874, reţeaua de creşe şi grădiniţe orădene era gestionată de Asociaţia pentru creşă şi căminul "Elisabeta", având câte o creşă în cartierele Oraşul Nou, Olosig şi Velenţa. Toate acestea aveau o capacitate redusă, cu câte 18, 10 sau chiar 4-5 copii pe zi, dar nu este clar dacă cererea era sau nu mai mare.

În creşele din Oraşul Nou şi Olosig, copiii primeau şi câte o masă caldă pe zi. Mult mai târziu, în anul 1900, Primăria a construit clădiri pentru zece grădiniţe, iar în creşele de stat puteau fi cazaţi, în anul 1913, circa 1.000 de copii.

2021. Reţea extinsă

În ultimii o sută de ani, reţeaua grădiniţelor din Oradea a tot crescut, astfel că în anul şcolar 2020-2021 în oraş funcţionează 40 de grădiniţe publice şi private, dintre care şase cu program normal, iar restul cu program prelungit.

Acestea sunt amplasate în aproape toate cartierele, iar cele mai mari se află, desigur, în zonele cu densitate ridicată a populaţiei.

Una dintre cele mai mari grădiniţe din oraş este cea cu numărul 46, din strada Feldioarei, cu 15 grupe şi 340 de preşcolari, urmată de Grădiniţa nr. 56 din strada Liszt Ferenc (12 grupe şi 335 de preşcolari) şi cea cu nr. 53 din strada Călugăreni (20 de grupe şi 275 de preşcolari).

Grădiniţele sunt renovate şi dotate cu cele necesare funcţionării, iar majoritatea dascălilor sunt titulari, astfel că nevoile preşcolarilor sunt acoperite.

În ultimii ani, mai multe grădiniţe din cartierele de blocuri au fost extinse cu noi corpuri, iar în prezent se finalizează construcţia uneia noi, în parcul industrial Eurobusiness I.

Alte grădiniţe publice urmează să fie ridicate în Calea Clujului şi în noile cartiere de blocuri de pe străzile Ceyrat şi Oneştilor, iar Parohia Reformată pregăteşte o grădiniţă cu patru grupe în cartierul Episcopia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON